fbpx
X

ΤΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το σκυρόδεμα αποτελεί υλικό επιλογής για αρχιτέκτονες και κατασκευαστές εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την πρώτη γνωστή χρήση του να χρονολογείται στη Συρία και την Ιορδανία το 6000 π.Χ. Αποτελεί το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο υλικό στη γη, καθώς και το δεύτερο σε σειρά παράγοντα με τις περισσότερες εκπομπές CO2, με την παραγωγή τσιμέντου να αντιπροσωπεύει το 5% έως 7% αυτών των ετήσιων εκπομπών.

Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα του σκυροδέματος, ως υλικού επιλογής στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το έθεσε στο επίκεντρο της καινοτομίας και του πειραματισμού.

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2018, που διεξήχθη στην Πολωνία, επισημάνθηκε ότι για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που είχαν τεθεί από το 2015, οι ετήσιες εκπομπές, που επιφέρει η παραγωγή τσιμέντου, πρέπει να μειωθούν κατά 16% έως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχιτέκτονες και οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα δυνατοτήτων για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το σκυρόδεμα για μια πιο οικολογική κατασκευή.

Πολλές από αυτές τις καινοτομίες επικεντρώνονται στη μείωση του τσιμέντου σε μείγματα σκυροδέματος. Πρόσφατα, ερευνητές του MIT ανακάλυψαν μια πειραματική μέθοδο παρασκευής τσιμέντου, με την οποία εξάλειψαν τις εκπομπές CO2. Συγκεκριμένα,  χρησιμοποίησαν μια ηλεκτροχημική μέθοδο που συλλαμβάνει το CO2 προτού κυκλοφορήσει.

Αντίστοιχη καινοτομία αποτελεί η ενσωμάτωση βιολογικών υλικών και στοιχείων σε μείγματα σκυροδέματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lancaster του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψαν μια νέα προσέγγιση χρήσης νανοσωματιδίων, τα οποία  εξάγονται από τα καρότα και τις ρίζες λαχανικών, για να ενισχύσουν τα μείγματα σκυροδέματος.

Ένα ακόμη εναλλακτικό μείγμα σκυροδέματος που ενσωματώνεται ήδη στη συμβατική αρχιτεκτονική είναι το GFRC (οπλισμένο σκυρόδεμα ενισχυμένο με ίνες γυαλιού). Το υλικό αυτό αποτελείται από ένα κονίαμα κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, άμμο, ίνες γυαλιού και νερό. Η πλαστιμότητα είναι μία από τις βασικές ιδιότητες του GFRC, επιτρέποντας τη δημιουργία λεπτότερων και συνεπώς ελαφρύτερων τεμαχίων για την αρχιτεκτονική προσόψεων των κατασκευών. Για παράδειγμα, αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση του κέντρου Heydar Aliyev, που σχεδιάστηκε από τους Zaha Hadid Architects, ενώ χρησιμοποιείται και για την υλοποίηση των σύνθετων μορφών της εκκλησίας του Gaudi, της Sagrada Familia.

Στο προσκήνιο των καινοτομιών που αφορούν το σκυρόδεμα βρίσκεται το Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης. Με στόχο τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου και την αποφυγή μεγάλων κατασκευαστικών δαπανών, ερευνητές από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του εν λόγω Ινστιτούτου, επινόησαν μια πλάκα δαπέδου από σκυρόδεμα, η οποία με πάχος μόλις 2cm, παραμένει ικανή να φέρει φορτία και ταυτόχρονα  να είναι βιώσιμη. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δάπεδα σκυροδέματος, που είναι προφανώς επίπεδα, αυτές οι πλάκες έχουν σχεδιαστεί για να καμπυλώνουν, προκειμένου να στηρίξουν σημαντικά φορτία, θυμίζοντας τις θολωτές οροφές που βρέθηκαν στους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς. Χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης με οπλισμούς χάλυβα και με λιγότερο σκυρόδεμα, η παραγωγή CO2 μειώνεται στο ελάχιστο και τα προκύπτοντα δάπεδα των 2cm είναι 70% ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα τυπικά.

Είναι σαφές, επομένως, ότι προμηνύονται πολλές ακόμη μελλοντικές καινοτομίες που θα αφορούν τη χρήση του σκυροδέματος και ότι θα συνεχίσει να αποτελεί το διασημότερο υλικό επιλογής στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Πηγή άρθρου και εικόνων: https://www.archdaily.com/926854/what-is-the-future-of-concrete-in-architecture

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.