fbpx
X

Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΣΛΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Για τις 28 Μαρτίου, είχαν αρχικά προγραμματιστεί τα εγκαίνια της νέας έδρας της δημόσιας βιβλιοθήκης του Όσλο Deichman Bjørvika . Ήταν οι ημέρες της κορύφωσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η πρωτεύουσα της Νορβηγίας δεν αποτέλεσε εξαίρεση, γεγονός που επέτρεψε στο νέο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης να υποδεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες στα τέλη Ιουνίου.  Για την ώρα επιτρέπονται 1.000 άτομα αντί των 3.000 που μπορούν να φιλοξενηθούν ημερησίως υπό φυσιολογικές συνθήκες στο εξαώροφο κτίριο, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να την επισκέπτονται δύο εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο.

Τον σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης τον είχε αναλάβει το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Lundhagem σε συνεργασία με το επίσης νορβηγικό Atelier Oslo και αποσκοπεί να αντικατοπτρίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Το όνομά της η βιβλιοθήκη το οφείλει στον Carl Deichman, του οποίου η συλλογή βιβλίων ήταν αυτή που θεμελίωσε το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης το 1785 και το κτίριό της βρίσκεται δίπλα στην όπερα του Όσλο στην προκυμαία της πόλης.

Η νέα Βιβλιοθήκη μέσα σε 13.500τμ φιλοξενεί περί τα 450.000 βιβλία, διαθέτει πλήθος ψηφιακών εφαρμογών (και 3D printers) για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους φίλους του βιβλίου και σκοπεύει να λειτουργήσει ως κυψέλη γνώσης και εκμάθησης δεξιοτήτων για όποιον/α θέλει να εμπλουτίσει τα ενδιαφέροντά του. Με θέα προς τα φιόρδ του Όσλο δημιουργεί ένα χώρο δημόσιο, ανοιχτό που συνδέεται με τη συνέχεια της πόλης έξω από το κτίριο.

Έχει κινηματογράφο, αίθουσα συνεδριάσεων στο υπόγειο, καφέ και εστιατόριο, ενώ το ισόγειο είναι αφιερωμένο στη μελέτη των εφημερίδων και των περιοδικών. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα παιδιά, ενώ στο δεύτερο και τον τρίτο όροφο υπάρχουν τα κλειστά αναγνωστήρια και αρκετούς κλειστούς χώρους, που περιλαμβάνουν στούντιο ηχογράφησης και μίνι κινηματογράφο. Στον τελευταίο όροφο, υπάρχουν βιβλία κοινωνικής επιστήμης και ανοικτές αίθουσες ανάγνωσης, καθώς και το έργο τέχνης «Future Library».

«Το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης είναι οργανωμένο έτσι ώστε να γίνεται όλο και πιο ήσυχο και στοχαστικό προς την κορυφή», εξήγησε ο Lundhagem συν. ιδρυτής Einar Hagem.

Η πόλη ελπίζει ότι η βιβλιοθήκη θα προσελκύσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως αφότου έχει περάσει η πανδημία του κορονοϊού, εφόσον στόχος είναι να συγκεντρώνονται και να συναντιούνται εκεί οι άνθρωποι της πόλης. Η έννοια της σύγχρονης βιβλιοθήκης έχει απομακρυνθεί από το να αποθηκεύονται εκεί βιβλία, ο στόχος είναι να συγκεντρώνονται εκεί οι άνθρωποι για να μοιραστούν τη γνώση. Γι’ αυτό, ενώ οι παλαιές βιβλιοθήκες σχεδιάστηκαν ως ενιαίοι χώροι με σειρές ραφιών, οι χώροι στις νέες βιβλιοθήκες είναι εντελώς διαφορετικοί με πολλές παραλλαγές, που σπάνε την κλίμακα και δημιουργούν χώρο για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Καθώς ο σκοπός του κτιρίου αλλάζει, οι αρχιτέκτονες μερίμνησαν ώστε να δημιουργήσουν έναν ευέλικτο χώρο που να μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Πηγές άρθρου και εικόνων:

https://www.kathimerini.gr

https://www.elculture.gr

https://www.tovima.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.