fbpx
X

Sengal House

Το Sengal House είναι ένα boutique ξενοδοχείο οκτώ κλειδιών που βρίσκεται σε ένα χωριό αγγειοπλαστικής κοντά στο Auroville στην Ινδία. Η ωμή μορφή του κτιρίου ξεχωρίζει λόγω της συνειδητής σχεδιαστικής απόφασης για κατασκευή του από τοπικά και οπτικά γνωστά υλικά. Έτσι, η ονομασία “Sengal” προέρχεται από την τοπική γλώσσα Tamil, η οποία σημαίνει τούβλα.

Ένα πλούσιο τροπικό τοπίο με μια σειρά από ογκόλιθους τοποθετημένους μεταξύ των εκτεθειμένων τοίχων από σκυρόδεμα οδηγεί στην κύρια είσοδο.  Τέσσερις δομικές μονάδες, κάθε μία με δωμάτια σε δύο επίπεδα, δημιουργούνται από μια διάτρητη πλινθόστρωτη προσόψη. Τα τούβλα έχουν κλίση σύμφωνα με την πορεία του ήλιου και τον προσανατολισμό του κτιρίου. Εκτός από τη βελτίωση της παθητικής ψύξης, η πρόσοψη συμβάλλει στον περιορισμό της ορατότητας των αιθουσών από γειτονικούς χώρους. Ένας μικρός εσωτερικός χώρος μεταξύ του δωματίου και της πρόσοψης λειτουργεί ως ιδιωτική υποχώρηση. Οι κτιριακές μονάδες και οι αυλές συνδέονται με έναν μόνο γραμμικό διάδρομο, προσανατολισμένο στον άξονα Βορρά-Νότου. Οι μονάδες είναι κτισμένες διαγώνια μεταξύ τους, σε κάθε πλευρά του άξονα για την υποδοχή των αυλών ανάμεσά τους. Η τελευταία περιλαμβάνει χώρους τραπεζαρίας και καφέ μπαρ.

Η διάταξη δίνει έμφαση στην ευθύτητα του χώρου, σε αντίθεση με την αίσθηση ενός συμβατικού ξενοδοχείου. Μέσα σε κάθε δωμάτιο, η διαμόρφωση βελτιστοποιείται ώστε να λαμβάνει το φυσικό φως με δύο μεγάλα ανοίγματα. Το φως ενισχύει ακόμη περισσότερο τα λεπτά φινιρίσματα τοίχων τσιμέντου και το φυσικό πέτρινο δαπέδο. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επισκεπτών με ανέσεις για χώρο εργασίας, σαλόνι και μίνι μπαρ.

Το φως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του έργου, καθώς εφιστά συνεχώς την προσοχή στις μορφές. Ο χώρος αλλάζει συνεχώς με το φως της ημέρας, υπερτονίζοντας τις διαφορετικές υφές και χρώματα. Διαφορετικοί μεταξύ τους χώροι ενισχύονται και γαληνεύουν ανάλογα το φως, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο άνεμος διασκορπίζει το ακμάζον τοπίο, καθώς τα φυτά με πυκνό φύλλωμα δημιουργούν χώρους ώστε να μπορέσει κανείς να βιώσει την δροσερή σκίαση. Το τοπίο εξομαλύνει τον δομημένο όγκο και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.Το έργο συγκεντρώνει στοιχεία σχεδίασης προσαρμοσμένα σε συνεργασία με τους τοπικούς τεχνίτες σε διαφορετικές κλίμακες. Λεπτομέρειες όπως οι αριθμοί δωματίων σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία και κατασκευάστηκαν τοπικά, ενώ οι τερακότα gargoyles δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με έναν τοπικό αγγειοπλάστη. Οι πέτρες διαφόρων μεγεθών και μορφών προέρχονταν από τοπικά λατομεία. συμπεριλαμβανομένης της μονολιθικής πέτρας 2,5 τόνων που σχηματίζει τη reception.

Ως προσέγγιση σχεδιασμού, υπάρχει συνειδητή προσπάθεια για τη δημιουργία χώρων που εξαρτώνται από την τοποθεσία, να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου, σε αντίθεση με τους συμβατικούς χώρους που απαιτούν συνεχή συντήρηση ή αλλαγή σύμφωνα με τάσεις. Οι χώροι λειτουργούν σαν καμβάς και ενσωματώνονται στη φύση του τοπίου. Έτσι ο χρήστης βιώνει οπτικά την ενσωματωμένη μορφή και το τοπίο. ενώ σωματικά βιώνει τις φυσικές επιφάνειες και μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ο σχεδιασμός είναι μια προοδευτική ιδέα για τα ξενοδοχεία που μπορούν να βασίζονται στην ιδέα της άνεσης των χρηστών και της βασικής τους εμπειρίας, παίρνοντας μια θέση πάνω από τις εμπειρίες ενός συμβατικού ξενοδοχείου.

ΠΗΓΗ: https://www.archdaily.com/952380/sengal-house-play-saketh-singh?ad_source=search&ad_medium=search_result_projects

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.