fbpx
X

LAMINATED BAMBOO: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ?

Η μαζική ξυλεία έχει χαρακτηριστεί ως η λύση στο περίφημο πρόβλημα αειφορίας της αρχιτεκτονικής. Όμως η ξυλεία δεν είναι το μόνο ανανεώσιμο υλικό στον κόσμο, και αρχιτέκτονες και μηχανικοί έχουν αρχίσει να αναζητούν αλλού πιθανές αντικαταστάσεις για χάλυβα και σκυρόδεμα. Μία τέτοια πιθανότητα που έχει πρόσφατα αποκαλυφθεί είναι το laminated μπαμπού, ένα εξαιρετικά βιώσιμο και δομικά εντυπωσιακό υλικό.

Συχνά ονομάζεται ξυλεία από πλαστικοποιημένο μπαμπού ή LBL. Aυτό το υλικό έχει εξεταστεί ως ένα εναλλακτικό δομικό υλικό, λόγω των φυσικά βιώσιμων και δομικών ιδιοτήτων του μπαμπού. Με ταχύτερα αναπτυσσόμενο ρυθμό και μικρότερο κύκλο συγκομιδής από την ξυλεία, τα δάση μπαμπού υποτίθεται ότι έχουν έως και τέσσερις φορές την πυκνότητα άνθρακα ανά εκτάριο δάσους. Επιπλέον, βρίσκεται συχνά σε μέρη του κόσμου με πιο περιορισμένους πόρους ξυλείας, καθιστώντας το την καλύτερη επιλογή για ορισμένες περιοχές που μπορούν κατά συνέπεια να αντιμετωπίσουν θέματα μεταφοράς ξυλείας και συνεπώς υψηλότερο κόστος και χρήση ενέργειας.

Ως δομικό υλικό, οι ιδιότητες του LBL ποικίλλουν, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του. Γενικά, το υλικό κατασκευάζεται συνδυάζοντας ακατέργαστο μπαμπού με ένα πολυστρωματικό σύνθετο υλικό. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις διαφορετικές πρωτογενείς μέθοδοι με τις οποίες γίνεται το LBL. Το πρώτο χρησιμοποιεί θραυστήρες κυλίνδρου για να ισιώσει και να εξομαλύνει το στύλο σε στρώματα. Αυτά στη συνέχεια στοιβάζονται και προσκολλώνται το ένα στο άλλο, για να δημιουργήσουν ένα πάνελ. Μια άλλη μέθοδος μέσω μιας μηχανής διαχωρισμού, δημιουργεί κλώνους που στη συνέχεια τοποθετούνται μαζί και συγκολλούνται, ενώ η τρίτη μέθοδος περιλαμβάνει την κοπή κάθε στύλου στο μισό, την ισοπέδωση του και στη συνέχεια για άλλη μια φορά την συγκόλληση μεταξύ τους. Όλες αυτές οι μέθοδοι δοκιμάστηκαν και συγκρίθηκαν σε μια έρευνα του 2011 για το Journal of Materials in Civil Engineering, με πόρισμα ότι η τρίτη μέθοδος είναι η πιο οικονομική ή αλλιώς η πιο συμφέρουσα οικονομικά, καθώς και η καλύτερη επιλογή για δομικές εφαρμογές. Αυτό το συμπέρασμα πηγάζει γενικά από την σταθερότητα της μεθόδου όσον αφορά τις διαστάσεις και το συντελεστή ρήξης, αν και εξετάστηκαν ορισμένες διαφορετικές ιδιότητες.

Σε σύγκριση με την ξυλεία, το δομικό μπαμπού είναι εκπληκτικά ισχυρό, με έως και τρεις φορές τη δομική ικανότητα της κανονικής ξυλείας. Παρ ‘όλα αυτά, παραμένουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα του μπαμπού, καθώς αποσυντίθεται ταχύτερα από το ξύλο, σε περίπτωση που δεν διαχειριστεί με τη χρήση των κατάλληλων συντηρητικών.

Επιπλέον, το κόστος του LBL μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την τοποθεσία. Για περιοχές με τοπικά δάση μπαμπού, τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια. Ωστόσο, για μέρη όπως οι ΗΠΑ, το κόστος αποστολής για τη μεταφορά του μπαμπού αυξάνει το κόστος έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τη συμβατική ξυλεία. Επιπλέον, τα οφέλη αειφορίας, που προσφέρει το μπαμπού, μειώνονται σημαντικά όταν απαιτούνται βαριά φορτία να μεταφερθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προκύπτει, επομένως, ότι το δομικό μπαμπού αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη υγιή και βιώσιμη εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ρυπογόνα συμβατικά δομικά υλικά, ενώ όταν λαμβάνονται υπόψη η τοποθεσία, η παραγωγή και η συντήρηση, το LBL μπορεί να αποδειχτεί ισχυρός υποψήφιος για την επόμενη μαζική ξυλεία.

https://www.archdaily.com/934274/how-effective-is-bamboo-for-structural-applications

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.