fbpx
X

Το νέο LGBT Center στοHollywood

Η λέξη Hollywood φέρνει στο μυαλό εικόνες λάμψης και αίγλης ενώ έχει ταυτιστεί με τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Ωστόσο, στους δρόμους αυτής της γειτονιάς του Λος Άντζελες, υπάρχει και μια αρκετά διαφορετική όψη. Σύμφωνα με ετήσια στοιχεία της Αρχής Αστέγων του Λος Άντζελες, στο Χόλιγουντ υπήρχαν περισσότεροι από 1.680 άνθρωποι που ζουν δίχως στέγη για το 2018. Και στην πόλη συνολικά, το 40% των ανθρώπων αυτών αφορά ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, transgender ή queerLGBTQ), λέει το μη κερδοσκοπικό Λος Άντζελες LGBTCenter. Σε αυτές τις συνθήκες, η πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου campus Anita May Rosenstein δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη.

Το συγκρότημα αποσκοπεί στη σύνθεση και επέκταση μιας σειράς υπηρεσιών για νέους και  ηλικιωμένους που τοLGBTCenter παρείχε προηγουμένως σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την πόλη του Λος Άντζελες, ενώ φιλοξενεί και τη διοίκηση του κέντρου, όσο και προγράμματα Πολιτιστικών Τεχνών.

Επιθυμία και στόχος τουLGBT Centre ήταν να δημιουργήσει μια “ουτοπία” για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί – 42.000 άτομα LGBTQ κάθε μήνα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό στον κόσμο- με υπηρεσίες υγείας, στέγασης, εκπαιδευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, το νέο αυτό συγκρότημα περιλαμβάνει 99 μονάδες προσιτής στέγης για ηλικιωμένους, 100 κρεβάτια για τους άστεγους νέους (διπλάσιο του αριθμού που υπήρχε μέχρι σήμερα), νέα κέντρα ηλικιωμένων και νέων, 25 μονάδες υποστήριξης στέγασης, κοινωνική κουζίνα για αστέγους, ισόγειο χώρο λιανικού εμπορίου αλλά και 350 υπόγειους χώρους στάθμευσης για κατοίκους και επισκέπτες.

“Ξεκινήσαμε το έργο το 2014. Τρία χρόνια αργότερα, με την εκλογή του ΠροέδρουTrump το τοπίο για την LGBTQ κοινότητα αλλάξει ολοσχερώς και έγινε ακόμα πιο ζοφερό”, εξηγεί ο αρχιτέκτονας DominicLeong, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Chris ηγείται της εταιρείαςLeongLeong(με έδρα τη Νέα Υόρκη και το L.A.), που σχεδίασε το campus των 180.000 τετραγωνικών μέτρων στο Χόλιγουντ.

Με ένα περίπλοκο, πολύπλευρο πρόγραμμα και με την επιθυμία να δώσουν στο Κέντρο έντονη παρουσία στους δρόμους του Χόλιγουντ, οι αδελφοί Leong στράφηκαν στα σχέδια του Le Corbusier αλλά και του Frank Gehry, για αρχιτεκτονική έμπνευση συνολικά, ενώ στο επίπεδο της κλίμακας, επηρεάστηκαν από τα τυπικά ισπανικά αποικιακά σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή. Ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τη βάση του σχεδιασμού τους, οι αρχιτέκτονες στράφηκαν στις αρχές του mat building, μιας οριζόντιας δομής την οποία διασπούν και διατρυπούν αυλές, στοιχείο που έχει χρησιμοποιηθεί από τον Le Corbusier σε έργα όπως το Venice Hospital του 1965. Η αντίστιξη του λευκού αυστηρού όγκου, με άλλους, γυάλινους πιο ελαφρείς και πολύσχημους όγκους είναι στοιχείο καθαρής επιρροής από το οικιστικό έργο του Gehry, δοσμένο στην τοπική γλώσσα του L.A.

Η δημιουργία του επαναστατικού αυτού νέου συγκροτήματος, είναι μια απόδειξη ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να δώσει φωνή, να αντιμετωπίσει ανάγκες, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει μια κοινωνική παρουσία σε συγκεκριμένες κοινότητες. Η ολοκλήρωσή του συμπίπτει χρονικά με την 50ή επέτειο του LGBT Center στην περιοχή.

 

Πηγή εικόνας: https://lalgbtcenter.org/about-the-center/anita-may-rosenstein-campus

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.