fbpx
X

TO ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ COVID-19 ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Με έδρα την Ουρουγουάη, η εταιρεία αρχιτεκτονικής Gómez Platero σχεδίασε το πρώτο μνημείο μεγάλης κλίμακας για να τιμήσει εκείνους που πλήττονται από την πανδημία COVID-19.

Το κυκλικό μνημείο που του δόθηκε ο τίτλος «Παγκόσμιο Μνημείο για την Πανδημία» βρίσκεται στην άκρη μιας προκυμαίας το οποίο είναι προσβάσιμο από έναν μακρύ διάδρομο. Κεντρικά της πλατφόρμας, υπάρχει ένα ανοιχτό κενό προς τον ωκεανό το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να παρατηρούν τη φύση στην πιο μεγαλοπρεπή, πιο αγνή της κατάσταση, θυμίζοντας τη δική μας ευθραυστότητα.

«Η αρχιτεκτονική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να μεταμορφώσει τον κόσμο. Είναι μια συλλογική και ιστορική πραγματικότητα, φτιαγμένη από μικρά θραύσματα που επιβιώνουν με την πάροδο του χρόνου και μετατρέπονται σε πολιτισμό», λέει ο Martín Gómez Platero. «Είναι ένας τρόπος να δείξουμε ποιοι είμαστε σε αυτόν τον πλανήτη. Τα μνημεία, επίσης, σηματοδοτούν τα κοινά πολιτιστικά και συναισθηματικά ορόσημά μας. Δημιουργώντας ένα μνημείο που μπορεί να ενεργοποιήσει αισθήσεις και αναμνήσεις, μπορούμε να υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες ότι εμείς ως ανθρώπινα όντα είμαστε υποταγμένοι στη φύση και όχι το αντίστροφο.»

Ο σχεδιασμός περιγράφεται ως «μια απόλυτη έκφραση ελπίδας σε αβέβαιο χρόνο» από το στούντιο. Συμβολίζει μια βαθιά αγάπη για την ανθρωπότητα και θα παραμείνει ως έμβλημα του κοινού αγώνα και απώλειας που ο καθένας από εμάς έχει υποστεί σε αυτή την τρομακτική περίοδο.

Μέσω της δύναμης της αρχιτεκτονικής, το μνημείο ενώνει όλους τους ανθρώπους του κόσμου, ορίζοντας έναν ασφαλή χώρο για πένθος και προβληματισμό που επιτρέπει στους επισκέπτες να συμμετέχουν στη χαρά γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι.

Η δομή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η πλειοψηφία της να μπορεί να προ-συναρμολογηθεί σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποίηθούν οι επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η κύρια πλατφόρμα και η επίστρωση του κάτω εξωτερικού προσώπου θα κατασκευαστούν από χάλυβα κορτέν – που πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό χαμηλής συντήρησης ικανό να αντέξει το πέρασμα του χρόνου καθώς και αλλαγές εδάφους και στάθμης νερού – ενώ το σκυρόδεμα θα τελειώσει την επιφάνεια του κοίλου εσωτερικού χώρου.

Το μνημείο με διάμετρο 40 μέτρων και με ανοιχτό κεντρικό κυκλικό τμήμα διαμέτρου 10 μέτρων, μπορεί να καλωσορίσει έως και 300 επισκέπτες κάθε φορά (τηρώντας τις τρέχουσες οδηγίες κοινωνικής απόστασης), επιτρέποντας στιγμές αλληλεγγύης μεταξύ των πληγέντων δημιουργώντας «μια ελπιδοφόρα αισθητηριακή εμπειρία, που γιορτάζει την ταπεινή δύναμη της φύσης και την κοινή μας ανθρωπότητα».

Στην κατασκευή θα υπάρχει πρόσβαση μόνο από έναν μακρύ πεζόδρομο ο οποίος τραβά τον επισκέπτη σταδιακά μακριά από τους ήχους και τα αξιοθέατα της αστικής ζωής μέχρι να βυθιστούν πλήρως στην υπαρξη της φύσης.

Ο οραματιστής διευθυντής και αρχιτέκτονας της εταιρείας Martín Gómez Platero ελπίζει ότι η επίσκεψη στο μνημείο θα προσφέρει μια ανανεωμένη συναισθηματική εμπειρία για όλους όσους επηρεάζονται από την πανδημία.

«Η αρχιτεκτονική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να μεταμορφώσει τον κόσμο», εξήγησε.

Η μεγάλη κυκλική δομή θα χρησιμεύσει ως «μια επηρεαζόμενη αισθητηριακή εμπειρία που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του αστικού και του φυσικού κόσμου, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για ενδοσκόπηση.»

Ο Gómez Platero σχεδιάζει να ολοκληρώσει το μνημείο σε έξι μήνες μόλις ξεκινήσει.

ΠΗΓΕΣ:

https://worldarchitecture.org/article-links/efmmf/gmez-platero-designs-world-s-first-largescale-memorial-to-the-victims-of-the-pandemic-in-uruguay.html

https://worldarchitecture.org/article-links

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ:

https://worldarchitecture.org/article-links/efmmf/gmez-platero-designs-world-s-first-largescale-memorial-to-the-victims-of-the-pandemic-in-uruguay.html

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.