fbpx
X

Περιβάλλων χώρος. Καταλυτικός παράγοντας για την αρχιτεκτονική σύνθεση.

Το 2015, το πρόγραμμα που ζήτησε ο πελάτης ήταν σχετικά απλό: ένα σπίτι μόνο για αυτόν,με χώρο για να καλωσορίσει την κόρη του τα σαββατοκύριακα και ίσως στο μέλλον να λειτουργήσει σαν μόνιμη κατοικία της ίδιας για ξεκινήσει μια νέα οικογένεια. Ένα άλλο αίτημα ήταν να αξιοποιηθεί στο έπακρο η κοιλάδα στο πίσω μέρος, που είναι μια μόνιμη ζώνησυντήρησης, εκτός από το σχεδιασμό του σπιτιού εξ ολοκλήρου σε εκτεθειμένο σκυρόδεμα.

Η πρώτη ιδέα ήταν να μελετηθεί η πλαγιά του εδάφους και στην συνέχεια να σχεδιαστεί το σαλόνι που είναι ενσωματωμένο στην κουζίνα και την πισίνα που τοποθετούνται στο χαμηλότερο επίπεδο του ακινήτου. Στο κεντρικό επίπεδο των δομών εξυπηρέτησης, βρισκόταν ένα μικρό home theater και ένα γραφείο / δωμάτιο, με τον επάνω όροφο να προορίζεται για 3 σουίτες.

Ο στόχος του έργου ήταν πολύ συγκεκριμένος, όλα τα δωμάτια να έχουν την ίδια προνομιακή θέα στη φύση. Ένα άλλο βασικό σημείο της πρότασης ήταν η δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου εκτόνωσης, η διαμόρφωση της φύσης και η προσαρμογή της κύριας πρόσβασης στο σπίτι καθώς και το γκαράζ. Για να γίνει χρήση του συγκεκριμένου εφέ, ένα αέτωμα καλυμμένο με χαλκό κόβει το κτίριο στην μέση, στηρίζοντας την ανώτερη δομή της κατοικίας και δημιουργώντας ένα αντίστροφο σχηματισμό στην γλυπτική αρχιτεκτονική του σπιτιού. Το γλυπτό αποτέλεσμα της δομής του σκυροδέματος προήλθε από μια «αναδιπλούμενη άσκηση» στα λόγια του αρχιτέκτονα:
«Συνέθεσα τα μπλοκ από υλικά: στο υπόγειο ένας όγκος καλυμμένος από μάρμαρο, στο μεσαίο όροφο ένας όγκος σε χαλκό και στον επάνω όροφο, ένα ξύλινο κουτί. Αγκαλιάζοντας τα τρία υλικά, ένα κέλυφος από σκυρόδεμα, το οποίο  περιορίζεται σε δύο μόνο σημεία στήριξης ».

Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά σε νέα έργα οι σχεδιαστές να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν / επισκέπτονται τον χώρο, να διαμορφώνουν λειτουργικούς χώρους με υψηλή αισθητική και σύγχρονο design. Το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα πετυχημένο σύνολο σχεδιασμού βρίσκεται στην αρμονική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ του περιβάλλοντα χώρου και πως ολόκληρη η σύνθεση, το ίδιο το κτίριο, θα μπορέσει να ενταχθεί χωρίς να προκαλεί μια αίσθηση ενός ξένου όγκο στο περιβάλλον.

Αυτή η απλότητα είναι εννοιολογική λαμβάνοντας υπόψη το πόσο εξαιρετικές είναι οι τελικές πινελιές, τα εξαρτήματα και οι συναντήσεις υλικών. Η αριστεία στην ποιότητα των φινιρισμάτων είναι η αξία του πελάτη: ένας τελειομανής παθιασμένος με την αρχιτεκτονική.
Στο κενό διάστημα μεταξύ του χτισίματος του σπιτιού μέχρι και σήμερα έχουν συμβεί πολλά. Μπορεί οι ανάγκες του συγκεκριμένου πελάτη να άλλαξαν και στην πορεία να έζησαν διαφορετικοί άνθρωποι μέσα σε αυτό αλλά δεν παύει να σημαίνει πως η αρχιτεκτονική είναι διαχρονική, αλλά ο χρόνος ποτέ δεν σταματά.

Μια αρχιτεκτονική που σέβεται το ίχνος του περιβάλλοντα χώρου είναι η αρχιτεκτονική που προκαλεί τον θαυμασμό και αποτυπώνει την εξέλιξη για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

 

Πηγές εικόνων και άρθρου: https://www.archdaily.com/940943/wing-house-studio-guilherme-torres

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.