fbpx
X

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προειδοποιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Ο κατασκευαστικός τομέας είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 36% της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται από τον κτιριακό τομέα και το 8% όλων των εκπομπών ρύπων προκαλείται μόνο από την παραγωγή σκυροδέματος.

Ως εκ τούτου, η αρχιτεκτονική κοινότητα συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, μέσω της σπατάλης ενέργειας για τα κτίρια και την παραγωγή υλικών για τον κατασκευαστικό τομέα. Με αφορμή αυτό το γεγονός ακολουθούν 4 έργα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, που προσφέρουν λύσεις για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Self-sustainable Floating Pavilion in Rijnhaven, Ρότερνταμ

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και να μειώσει στο 50% τις εκπομπές CO2, το Ρότερνταμ ανέπτυξε το 2013 ένα σύνολο πλωτών δομών, με φιλόδοξα σχέδια προσαρμογής τους στα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας. Το έργο είναι ένας καταλύτης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που λειτουργεί από τρεις συνδεδεμένους θόλους, που είναι αγκυροβολημένοι στο παλιό λιμάνι της ολλανδικής πόλης. Το περίπτερο σχεδιάστηκε από τους DeltaSync και Publicdomain Architects και αποτελεί ένα πρωτοφανές παράδειγμα καινοτόμου και  βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Η ιδέα είναι ότι οι δομές φιλοξενούν διαφορετικές χρήσεις, αλλά πάνω απ’ όλα μια κοινότητα πλωτών κατοικιών. Το ημιδιαφανές καταφύγιο στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια και η δομή του είναι κατασκευασμένη από αντιδιαβρωτικό πλαστικό ETFE, το οποίο είναι 100 φορές ελαφρύτερο από το γυαλί και επομένως ιδανικό για μια πλωτή δομή.

Humanscapes Habitat Urban Living / Auroville Design Consultant

Χτισμένο στην Ινδία, επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ανοργάνωτο κατασκευαστικό τομέα της Ινδίας, ενθαρρύνοντας την αναβάθμιση των κτιρίων, με τη χρήση υλικών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και οικοδομικών υλικών, που ενδέχεται να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τοπικά δομικά υλικά και δεξιότητες, οι κατοικίες παράγουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια. Ορισμένα βασικά στοιχεία του έργου είναι: μηδενική απόρριψη νερού, μείωση και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και ανάπτυξη βιολογικών τροφίμων.

Archifest Zero Waste Pavilion / Αρχιτέκτονες WOW

Χρησιμοποιώντας μηδενικά απόβλητα ως οικοδομική στρατηγική, το έργο αυτό αναπτύχθηκε γύρω από δύο συστήματα ευρέως αναπτυσσόμενα και επαναχρησιμοποιούμενα. Η στρατηγική αυτή λαμβάνει υπόψη το χρόνο, τα υλικά, το κόστος και την ανακύκλωση των στοιχείων. Συνολικά, το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του Wonder Wall της εγκατάστασης είναι περίπου 10-15 ημέρες. Η μεμβράνη του περιπτέρου μόλις αφαιρεθεί μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άλλες λειτουργίες.

Oceanix City / Bjarke Ingels Group

Το έργο αυτό, που αναπτύχθηκε από την ομάδα Bjarke Ingels Group, επιδιώκει να ανταποκριθεί στην επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας τη δημιουργία της πρώτης ανθεκτικής και βιώσιμης πλωτής κοινότητας στον κόσμο, σχεδιασμένη να φιλοξενήσει 10.000 άτομα. Η “Oceanix City” αποτελεί απάντηση στην πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050, το 90% των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου θα έχει επηρεαστεί από την αυξανόμενη στάθμη των θαλασσών, με αποτέλεσμα μαζικές μετακινήσεις και καταστροφές των κατοικιών και των υποδομών. Στην πλωτή αυτή πόλη, έργο που συμβαδίζει με τους Στόχους του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, θεσπίζονται κυκλικές ροές τροφίμων, ενέργειας, νερού και αποβλήτων, καθιστώντας την με αυτό τον τρόπο αυτοσυντηρούμενη.

Πηγή εικόνας και άρθρου: www.archdaily.com 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.