top of page
  • info8425872

Rammed Earth – ένας φυσικός τρόπος δόμησης.

Η τεχνική Rammed Earth, ή Πεπιεσμένη Γη, χρησιμοποιείται ως τρόπος δόμησης εδώ και χιλιάδες χρόνια, με αποδείξεις ότι η χρήση της χρονολογείται από τη Νεολιθική Περίοδο. Πιο διαδεδομένα στην Κίνα, η τεχνική εφαρμόστηκε τόσο στα αρχαία μνημεία όσο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με το Σινικό Τείχος να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής. Παρόλο που το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τρόπο δόμησης μειώθηκε τον 20ο αιώνα, ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη χρήση του σήμερα, αναφέροντας τη βιωσιμότητά του σε σύγκριση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευές από πεπιεσμένη γη χρησιμοποιούν τοπικά υλικά, που σημαίνει ότι έχουν χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και παράγουν λίγα απόβλητα.


Η χρήση αυτού του τρόπου δόμησης απαιτεί κατανόηση του κλίματος και της τοποθεσίας στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κατασκευή. Συνήθως, η τεχνική Rammed Earth έχει καλύτερη απόδοση σε κλίματα με υψηλή υγρασία και σχετικά μέτριες θερμοκρασίες. Σε ψυχρότερα κλίματα, οι τοίχοι από Rammed Earth ενδέχεται να χρειάζονται επιπλέον μονωση, ενώ σε περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις χρειάζονται πρόσθετη υγροπροστασία.


Εφόσον η τοποθεσία κριθεί κατάλληλη, μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του τοίχου. Η διαδικασία ξεκινά με ένα καλούπι από δύο παράλληλες πλάκες κόντρα πλακέ, το οποίο στη συνέχεια γεμίζεται με ένα στρώμα υγρής γης, που συνήθως περιλαμβάνει άμμο, χαλίκι, πηλό και έναν σταθεροποιητή. Αφού προστεθεί αυτό το μικρό στρώμα, συμπιέζεται περίπου στο μισό του αρχικού του όγκου. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το καλούπι γεμίσει με συμπιεσμένη γη, επιτρέποντας την απομάκρυνση του ξύλου και την παραμονή ενός ελεύθερου ορθοστατικού τοίχου.

Για να βελτιωθούν ορισμένα από τα μειονεκτήματα αυτής της αρχαίας τεχνικής, μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των τοίχων από Rammed Earth. Για παράδειγμα, για τη βελτίωση της σχετικά χαμηλής θερμικής απόδοσης, ενδέχεται να προστεθεί επιπλέον μόνωση στους τοίχους. Εάν εφαρμόζεται εξωτερικά, η μόνωση πρέπει να είναι διαπερατή από ατμούς για να επιτρέπει την εξάτμιση. Εάν εφαρμοστεί εσωτερικά, οι επιλογές μόνωσης είναι περισσότερες, αν και η μόνωση δεν πρέπει να συνδέεται απευθείας στην όψη του τοίχου. Για να ληφθούν υπόψη οι πιθανές ζημιές από το νερό, οι τοίχοι από Rammed Earth πρέπει να προστατεύονται στην επάνω τους πλευρά με κατάλληλες υδροροές και να τοποθετούνται σε συμπαγείς ανυψωμένες βάσεις πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.


Μερικές φορές, για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας των τοίχων με γη, προστίθεται τσιμέντο στο αρχικό μείγμα εδάφους ως σταθεροποιητής. Αυτή η μέθοδος αναφέρεται ως Σταθεροποιημένη Γη (RRE) (σε αντίθεση με το Rammed Earth (RE)) και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αυστραλία. Ωστόσο, αυτή η προσθήκη μπορεί να μειώσει τη βιωσιμότητα της κατασκευής γείωσης λόγω της υψηλής ενσωματωμένης ενέργειας του τσιμέντου. Οι σχεδιαστές που επιλέγουν μεταξύ SRE και RE θα πρέπει να λαβουν υπόψη το κλίμα, τις δομικές απαιτήσεις, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα κατά τη λήψη της απόφασής τους.


Η τεχνική rammed earth μπορεί να είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές μεθόδους κατασκευής, αλλά αξίζει να διερευνηθεί η επικαιροποίησή της για τη σύγχρονη εποχή. Όντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον, ισχυρό, ακόμη και αισθητικό υλικό, η ‘’γεμάτη’’ γη έχει πολλές δυνατότητες για μελλοντική αξιοποίηση - όπως και ένα πλούσιο παρελθόν.


Ο Νεουορκέζος αρχιτέκτονας Marc Thorpe ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σπίτι κατασκευασμένο από τοίχους Rammed Earth, για να στεγάσει τους κατασκευαστές της συλλογής επίπλων M'Afrique του Moroso. Τα σπίτια Ντακάρ σχεδιάστηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σενεγάλης. Για περισσότερα από 10 χρόνια, η ιταλική μάρκα επίπλων Moroso προωθεί τις δεξιότητες χειροτεχνίας της περιοχής Ντακάρ μέσω της συλλογής επίπλων M'Afrique. Η γκάμα περιλαμβάνει σχέδια όπως της Patricia Urquiola και του Sebastian Herkner, καθώς και του ίδιου του Thorpe, όλα χειροποίητα από τεχνίτες της Σενγκαλίας. Ο Thorpe ελπίζει να υποστηρίξει αυτήν την τοπική βιομηχανία, δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα Dakar Houses. Κάθε κτίριο αποτελείται από τρεις μονάδες - δύο διαμερίσματα και ένα στούντιο μεταξύ τους. Η ιδέα είναι ότι μια ολόκληρη οικογένεια θα μπορούσε να ζήσει και να εργαστεί μέσα σε κάθε ένα.

"Οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να στεγάζουν τους εργαζόμενους, καθώς και διάφορα μέρη της διαδικασίας κατασκευής των επίπλων της M'Afrique, όπως η χειροτεχνία συγκόλλησης και ύφανσης", εξήγησε ο Thorpe. "Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί μια κοινότητα βασισμένη στην εργασία, επιτρέποντας σε ένα χωριό να αναπτυχθεί γύρω από μια κεντρική οικονομική δραστηριότητα."

Οι τοίχοι παράγονται απευθείας από το κόκκινο έδαφος της Σενεγάλης, το οποίο μειώνει την ανάγκη εισαγωγής δομικών υλικών και μηδενικών εκπομπών CO2 στην παραγωγή του. Η Thorpe λειτουργεί σε διάφορους κλάδους, με δραστηριότητες που καλύπτουν αρχιτεκτονική, εσωτερικούς χώρους, έπιπλα και προϊόντα.





Πηγές:


Πηγή εικόνας:

02. https://www.dezeen.com/2020/03/17/marc-thorpe-dakar-houses-moroso-mafrique-senegal/

bottom of page