fbpx
X

Pandemic Αrchitecture

Όταν εκατομμύρια άνθρωποι είναι απομονωμένοι και εργάζονται από το σπίτι, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτό;

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, ποιος είναι ο ρόλος των ξενοδοχείων;

Όταν δεν επιτρέπονται πλήθη σε δημόσιους χώρους, πώς αλλάζουν οι πόλεις και οι δημόσιοι χώροι;

Όσον αφορά στα κέντρα υγείας και στον εσωτερικό σχεδιασμό, ποιες είναι οι σχετικές με την υγιεινή αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της πανδημικής πραγματικότητας;

 

Στις 17 Νοεμβρίου του 2019 αναφέρθηκε για πρώτη φορά κρούσμα COVID-19 στην πόλη Γουχάν, στην Κίνα. Στις 11 Μαρτίου του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επισήμως πανδημία, με πάνω από 138.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς σε περισσότερες από 130 χώρες και αρκετές χιλιάδες θανάτους. Μέσα σε λίγες ημέρες η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη άλλαξε άρδην. Οι αντιδράσεις για την αντιμετώπιση του ιού ανά τον κόσμο περιλάμβαναν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, απαγόρευση κυκλοφορίας, ακυρώσεις εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων, καθώς και καραντίνα τόσο στην κινεζική επαρχία Χουμπέι όσο και σε διάφορες πόλεις της Χώρας του Κόκκινου Δράκου, αλλά και εκτός Κίνας.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι απομονώνονται μέσα σε ένα νέο τύπο καταφυγίων. Στην επαρχία Hubei, ένα νέο νοσοκομείο 25 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κατασκευάστηκε σε μόλις 10 ημέρες. Οι παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας περιλαμβάνουν επίσης την κοινωνική και οικονομική αστάθεια, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και τους «εθελοντές κρατούμενους» που ενθαρρύνονται από κινήσεις παραμονής στο σπίτι.

Όταν οι ανάγκες των πολιτών αλλάζουν και οι πόλεις και τα σπίτια τους αλλάζουν.Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της υγείας και της αρχιτεκτονικής. Από την αρχαιότητα, η υγειονομική περίθαλψη έχει συνδεθεί με την κατασκευή και χρήση εξειδικευμένων ιατρικών κτιρίων και δομών. Η αρχιτεκτονική συμβάλλει στη διαμόρφωση της ποιότητας του περιβάλλοντός μας και μπορεί να συμβάλει στην υγεία και την ευημερία. Τα θέματα που αφορούν την υγεία ανέκαθεν ενθάρρυναν τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες σε διαφορετικές κλίμακες: από έργα αστικής ανάπτυξης μέχρι τον αρχιτεκτονικό και εσωτερικό σχεδιασμό.

Η υγεία συχνά προκάλεσε κερδοσκοπικές προτάσεις και πειραματικές προτάσεις στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής πειθαρχίας, καθώς πολλά έργα γνωστών αρχιτεκτόνων, όπως οι Alvar Aalto, Franco Albini, Ignazio Gardella και οι θεωρίες του Le Corbusier, δίνουν προσοχή στην ψυχολογική και σωματική ευεξία. Επιπλέον, τα νοσοκομεία υιοθέτησαν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που αποσκοπούσαν στην προαγωγή της υγείας και στον περιορισμό της εξάπλωσης των ασθενειών, ενώ οι αρχιτέκτονες σχεδίαζαν αίθουσες χειρουργικής και κλινικούς χώρους για χρηστικούς σκοπούς – δηλαδή διατηρώντας ένα καλά φωτισμένο, ασηπτικό περιβάλλον.Κατά τη διάρκεια της επιδημίας χολέρας στο Λονδίνο, το 1856, ανατέθηκε στον Frederick Marrable να σχεδιάσει το Μητροπολιτικό Συμβούλιο Έργων προκειμένου να παρέχει υγειονομική υποδομή.

Το COVID-19 δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία πανδημία. Πανδημίες έχουν υπάρξει πολλές στην ιστορία μας, ας σκεφτούμε την μεσαιωνική πανώλη ή την influenza που εξάλειψε τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Μάγια. Το ζήτημα της “εξυγίανσης”, με όλες τις διαστάσεις του όρου, αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την αναδιάρθρωση των πόλεων, δημιούργησε την ανάγκη του αστικού σχεδιασμού.

Στον σημερινό αστικό και διασυνδεδεμένο κόσμο, οι εστίες μολυσματικών ασθενειών και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία αποτελούν πραγματική απειλή για τις μεγάλες πόλεις.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες παγκοσμιοποιημένες απειλές για την υγεία, υπάρχει ανάγκη να σχεδιαστεί το σπίτι / η πόλη του αύριο, ζώντας σε καιρούς στους οποίους οι πανδημίες και οι ιοί θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Σχεδιάζοντας για τις ανάγκες μιας πανδημικής πραγματικότητας, οι αρχιτέκτονες λειτουργούν ως εγγυητές και κηδεμόνες της Δημόσιας Υγείας μιας κοινότητας.

Οι εστίες του ιού έχουν αντίκτυπο στον αστικό χώρο, καθώς και στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.Κατά τη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης στη δημόσια υγεία, ο σχεδιασμός μιας πόλης θα έχει δύο βασικά καθήκοντα – την αντιμετώπιση του ξαφνικού μεγάλου αριθμού αρρώστων και τη διατήρηση της ζωής της πόλης όσο το δυνατόν πιο κανονικά για όλους τους άλλους.

Πρώτον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημίας ή πανδημικής ασθένειας, μια πόλη αντιμετωπίζει μεγάλες ανάγκες σε προμήθειες, ιατρικούς χώρους και νεκροταφεία.

Δεύτερον, ο σχεδιασμός των τόπων κατοικίας στο μέλλον δεν πρέπει μόνο να λαμβάνει υπόψη λειτουργικούς χώρους για ατομικές και συλλογικές ανάγκες, αλλά και να προστατεύει την υγεία, καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο τον χρόνο τους απομονωμένοι σε δομημένους χώρους.

Ουσιαστικά η πανδημία που περνάμε αυτές τις μέρες, μας παρακινεί για οικιστική εξέλιξη. Η εποχή μας προκαλεί να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο ζωής μας γεννώντας καινούρια κινήματα. Η κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα.

Πηγές:

https://www.makthes.gr/h-architektoniki-meta-tin-pandimia-271182

https://www.maxmag.gr/design/arxitektoniki/o-architektonikos-metaschimatismos-meta-tin-pandimia/

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.