fbpx
X

ΟΙ 5 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Ο όρος Αρχιτεκτονική προέρχεται από το ελληνικό «αρχή» και «τέχνη» – «τεκτονική», κατασκευή και δημιουργία. Η αρχιτεκτονική, σαν τέχνη ή σαν επιστήμη, είναι ένα πεδίο στο οποίο μεγαλούργησαν μοναδικά «μυαλά» και συνθέτει επιμέρους γνώσεις από τις καλές τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις επιστήμες μηχανικών.

Ποιοι είναι όμως, οι 5 σημαντικότεροι αρχιτέκτονες όλων των εποχών, που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη και την έννοια του «αριστουργήματος»;

Antoni Gaudi ( 25/6/1852 – 10/6/1926)

Ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας, με το μοναδικό σχεδιαστικό στυλ το οποίο ξεπερνά τα όρια του μοντερνισμού, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πόλη της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε και μέσα από τα έργα του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.               Σχεδίασε τη Sagrada Familia, μία εκκλησία με 18 πύργους και 170 μέτρα ύψος, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Δεύτερο εξαιρετικό έργο του είναι του είναι το Park Güel, ένα δημόσιο πάρκο στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει αμέτρητα πολύχρωμα γλυπτά, διαδρόμους με φωλιές πουλιών και πολλά ακόμη. Άλλα έργα του είναι η Casa Cavalet, Casa Vincens, Casa Batlló και η Casa Millà.

Le Corbusier (6/10/1887 – 27/8/1965)

Ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας, διάσημος για τη συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός. Ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας κατοικίες με τη χρήση μοντέρνας τεχνοτροπίας. Η Villa Savoye κοντά στο Παρίσι θεωρείται σταθμός για τη μοντέρνα Αρχιτεκτονική. Η ιδέα του Le Corbusier ήταν το machine a habiter μία μηχανή για να ζεις μέσα, ένα έργο αξιοσημείωτο καθώς συνδύαζε την αισθητική με την χρηστικότητα.
Ο ίδιος είχε σαν όραμα τη δημιουργία καθαρότερων και φωτεινότερων πόλεων για το μέλλον, το οποίο τον οδήγησε σε δύο σημαντικές δημιουργίες: Το στυλ της γερμανικής σχολής Bauhaus και το Αμερικάνικο Διεθνές Στυλ, σύμβολο του καπιταλισμού.
Έργα του είναι το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο, Η εκκλησία Notre Dame du Haut στο Ronchamp και το Κέντρο Le Corbusier στη Ζυρίχη. Η σταδιοδρομία του είχε διάρκεια πέντε δεκαετιών, περιλαμβάνοντας κτίρια που κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, τη Ρωσία, και μια κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν επίσης πολεοδόμος, ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και σχεδιαστής επίπλων.

Frank Gehry (1929-)

Ο αρχιτέκτονας Frank Gehry έχει βραβευτεί από το περιοδικό Vanity Fair ως ο «πιο σημαντικός αρχιτέκτονας της γενιάς μας». Έχει να επιδείξει μοναδικά έργα τέχνης, συνώνυμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ακόαμ κι αν κάποιος μπορεί να βρει υπερβολική αυτή τη διάκριση, σε ένα πράγμα θα συμφωνήσει: τα περισσότερα οικοδομήματά του είναι πόλοι τουριστικής έλξης παγκοσμίως.
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα έργα του είναι το Μουσείο Guggenheim στο Bilbao, το Der Neue Zollhof στο Düsseldorf της Γερμανίας και το Marqués de Riscal Vineyard Hotel στην Ισπανία.

Oscar Niemeyer (15/12/1907 – 5/12/2012)

Είναι μια από τις κυρίαρχες μορφές του ντεκονστρουκτιβισμού και της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Θεωρείται πρωτοπόρος στη χρήση του ενισχυμένου σκυροδέματος για αισθητικούς λόγους. Ξεκίνησε με το σχεδιασμό του πρώτου δημόσια χρηματοδοτημένου ουρανοξύστη στον κόσμο για τη Βραζιλιάνικη κυβέρνηση ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1943. Ήταν μέλος της ομάδας η οποία σχεδίασε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και επίσης σχεδίασε τα κυριότερα κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια. Πολλά από τα κτίριά του αποτελούν αξιοθέατα και αναφέρονται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Κατά την παραμονή του στην Ευρώπη, δημιούργησε πολλά έργα, όπως την έδρα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και τον Εκδοτικό Οίκο Mondadori κοντά στο Μιλάνο. Μετά την επιστροφή του στη γενέτειρά του συνέχισε να εντυπωσιάζει με τα οικοδομήματά όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niterói, το Catedral Militar Igreja de N. S. da Paz, το Memorial dos Povos Indigenas και πολλά άλλα. Συνέχισε να δημιουργεί ακόμη και σε ηλικία 103 ετών από το γραφείο του στο Rio de Janiero.

Ieoh Ming Pei (1917-2019)

Ο Πέι αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ το 1940 και άρχισε να εργάζεται με αφηρημένες μορφές, χρησιμοποιώντας ως υλικά την πέτρα, το σκυρόδεμα, το γυαλί και το χάλυβα. Ο Πέι κέρδισε το βραβείο Pritzker το 1983, και ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.  Φημίζεται για τα μεγάλα, αφηρημένα γεωμετρικά του κτήρια και για τον μοναδικό τρόπο που έχει να ενσωματώνει το παραδοσιακό κινεζικό στιλ τη δουλειά του.
Ορισμένα από τα πι γνωστά έργα του είναι η πανέμορφη γυάλινη πυραμίδα Le Grand Louvre στο μουσείο του Λούβρου, το The Bank of China Tower στο Hong Kong και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Doha.

Zaha Hadid (1950-2016)

Τέλος, η μοναδική Zaha Hadid έρχεται να δώσει το θηλυκό στίγμα στην τέχνη της αρχιτεκτονικής, με μοναδικά κτήρια-κοσμήματα του κόσμου. Η Hadid θεωρείται μία από τους εκπρόσωπους της αποδόμησης και οι χώροι που σχεδιάζει κατακερματίζονται δημιουργώντας ένα παιχνίδι προοπτικής, που τελικά εξελίσσεται σε μια επίθεση κατά της ορθόδοξης μορφής και του οπτικού ελέγχου. Γενικώς, η αρχιτεκτονική της μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μείγμα αυτού που ονομάζουμε οργανική αρχιτεκτονική με στοιχεία μπαρόκ.                                                                                      Η ιρακινή αρχιτέκτονας είναι η πρώτη γυναίκα που απέσπασε το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker Architecture Prize και τα έργα της διακρίνονται για την τόλμη και την αντισυμβατικότητά τους.
Ορισμένα από τα πιο γνωστά της έργα είναι το εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης MAXXI στη Ρώμη, η γέφυρα Bridge Pavilion στην Ισπανία και το Phaeno Science Center στη Γερμανία.

Πηγή άρθρου και εικόνας: www.clickatl

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.