fbpx
X

ΦΩΤΙΣΜΟΣ LED

Αρχιτεκτονική είναι το επιδέξιο, σωστό και θαυμαστό παιχνίδι των όγκων στο φώς

Le Corbusier, 1927

Η αρχιτεκτονική και το φως είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη. Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να υπάρξει παρά μέσα από το φως. Η διαπίστωση αυτή είναι τόσο αυτονόητη που σήμερα τείνουμε να θεωρούμε την ύπαρξη του φωτός δεδομένη και να ξεχνάμε την πραγματική του αξία. Σήμερα, η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και για προστασία του περιβάλλοντος, δίνει αυξημένη σημασία στη χρήση σύγχρονων μεθόδων φωτισμού.

Κατά τον σχεδιασμό του φωτισμού ενός χώρου επιδιώκεται η κάλυψη τεσσάρων παραμέτρων.

  • Οπτική άνεση (απρόσκοπτη λειτουργία της όρασης).
  • Σωστή απόδοση του περιβάλλοντος (ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το φωτισμό).
  • Αισθητική (διακοσμητική παρουσία των φωτιστικών σωμάτων).
  • Εξοικονόμηση ενέργειας (τεχνολογική επανάσταση του LED φωτισμού).

Πριν από την επανάσταση των LED, οι λαμπτήρες βολφραμίου αλογόνου ήταν η κύρια πηγή φωτισμού για φωτισμό τοπίου. Οι λαμπτήρες αυτοί είχαν καλύτερη ενεργειακή απόδοση από τους παλαιότερους τύπους πυρακτώσεως, αλλά εξακολουθούσαν να παράγουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας, είχαν περιορισμένη διάρκεια ζωής (2.000 έως 10.000 ώρες) και απαιτούσαν ένα πολύ στενό εύρος τάσης (10V έως 12V) για κανονική λειτουργία.

Δίοδος εκπομπής φωτός (LED – Light Emitting Diode) αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased). Το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται εξαρτάται από την χημική σύσταση του ημιαγώγιμου υλικού που χρησιμοποιείται, και μπορεί να είναι υπεριώδες, ορατό ή υπέρυθρο. Οι λυχνίες LED μπορούν να επιτύχουν το ίδιο φως με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με, έως και 85%, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Παράγουν επίσης πολύ λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες αλογόνου και έχουν ευρύτερο αποδεκτό εύρος τάσης (8V έως 15V). Ίσως η σημαντικότερη εξοικονόμηση προέρχεται από την σημαντικά αυξημένη διάρκεια ζωής. Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν εκτιμώμενη διάρκεια ζωής μεταξύ 40.000 – 60.000 ώρες σε αντίθεση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν έως 10.000. Είναι ουσιαστικά πηγές φωτός “διάρκειας ζωής”.

Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί ότι μιλάμε για ένα τελείως νέο τρόπο παραγωγής φωτός από ένα ηλεκτρονικό πλέον σύστημα που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ή μικρό αριθμό φωτεινών πηγών (LEDs), τα αντίστοιχα φωτιστικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τις πηγές αυτές και τα συστήματα ελέγχου τους. Η δυνατότητα του ελέγχου και προγραμματισμού των φωτιστικών αυτών από έναν μικρό-επεξεργαστή επιτρέπει όχι μόνο τη δημιουργία σκηνών φωτισμού όπου η ένταση του φωτισμού μπορεί να αυξομειώνεται αλλά και τη δημιουργία μυριάδων χρωμάτων και αποχρώσεων με την προσθετική μίξη των βασικών χρωμάτων. Στο κοντινό μέλλον και καθώς η φωτεινή απόδοση των LEDs θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, η φωτεινή απόδοση ανά μονάδα επιφάνειας των φωτιστικών σωμάτων θα αυξάνεται εξίσου δραματικά. Το γεγονός ότι η φωτεινή πηγή δεν είναι πλέον μια αλλά πολλές και συχνά διαφορετικού χρώματος και ότι για το καθορισμό της κατεύθυνσης της φωτεινής δέσμης δεν απαιτούνται πλέον ανακλαστήρες, προσφέρει νέο πεδίο για ερευνά και σχεδιασμό για τη βιομηχανία κατασκευής φωτιστικών. Τα φωτιστικά μπορούν πλέον να έχουν οποιοδήποτε σχήμα και να ενσωματώνονται στη δομή ενός κτιρίου. Η παντελής έλλειψη εκπομπής UV ακτινοβολίας μειώνει το κίνδυνο αλλοίωσης των πλαστικών μερών τους.

Σήμερα, η τεχνολογία LED με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετικα μεγάλη διάρκεια ζωής προσφέρει νέες δυνατότητες στον επαγγελματικό σχεδιασμό του φωτισμού των εργασιακών χώρων. Τα νέα συστήματα φωτισμού είναι καλαίσθητα, προγραμματιζόμενα και παράλληλα προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ απαιτούν μηδενική συντήρηση. Το μικρό τους μέγεθός, δίνει ελευθερία στο σχεδιασμό για τη δημιουργία εμπνευσμένων λύσεων στο φωτισμό γραφείων. Οι λαμπτήρες LED και τα φωτιστικά θέτουν νέα πρότυπα ως προς την κατανάλωση (watt ανά τετραγωνικό μέτρο), ιδίως όταν συνδυάζονται με τα ανάλογα ‘έξυπνα’ συστήματα ελέγχου φωτισμού.

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.