fbpx
X

Ξενοδοχείο «Μπάγκειον»

Στην πιο πολύβουη πλατεία της Αθήνας, την πλατεία Ομονοίας, συναντά κανείς υπέροχα κτίρια, πρεσβευτές μιας παλιάς εποχής γεμάτη αίγλη και πολιτισμό. Ενα από αυτά τα κτίρια είναι και το ξενοδοχείο «Μπάγκειον» το οποίο δεσπόζει στην ανατολική γωνία της διασταύρωσης της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας. Μαζί με το δίδυμό του «Μέγα Αλέξανδρο» στην άλλη πλευρά της Αθηνάς, φέρουν το βάρος της ιστορίας μιας ολόκληρης πόλης.

Πρόκειται το τετραώροφο ιστορικό ξενοδοχείο που οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα), στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Στο σημείο εκείνο προϋπήρχε οικία, στην οποία διέμενε η οικογένεια του Χαρίλαου Τρικούπη, μέχρι το 1883.

Η ανέγερσή του “Μπαγκείου” (μαζί με το δίδυμό του “Μέγας Αλέξανδρος”, λίγο νωρίτερα) εγκαινίασε, κατά κάποιο τρόπο μια νέα εποχή για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής διάταξης και εξωτερικής μορφής (χαρακτηριστική η διακόσμηση της ζώνης του τελευταίου ορόφου με τις κόκκινες ορθογώνιες επιφάνειες).

Βασικό καινοτόμο κατασκευαστικό στοιχείο αποτελεί η ύπαρξη κεντρικού υαλοσκεπούς αιθρίου, γύρω από το οποίο αρθρώνονται το κτίριο και οι λειτουργίες του. Αρχικά ήταν τριώροφο και ο τέταρτος όροφος προστέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, εποχή κατά την οποία είχε αποκτήσει και παράρτημα στο διαγωνίως απέναντι κτίριο της πλατείας (στη γωνία με την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, επάνω από το ζυθοπωλείο Ζαχαράτου-Καπερώνη).

Το ξενοδοχείο λειτουργεί σε μία περίοδο όπου η πλατεία της Ομόνοιας ανθίζει αντιπροσωπεύοντας το κέντρο της κοσμικής και πολιτιστικής ζωής. Το υπέρκομψο κτήριο του Μπαγκείου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη ζωή της πλατείας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και εθνικότητας συναντιούνται στη κεντρική τεράστια αίθουσα του τελευταίου ορόφου, που καλύπτεται από γυάλινη οροφή και συνθέτουν τον κοινωνικό καμβά και το λαογραφικό στίγμα μιας ολόκληρης εποχής. Στον ίδιο χώρο, εντυπωσιακός και ο υπερμεγέθης καθρέφτης με τη χρυσή κορνίζα στη μια πλευρά της οι σκάλες είναι μαρμάρινες, με όμορφες ξύλινες κουπαστές. Και κάτι που ξενίζει τον σημερινό επισκέπτη ενός ξενοδοχείου: στα δωμάτια δεν είχαν μπάνια. Ήταν όλα ανά όροφο κοινόχρηστα ενώ, στο υπόγειο μια διαφορετική πραγματικότητα εκτυλίσσεται παράλληλα, γράφοντας τη δική της ιστορία. Το καφενείο- λουκουματζίδικο του ξενοδοχείου μετατρέπεται στις αρχές του 1920 σε φιλολογικό και καλλιτεχνικό στέκι όπου συχνάζουν μποέμ θαμώνες διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων .

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, που παρήκμασαν μεταπολεμικά, το “Μπάγκειον” παρουσίασε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς λειτουργούσε ακόμη τουλάχιστον μέχρι το 1969 (ως Γ’ κατηγορίας).

Στα επόμενα χρόνια, υπό την αιγίδα του Μπαγκείου Ιδρύματος, τα δύο ξενοδοχεία, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος, λειτούργησαν επί χρόνια ως σχολές, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εσωτερικούς τοίχους να γκρεμιστούν για να ανοίξουν οι χώροι, να γίνουν επεμβάσεις και προσθήκες και -το κυριότερο- να επιχρωματιστούν οι εντυπωσιακές οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες. Στο “Μπάγκειο” υπάρχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα επειδή έχουν καταστραφεί οι μονώσεις του δώματος, με αποτέλεσμα να σουρώνουν μέσα τα νερά. Η λιθοδομή όμως, και στα δύο ξενοδοχεία, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα. Μετά το 2002, χρονιά που σταμάτησε η λειτουργιά των σχολών, το εντυπωσιακό κτίριο αφέθηκε να παρακμάζει.

Τα τελευταία χρόνια το Μπάγκειον γνωρίζει μια νέα εποχή ακμής. Το 2015 ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμικούς φορείς, η Μπιενάλε της Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων ηγείται μιας σταδιακής επανενεργοποίησης του Μπαγκείου, επιλέγοντάς το ως κεντρικό εκθεσιακό χώρο έως την επίσημη έναρξη της Μπιενάλε με τίτλο «Ομόνοια». Από τότε ο χώρος λειτουργεί ως στέγη για ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις και παραστάσεις με το τελευταίο μεγάλο γεγονός, το Design Lab το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να ζωντανεύει και να γεμίζει το κτίριο, κάνοντάς το σημείο αναφοράς της σύγχρονης αισθητικής.

Πηγή φωτο: propaganda.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.