fbpx
X

ΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΔΑΣΟΣ

Από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 27 Οκτωβρίου είναι ανοιχτή προς το κοινό η μεγαλύτερη δημόσια, καλλιτεχνική εγκατάσταση της Αυστρίας. Με τίτλο ‘‘FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature’’, το έργο τέχνης μετατρέπει το γήπεδο ποδοσφαίρου Wörthersee στο Klagenfurt σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό δάσος. Η αρχική ιδέα προήλθε από τον Ελβετό επιμελητή Klaus Littmann ο οποίος, ήθελε να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο έργο τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που βρέθηκε σε έκθεση στην Βιέννη. Τότε βρέθηκε μπροστά από ένα σχέδιο του 1970 του Αυστριακού καλλιτέχνη Max Peintner, όπου ο τελευταίος ανέλαβε και τον σχεδιασμό του έργου. Η εγκατάσταση θίγει μεγάλης σπουδαιότητας σύγχρονα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η αποδάσωση, στοχεύει να αμφισβητήσει την αντίληψη μας για τη φύση, αλλά και το μέλλον της.

“Για μένα, η εγκατάσταση είναι μια συγκλονιστική κραυγή για το πιο πιεστικό ζήτημα της γενιάς μας”, λέει ο Ελβετός καλλιτέχνης.

Μέσω αυτού του δομικού περιορισμού του μαζικού δάσους, επιδιώκει να γίνει μνημείο, υπενθυμίζοντάς μας ότι η φύση μπορεί σύντομα να βρεθεί μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως συμβαίνει σήμερα με τα ζώα ζωολογικών κήπων.

Ως έργο τέχνης, το FOR FOREST είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα. Περιέχει σχεδόν 300 δέντρα, μερικά ζυγίζουν έως και έξι τόνους το καθένα και η εγκατάσταση γεμίζει χώρο σχεδιασμένο για 30.000 θεατές. Περιέχει εξαιρετικά μεγάλο φάσμα από διάφορα είδη δέντρων, συμπεριλαμβανομένου λευκή σημύδα, σκλήθρα, λεύκα, λευκή ιτιά, σφένδαμος και την κοινή δρυς. Καθώς η εποχή αλλάζει, το δάσος αναμένεται να ακολουθήσει μια δική του ζωή, προσελκύοντας άγρια φύση και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ακόμη και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας το τοπίο θα αποτελέσει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πανόραμα εικόνων, καθώς η ημέρα μεταβαίνει στη νύχτα και ο φυσικός φωτισμός υποχωρεί στους προβολείς.

Μόλις ολοκληρωθεί η προσωρινή εγκατάσταση στις 27 Οκτωβρίου 2019, το δάσος προσεκτικά θα φυτευτεί ξανά σε δημόσιο χώρο κοντά στο αρχικό στάδιο και θα παραμείνει ως ζωντανό «δασικό γλυπτό».

Το FOREST σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς σχετικών εκδηλώσεων και εκθέσεων σε όλο το Klagenfurt: αυτές περιλαμβάνουν την ομαδική έκθεση Touch Wood στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Carinthia και το Stadtgalerie, προβολές της δραματικής ταινίας Fitzcarraldo του Werner Herzog, το Boote’s Plastic Planet, καθώς και μια σειρά από άλλα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων από τον Σύνδεσμο Lendhauer και παραστάσεις στο Burgtheater της Βιέννης.

 

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ:

https://www.archdaily.com/924835/austrian-stadium-is-transformed-into-giant forest?fbclid=IwAR3PoCBzDbdsZbJPXH0rOmlisyoaFqqkVQiaPPOb2w5kf5FQrgcthPOnRKc

https://www.architecturaldigest.com/story/artists-planted-300-trees-stadium-warn-climate-change?fbclid=IwAR3DCnGoTi-fr9y8EdPlT3ctj1vjYugW5bqxNz4ILuiaiDrpcswtSZcIc9Y

previous arrow
next arrow
Slider
Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.