fbpx
X

Τι είναι το ακετυλιωμένο ξύλο;

Ως υλικό κατασκευών, το ξύλο είναι όμορφο, πρακτικό και ευέλικτο. Η μεγάλη αντοχή, το ελαφρύ βάρος και οι εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες του ξύλου το καθιστούν ιδανικό για πολλές εφαρμογές, ειδικά σε μια εποχή όπου η ξυλεία παρέχει αποτελεσματικές λύσεις σε διαφορετικές κλίμακες. Παρά τα οφέλη αυτά, η ξυλεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη φθορά, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

Στο παρελθόν, οι κατασκευαστές είχαν αντιμετωπίσει θέματα ανθεκτικότητας χρησιμοποιώντας ξύλα από τα  τροπικά δάση ή εφαρμόζοντας χημικές επεξεργασίες. Ωστόσο, οι ολοένα και λιγότερες προμήθειες αυτών των δασών έχουν οδηγήσει σε παράνομη υλοτομία και αποψίλωση, ενώ η επεξεργασία έχει παράγει επιβλαβείς τοξίνες. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην ακετυλιωμένη ξυλεία, η οποία, είναι ένα βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που προσφέρει εξαιρετική αντοχή και σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων πάνω από 90 χρόνια πριν, η ακετυλιωμένη ξυλεία παρήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία εμπορικά το 1980. Μέχρι πρόσφατα, οι τεχνολογικές προκλήσεις και το υψηλό κόστος εταιροποιήσης του ξύλου το κατέστησαν υπερβολικά ακριβό για παραγωγή σε περιορισμένη κλίμακα. Αν και οι αρχικές δαπάνες παραμένουν υψηλότερες από τα συμβατικά προϊόντα ξύλου, οι χρήστες θα εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα μέσω χαμηλότερων δαπανών συντήρησης.

Η ακετυλιωμένη ξυλεία παράγεται συχνά από πεύκο ακτινών ταχείας ανάπτυξης που προέρχεται από βιώσιμα δάση. Μέσω μιας σειράς χημικών αντιδράσεων, η διαδικασία επεξεργασίας προστατεύει ολόκληρο το κομμάτι ξύλου, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που επεξεργάζονται μόνο την επιφάνεια και αφήνουν χημικές ουσίες που μπορούν να εκλείψουν. Επίσης “διογκώνει” μόνιμα το ξύλο, δημιουργώντας ένα σταθερό υλικό με σταθερότητα διαστάσεων. Τα προϊόντα αυτά έχουν ισχυρή αντίσταση στους μύκητες που παράγουν σήψη και τα καθιστά εχθρούς προς τα έντομα (όπως οι τερμίτες) και τους μικροοργανισμούς.

Υπάρχουν πολυάριθμες χρήσεις της ακετυλιωμένης ξυλείας. Για πλαίσια παραθύρων και κουφωμάτων, υπάρχει μικρότερη στρέβλωση από άλλα ξύλα και, ανάλογα με τη συναρμολόγηση τους, προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και θερμική μόνωση. Είναι κατάλληλο για επενδύσεις προσόψεων ,καθώς έχει την δυνατότητα να διατηρήσει την ομορφιά της κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και δεν πρόκειται να σαπίσει. Η σταθερότητα των διαστάσεων της , την καθιστά ιδανική και  για εξωτερικούς συνδέσμους .Για όλες αυτές τις χρήσεις, υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιχρισμάτων που μπορούν να εφαρμοστούν, απαιτώντας λιγότερα ρετούς.

Η ακετυλιωμένη ξυλεία, υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές της , ότι έχει διάρκεια ζωής πάνω  από 25 χρόνια υπόγεια και 50 χρόνια πάνω από το έδαφος. Όταν χαλάσει, μπορεί να ανακυκλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως καθαρή πηγή καυσίμου.

 

Πηγές:

https://www.archdaily.com/932799/what-is-acetylated-wood?ad_medium=gallery

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.