fbpx
X

Το έργο του αρχιτέκτονα Ludwig Mies van der Rohe & η διάσημη καρέκλα Barcelona

Ο Ludwig Mies van der Rohe, γερμανικής καταγωγής ,ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα και από τις μεγάλες μορφές του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με την δική του οπτική που θα καθοδηγούσε τη δημιουργική διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, αποπειράθηκε να αποτυπώσει σε κάθε του έργο την εποχή μέσα στην οποία ζούσε, αυτή την οπτική, αρνήθηκε να την ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ρεύμα.

Σχεδίασε το πιο φημισμένο του κτίριο – το εκθεσιακό κτίριο της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, ακόμη και σήμερα θεωρείται το πιο ισχυρό παράδειγμα της τεχνικής του σε ανοιχτό χώρο.

Υπήρξε πρωτοπόρος στο σχεδιασμό κτιρίων με εμφανή τα οικοδομικά τους υλικά και  αφού εδραιώθηκε σαν καταξιωμένος αρχιτέκτονας στη γενέτειρά του Γερμανία, αναγκάστηκε να φύγει για την Αμερική λόγω της πίεσης που υπέστη λόγω της έξαρσης του ναζισμού.  Ο Rohe υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής του Μπάουχαους, το 1932 η σχολή έκλεισε καθώς οι Ναζί πήραν τον έλεγχο του Ντεσσάου και θεώρησαν το ύφος Μπάουχαους μη πατριωτικό. H σχολή μεταφέρθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Βερολίνο και παρά τις ύστατες απεγνωσμένες προσπάθειες του Mies, έκλεισε οριστικά το 1933, μετά από εννέα μόνο μήνες λειτουργίας της.

Ο Rohe εργάστηκε σαν πρόεδρος του αρχιτεκτονικού τμήματος του IIT, στο Σικάγο του Ιλινόις, από το 1939 έως το 1958. Μια  από τις προϋποθέσεις για να πάρει αυτή την θέση ήταν ότι θα αναλάμβανε να σχεδιάσει τα νέα κτήρια τής πανεπιστημιούπολης και τον επανασχεδιασμό όλης της ύλης του τμήματος. Σχεδίασε μια συλλογή από κτίρια κατασκευασμένα από ατσάλι, σε συμπαγή πλαίσια τυλιγμένα σε τούβλο και γυαλί με αποκορύφωμα το αριστούργημά του, Crown Hall. Το πανεπιστήμιο εξελίχθηκε σε ένα επαναστατικό αρχιτεκτονικά σύμπλεγμα, το οποίο εξέφραζε εξ ολοκλήρου τις αρχές και την προσέγγιση του για το ‘’less is more’’.

Το 1960 βραβεύεται με το χρυσό μετάλλιο AIA το οποίο είναι το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να δοθεί σε έναν αρχιτέκτονα από την Αμερικάνικη Ένωση Αρχιτεκτόνων. Η επιρροή του διαφαίνεται ξεκάθαρα στην πόλη του Σικάγο, στην οποία επέλεξε να εγκατασταθεί. Εξαπλώθηκε όμως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με πρωταγωνίστριες χώρες την Ισπανία και τη Γερμανία.

Η φιλοσοφία του Ludwig Mies είχε ως στόχο ζωής την δημιουργία όχι μόνο ενός νέου αρχιτεκτονικού ύφους αλλά και μιας νέας αρχιτεκτονικής γλώσσας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιπροσωπεύσει την νέα εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της παραγωγής. Θεωρούσε αναγκαία την δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που θα ήταν σε αρμονία με την εποχή της, όπως η γοτθική αρχιτεκτονική ήταν την εποχή του πνευματισμού. Περισσότερο από κάθε άλλο μοντερνιστή ο Μις χρησιμοποίησε την φιλοσοφία ως βάση για την εργασία του.

Ο Mies εκτός από διάσημος αρχιτέκτονας,  σχεδίασε σύγχρονα κομμάτια επίπλων χρησιμοποιώντας τις νέες βιομηχανικές τεχνολογίες. Τα έπιπλα είναι γνωστά για την λεπτή χειροτεχνία, ένα μείγμα των παραδοσιακών πολυτελών υφασμάτων όπως το δέρμα σε συνδυασμό με τα σύγχρονα πλαίσια χρωμίου, καθώς και έναν ευδιάκριτο χωρισμό της ενισχυτικής δομής και των υποστηριγμένων επιφανειών. Προκειμένου να ενισχύσουν το συναίσθημα της ελαφρότητας που δημιουργείται από τα λεπτά δομικά πλαίσια χρησιμοποιούσαν προεξέχουσες κυρτές δοκούς (cantilevers).

Οι μεταλλικές καρέκλες του Mies van der Rohe από ατσάλινο σωλήνα και χειροποίητο ψαθωτό ή δερμάτινο κάθισμα ακολουθούν με τις απλούστερες γραμμές το σχήμα του καθιστού ανθρώπινου σώματος. Η μινιμαλιστική σχεδιαστική αντίληψη του Mies τον οδήγησαν σε μερικά από τα πιο λιτά έπιπλα όπως το κάθισμα για το Γερμανικό περίπτερο στην έκθεση της Βαρκελώνης. Ο Mies σχεδίασε ακόμα και τα πρώτα πλαστικά καθίσματα, με βάση το ανθρώπινο σώμα, αντίστοιχα των οποίων βρήκαν στην παραγωγή μετά τον πόλεμο και βέβαια μαζικά στις μέρες μας δείχνοντας έτσι την διορατικότητα του Μις.

     

Πηγή άρθρου : https://www.milanode.gr/

Πηγές εικόνων: https://www.milanode.gr/ & https://www.designhome.gr/

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.