fbpx
X

HOMED – ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Οι άδειοι τοίχοι της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να καλυφθούν από συστάδες δομών με την μορφή της κηρήθρας για να φιλοξενήσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό αστέγων της πόλης, προτείνει η δημιουργική ομάδα του studio Framlab.

Το studio Framlab, που εδρεύει στο Όσλο και στη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε το πρόγραμμα Homed ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που κοιμούνται στους δρόμους της Νέας Υόρκης, των οποίων το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 40% από το 2012.

Δεδομένου ότι η διαθέσιμη γη είναι περιορισμένη και δαπανηρή, η συγκεκριμένη πρόταση κάνει χρήση των «κάθετων συστάδων» που σχηματίζονται στις όψεις των κτιρίων για τη δημιουργία προσωρινών καταφυγίων.        Η ιδέα ως βάση για τον σχεδιασμό έχει αναπτύξει ένα χωροδικτύωμα που εκτείνεται σε προσόψεις χωρίς παράθυρα σε ολόκληρη την πόλη και με την τοποθέτηση στο εσωτερικό του, μονάδων σε σχήμα εξάγωνου.     Παρόλο που έχει καταληφθεί σχεδόν κάθε τετραγωνικό του χώρου στη Νέα Υόρκη, εξακολουθεί να υπάρχει σε αφθονία η ύπαρξη κατακόρυφων επιφανειών, δήλωσαν από το Framlab. Πρόκειται για κενές πλευρικές επιφάνειες κτιρίων που αναδύονται και εξαφανίζονται καθώς οι νέες εξελίξεις έρχονται, παρέχοντας εκατοντάδες στρέμματα διαθέσιμης “γης”.

Πρόσβαση στις μονάδες θα παρέχεται από σκάλες που είναι τοποθετημένες στα πλαίσια ικριωμάτων. Η ομάδα Framlab επέλεξε αυτή τη δομή, καθώς μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανεγερθεί ή να αποσυναρμολογηθεί, καθιστώντας το σύστημα προσαρμόσιμο σε περίπτωση ανάπτυξης του δικτύου. Οι προκατασκευασμένες μονάδες της Framlab θα αποτελούσαν εξωτερικά περιβλήματα από αλουμίνιο που προορίζονταν να αντέξουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα περιείχαν εσωτερικές 3D τυπωμένες κατασκευές τοίχων από ανακυκλωμένο πολυανθρακικό υλικό.

Τα παράθυρα με βελτιωμένης τεχνολογίας τζάμια που τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των μονάδων θα προσφέρουν θέα για τους κατοίκους. Μία ακόμα εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε είναι η χρήση τους για την απεικόνιση έργων τέχνης ή διαφημίσεων για την αισθητική παρέμβαση των άδειων τοίχων.

Κάθε δομή θα φιλοξενεί ένα άτομο, προκειμένου να διατηρείται η ιδιωτικότητα και την ασφάλειά του, σε σύγκριση με τις συνθήκες στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις που συχνά παρέχονται από καταφύγια. Το ατομικό σύστημα στέγασης θυμίζει επίσης τις παλιές μονάδες πληρότητας (SROs) της πόλης που παρείχαν προηγουμένως χαμηλού κόστους καταλύματα για ένα ή δύο άτομα. Οι SRO εγκαταλείφθηκαν σταδιακά μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και 1970 μετά την εισαγωγή μίας νομοθεσίας που εμπόδισε την κατασκευή ή τη μετατροπή τους – γεγονός που η Framlab αποδίδει στην αύξηση του πληθυσμού των αστέγων.

Τα οικιστικά καταφύγια θα είναι επενδεδυμένα με κόντρα πλακέ για να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Οι κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων των κρεβατιών και των μονάδων αποθήκευσης, θα είναι τρισδιάστατα τυπωμένα από βιοπλαστικό – ένα φυτικό πολυμερές που μπορεί να βιοαποικοδομείται όταν δεν είναι πια σε χρήση. Όλα τα τμήματα θα κατασκευαστούν σε ενότητες, επιτρέποντας στους κατοίκους να προσαρμόζουν τις μονάδες στις ανάγκες τους. Ενώ το εξωτερικό αποτελείται από οξειδωμένο περίβλημα αλουμινίου, το εσωτερικό προσφέρει ένα απαλό και φιλικό περιβάλλον, δήλωσε το studio.

Οι 3D εκτυπωμένες μονάδες επιτρέπουν την ενσωμάτωση επίπλων, αποθηκευτικών χώρων, φωτισμού και συσκευών στη δομή, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα έναν ελάχιστο χώρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και επιθυμίες του κατοίκου της. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις παρουσιάζουν μια σειρά σχεδίων, μεταξύ των οποίων ένα με ένα κρεβάτι προστατευμένο κάτω από ένα πολύπλευρο ερμάριο αποθήκευσης και ένα άλλο που περιλαμβάνει χώρο μελέτης. Οι άλλες εικόνες απεικονίζουν μια μονάδα που στεγάζει μια γκαρνταρόμπα και ένα ντουζ, ίσως για κοινή χρήση, και ένα χώρο γεμάτο με καθίσματα όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν για συναντήσεις.

Η Framlab – η οποία ιδρύθηκε από τον Νορβηγό σχεδιαστή Andreas Tjeldflaat – παραδέχτηκε ότι η Homed πρόταση της δεν θα λύσει την κρίση των αστέγων, αλλά δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι σχεδιαστές να θεωρούνται μέρος της συζήτησης και λύσης του προβλήματος.

Η τεράστια έκταση και η πολυπλοκότητα της κατάστασης απαιτεί εργασία σε ένα ευρύ ρυθμιστικό και πολιτικό επίπεδο“, δήλωσε το studio. Όμως, είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η κοινότητα του σχεδιασμού είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

previous arrow
next arrow
Slider

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.dezeen.com/2017/11/21/homed-famlab-parasitic-hexagonal-pods-new-york-homeless-shelters/

https://www.arch2o.com/framlab-housing-pods-nyc/

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ:

https://www.arch2o.com/framlab-housing-pods-nyc/

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.