fbpx
X

Το Strand στη Νέα Υόρκη

Από τότε που άνοιξε το 1927, το Strand Bookstore κατάφερε να επιβιώσει σε όλες τις απειλές (αυξανόμενα ενοίκια, πολυκαταστήματα βιβλίων, Amazon, ηλεκτρονικά βιβλία), που καταδίκασαν πολλά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στο Μανχάταν. Με το σύνθημά του “18 Miles of Books”, προβολές ταινιών και διασημότητες στο πελατολόγιο του, το καταφύγιο του βιβλιόφιλου έχει γίνει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό ορόσημο και ένα τοπόσημο σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.

Ήταν το 2018 όπου ο δήμος της Νέας Υόρκης ήθελε να προσδώσει την αρμόζουσα σημασία, δηλώνοντας ότι το κτίριο του Strand, στη γωνία του Broadway και την 12η οδό στο Greenwich Village, αποτελεί ορόσημο της πόλης. Το πρόβλημα ήταν ότι το Strand δε θέλει την ονομασία. Η ιδιοκτήτρια του, η Nancy Bass Wyde, και του κτιρίου της στη Broadway, δήλωσε ότι ο ορίζοντας θα μπορούσε να φέρει το θάνατο στην επιχείρηση που η οικογένειά της έχει στην κατοχή της για 92 χρονια. Έτσι, σε δημόσια ακρόαση πριν από την Επιτροπή Διατήρησης Ορόσημων της πόλης, η έκκληση της ήταν απλή, δηλώνοντας: “μην καταστρέφετε το Strand”.

Όπως πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων στη Νέα Υόρκη, η κα Wyden υποστηρίζει ότι οι αυξημένοι περιορισμοί και οι κανονισμοί που απαιτούνται για τα ορόσημα κτιρίων μπορεί να εκτοξεύσουν τα έξοδα ανακαίνισης και συντήρησης. Με αυτή την κίνηση, όπως υποστηρίζει, θα υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Νέας Υόρκης, δηλώνοντας ότι εργάζονται σε πολύ λεπτά περιθώρια και αυτό θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Μία σημαντική απειλή ήταν η ανακοίνωση της Amazon, που δεν αγαπήθηκε ακριβώς από βιβλιοπωλεία από τούβλα και κονίαμα, σχεδιάζοντας να ανοίξει ένα κεντρικό κτίριο στο Queens, αφού οι αρχηγοί των πόλεων και του κράτους είχαν δώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κίνητρα για την Amazon και τον πολυδύναμο διευθυντή της, τον Jeff Bezos.

Το ακίνητο του 1902 θεωρείται ως “ένα κέντρο λογοτεχνικής ζωής στο Κάτω Μανχάταν” και ένα “διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλιοπωλείο”. Η Αναγεννησιακή πρόσοψη από τον αρχιτέκτονα William H. Birkmire, το γεγονός ότι είναι άθικτο αρχιτεκτονικά, αντιπροσωπεύοντας μία σημαντική εποχή στην εμπορική ανάπτυξη της περιοχής νότια της πλατείας Union και ότι έχει υπάρξει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο δίνουν προστιθέμενη αξία στην ύπαρξή του. Οι συχνές εκδηλώσεις, οι πάντα χαμηλές τιμές του, τα σχεδόν 30 χλμ από ράφια με βιβλία, η ηρεμία που αποπνέει ο χώρος σε αντίθεση με τη διαρκή κίνηση στον εξωτερικό του χώρο, η μεγάλη γκάμα τομέων που καλύπτει είναι μερικοί παράγοντες που ανάγουν το Strand Bookstore αναγκαίο συστατικό, με έντονη ιστορικότητα σε μία πόλη που κλείνεται συνεχώς στον εαυτό της, που θέτει σα στόχους ό,τι διευκολύνει την καθημερινότητα, ανεξάρτητα από την πνευματική ανέλιξη, μια πόλη με έντονη παρουσία στον ψηφιακό κόσμο και μια πόλη που κατά κύριο λόγο ξεχνά.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.