top of page
  • info8425872

Τι είναι η Μελέτη Στατικής Επάρκειας και σε ποια κτίρια απαιτείται

Όσο καλά κι αν έχει κατασκευαστεί ένα κτίσμα δεν μπορεί να παραμείνει ασφαλές για πάντα κι αυτό γιατί η βέλτιστη αναμενόμενη διάρκεια ζωής του σκυροδέματος είναι τα 50 χρόνια.


Υπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην ταχύτερη απομείωση της αντοχής του σκυροδέματος όπως:

- Η επίδραση των σεισμικών φαινομένων.

- Αυξημένα ποσοστά αλάτων στον αέρα.

- Θερμοκρασιακές μεταβολές.

- Η απώλεια λειτουργικής υγρομόνωσης ή ακόμα και η έλλειψη συντήρησής της.


Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είναι συνεπώς απαραίτητος ο έλεγχός του με μια μελέτη στατικής επάρκειας για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές και επικίνδυνες καταπονήσεις του κτίσματος.

Σκοπός μιας μελέτης στατικής επάρκειας είναι να διαγνωστεί η καταλληλόλητα του κτιρίου καθώς και κατά πόσο ο φέρον οργανισμός στην υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου είναι σε θέση να “αντέξει” την προσθήκη νέων ορόφων ή την αλλαγή χρήσης του.


Η μελέτη στατικής επάρκειας κρίνεται υποχρεωτική σύμφωνα με το Υ.Π.ΕΝ. για:

- Εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές ή τμήματα αυθαιρέτων στατικά ανεξάρτητα.

- Για αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια μεγάλης σπουδαιότητας (π.χ. καταστήματα).

- Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, προσθήκες, υπερβάσεις κ.λ.π. οι οποίες επίφέρουν σημαντική αύξηση φορτίων (άνω του 10%)

- Για αυθαίρετες κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί Υψηλής Επικινδυνότητας σε ΔΕΔΟΤΑ του Ν.4178/13.


Η μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται είτε με τον ΚΑΝΕΠΕ είτε σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου ή της κατασκευής του φέροντος οργανισμού του.


Σε κάθε περίπτωση, ως σεισμικό φορτίο λαμβάνεται κατ’ ελάχιστο αυτό που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας ή της κατασκευής του φέροντος οργανισμού.


Στις περιπτώσεις κτιρίων που διαπιστώνεται στατική ανεπάρκεια, τότε ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα 3 ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και κατά συνέπεια στην υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που προκύπτουν από αυτήν.


Πριν τη σύνταξη της μελέτης πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος ποιότητας υλικών και ανίχνευση σιδηροπλισμού, δηλαδή, με ποιον τρόπο έχει κατασκευαστεί η υφιστάμενη κατασκευή και με ποια υλικά.


Ο Έλεγχος Οπλισμού πραγματοποιείται με δύο μεθόδους :

- Με Μηχάνημα Scanner, με το οποίο σκανάρουμε τα οριζόντια και κάθετα δομικά στοιχεία εντοπίζοντας τον οπλισμό, τη διατομή τους και την επικάλυψη του σκυροδέματος .

- Με Κρουσίμετρο, μια μη καταστροφική ευρέως διαδεδομένη μέθοδος εκτίμησης της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος.


Η Morphό, με έμπειρους δομοστατικούς μηχανικούς, δύναται να αναλάβει την εκπόνηση στατικών μελετών υφιστάμενων δομημάτων και ενίσχυση αυτών.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 211-4115077 για να συζητήσουμε το έργο σας και να υποβάλουμε την οικονομική μας προσφορά.

bottom of page