top of page
  • info8425872

Το εντυπωσιακό installation που αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη θερμότητα του σώματος των επισκεπτών.

Σχεδιασμένο από τους Leuwebb Projects, το «thermally speaking» είναι μια ελαφριά εγκατάσταση που μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος των επισκεπτών σε μια μεταβαλλόμενη κουρτίνα φωτός και χρώματος. Το έργο χρησιμοποιεί θερμογραφία και όργανα μέτρησης υπέρυθρης ακτινοβολίας για να αποκαλύψει την ενέργεια του σώματος σε τρισδιάστατο χώρο μέσω βιωματικού φωτισμού. Η αποκριτική εγκατάσταση μετέτρεψε το κέντρο επισκεπτών του Τορόντο στο Φορτ Γιορκ για το «nuit blanche 2019», παρέχοντας μια ματιά στο μέλλον των μετρήσεων θερμοκρασίας σώματος, δημιουργικών οπτικών δεδομένων και πεδίων παρακολούθησης.


Το leuwebb projects πρόκειται για την δημιουργική ένωση δύο καλλιτεχνών, της Christine Leu και του Alan Webb, μέσω της οποίας κινητοποιούν το επαγγελματικό τους υπόβαθρο για να δημιουργήσουν στιγμές ομορφιάς στο δημόσιο χώρο. Από το 2011, έχουν δημιουργήσει περισσότερα από 20 έργα τέχνης για συγκεκριμένους ιστότοπους σε όλο τον κόσμο. Το μοναδικό βλέμμα των LeuWebb Projects ζει μέσα στον χώρο που μοιράζεται η τέχνη και η αρχιτεκτονική, η πρακτική τους τροφοδοτεί υβριδικές μορφές και νέες κατευθύνσεις μέσα στη σύγχρονη παράδοση εικαστικών τεχνών. Το φως, η υφές και ο ήχος είναι τα βασικά κριτήρια της πρακτικής τους που υφαίνουν μαζί μέσω της χρήσης υλικών και τεχνολογιών για τη δημιουργία τέχνης που δεν είναι μόνο ορατή, αλλά μπορείς να την βιώσεις με διάφορους τρόπους.


Μαζί με τον φωτισμό mulvey & banani, τα έργα των leuwebb δημιούργησαν την «thermally speaking» ως έναν τρόπο για να αποκαλύψουν τη θερμότητα του σώματος των επισκεπτών σε τρισδιάστατο χώρο μέσω του βιωματικού φωτισμού. Το δημόσιο έργο τέχνης κάλεσε τους θεατές να μετακινηθούν, πάνω και γύρω από τη ράμπα του κέντρου, τόσο ως παρατηρητές όσο και ως θέματα παρατήρησης, συμμετέχοντες σε διάλογο με τα φαινόμενα γύρω τους.


Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί όργανα μέτρησης υπέρυθρης ακτινοβολίας για να αποκαλύψει τις διαφορετικές θερμοκρασίες σώματος αυτών που διέρχονται από αυτήν. Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης μετέδωσαν και μετέφρασαν τη θερμική ενέργεια των επισκεπτών σε μια μεταβαλλόμενη κουρτίνα φωτός, ζωγραφίζοντας τις γυάλινες προσόψεις καναλιών του υπάρχοντος κτηρίου.






Πηγή άρθρου και εικόνων: https://www.designboom.com/art/thermally-speaking-light-installation-colors-body-heat-08-20-2020/

bottom of page