fbpx
X

Mια σύντομη ιστορική αναδρομή στα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων

Η οδός Πατησίων διανοίχθηκε το 1841, επί δημαρχίας Δημητρίου Καλλιφρονά, με βάση τη μελέτη που είχε εκπονήσει ο γεωμέτρης J. Beck, με σκοπό να συνδέσει την πλατεία Ομονοίας με το χωριό Πατήσια, που αργότερα εξελίχτηκε σε προάστιο. Χαράχθηκε το 1908 με την πρώτη επίσημη διαίρεση της πόλεως των Αθηνών και με μήκος 4,5 χιλ αποτελεί έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας καθώς συνδέει τα Πατήσια (που μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ήταν ύπαιθρος) με την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Με την ανάπτυξη της Αθήνας και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως του Μουσείου, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερική.

Η Λεωφόρος Πατησίων φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, και αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής γραφής, που ακόμα και σήμερα διασώζονται σε καλή κατάσταση και στις δύο πλευρές της Πατησίων, από τα Χαυτεία μέχρι τον σταθμό του τρένου «Άνω Πατήσια». Πρόκειται για κτήρια της νεοκλασικής περιόδου, κτήρια του εκλεκτικισμού, αλλά και του κινήματος του μοντερνισμού, που σφράγισε τον Μεσοπόλεμο και αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πολλά από αυτά φέρουν την υπογραφή σπουδαίων αρχιτεκτόνων, (Ε. Τσίλλερ, Λ. Καυτατζόγλου, Σ. Μαγιάσης, Κ. Κιτσίκης, Αλ. Νικολούδης, Β. Τσαγρής, Α. Μεταξάς κ.ά.) όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πρώτα κτήρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το κτήριο Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρόλα αυτά, φιλοξενεί και ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια της πρωτεύουσας, όπως την παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Λασκαράτου, το Μέγαρο Μεταξά, την οικία Κουμανταρέα, την Πολυκατοικία B. Zηρίνη, αλλά και το Ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οικοδομήθηκε το 1866 σε σχέδια του L. Lange.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οικοδομήθηκε σε τρεις διαδοχικές φάσεις, η ανοικοδόμησή του ξεκινά το 1862

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, το τετραώροφο αυτό κτήριο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (1910-1914), κατά πάσα πιθανότητα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (1837-1923).

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σχολή ιδρύθηκε το 1919, επί Ελ. Βενιζέλου, και στεγάστηκε αρχικά σε κτίριο της οδού Αινιάνος, απέναντι από την πλατεία Αιγύπτου. Το 1935 μετακόμισε στο κτίριο της οδού Πατησίων που κτίστηκε με κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γρ. Μαρασλή.

Η παλαιότερη σωζόμενη «πολυκατοικία» της Αθήνας, χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Διαθέτει δύο ορόφους και οκτώ διαμερίσματα και κατοικείται ακόμα.

Μέγαρο Μεταξά, κτίστηκε περίπου το 1928, σύμφωνα με τις επικρατούσες στη Δύση αρχιτεκτονικές τάσεις και με κυρίαρχο στοιχείο τον γεωμετρικό ρεαλισμό.

Οικία Κουμανταρέα, αποτελούσε εξαιρετικό χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τον Κ. Μπίρη η περιοχή που βρισκόταν είχε ενταχτεί  στο σχέδιο πόλης των Αθηνών, στις 28 Ιουνίου 1869.

Πολυκατοικία B. Zηρίνη, αντιπροσωπευτικό δείγμα πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου, έργο του αρχιτέκτονα Εμμ. Λαζαρίδη, που δείχνει πώς συνδυάζονταν οι εξώστες (μπαλκόνια) με τα έρκερ (προεξοχές).

Ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς, το εμβληματικό ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau.

Πηγή άρθρου: http://criticeduc.blogspot.com & https://taxianddriver.gr/

Πηγή εικόνας: https://www.enikos.gr/

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.