fbpx
X

Εναλλακτικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης: Αρχιτέκτονες κινητοποιούν τη δημιουργικότητά τους για την καταπολέμηση του COVID-19.

Καθώς η υποδομή υγειονομικής περίθαλψης κατακλύζεται και τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο φτάνουν στο μέγιστο στις δυνατότητές τους, εμφανίζονται νέες εναλλακτικές δυνατότητες. Σε απάντηση στην έλλειψη κρεβατιού και στον κορεσμό των εγκαταστάσεων, αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση, στον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στον κοροναϊό. Εστιάζοντας στην τεχνογνωσία τους για να βρουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις σχεδιασμού που μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε, προτείνουν ευέλικτες, γρήγορες συναρμολογήσεις, φορητές και απλές δομές. Με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ορισμένα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί και είναι σε λειτουργία, ενώ άλλα παραμένουν σε εννοιολογικό επίπεδο, περιμένοντας να εγκριθούν.

Αν και σε γενικές γραμμές, οι κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για νέα νοσοκομεία υπαγορεύουν ότι το 15 έως 20% των χώρων θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε μεταδοτικές ασθένειες, οι περισσότερες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει μια πανδημία αυτής της κλίμακας. Ως αποτέλεσμα, η Carlo Ratti μετέτρεψε τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς σε λοβό εντατικής θεραπείας, αποτελούμενα από γρήγορα τοποθετημένες, εύκολα κινούμενες και ασφαλείς μονάδες. Το CURA, ένα ασφαλές θάλαμο απομόνωσης, που περιέχει όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, έχει το πρώτο του πρωτότυπο έτοιμο. Στις Φιλιππίνες, το WTA δημιούργησε 60 εγκαταστάσεις καραντίνας έκτακτης ανάγκης, επανατοποθετώντας ένα από τα περίπτερα τους σε ένα χώρο ανακούφισης. Οι προσωρινές κατασκευές από ξύλο και πλαστικό μπορούν να αναπαραχθούν οπουδήποτε προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα των νοσοκομείων.

Προκειμένου να επισημάνουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σχεδιασμού, να εμπνεύσουμε δημιουργικές λύσεις και να έχουμε γρήγορες απαντήσεις, έχουν συγκεντρωθεί  πρωτοβουλίες από αρχιτεκτονικές πλατφόρμες, αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα προβληματική, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει μια καινοτομία και εισάγει μια ξεχωριστή ιδέα. Μερικές από αυτές είναι οι εξής :

Ένα στρατόπεδο καραντίνας σε αστικά κέντρα, ιατρικά καταφύγια έκτακτης ανάγκης, νοσοκομεία ταχείας ανέγερσης κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια και φουσκωτά υφάσματα, κινητές εγκαταστάσεις χαμηλής αισθητικής, νοσοκομειακά πλοία και προσωπικοί προστατευτικοί χώροι γιατρών είναι από τις προτεινόμενες λειτουργίες.

Ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό. Είμαστε όλοι μαζί. Προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τις δύσκολες αυτές καταστάσεις σε μελέτες για την καλύτερη λύση με έμπνευση, δημιουργία και νέους στόχους.

Πηγές εικόνων και άρθρου: https://www.archdaily.com/937840/alternative-healthcare-facilities-architects-mobilize-their-creativity-in-fight-against-covid-19/5e9970aab357652a3c000120-alternative-healthcare-facilities-architects-mobilize-their-creativity-in-fight-against-covid-19-photo?next_project=no

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.