fbpx
X

Mezquita de Córdoba: ένα κράμα χριστιανικού και ισλαμικού πολιτισμού

Η Mezquita (Μεθκίτα) βρίσκεται στην Κόρδοβα και είναι ένα από τα πιο σπουδαία οικοδομήματα της Ισπανίας ενώ αποτελεί ένα κράμα χριστιανικού και ισλαμικού πολιτισμού. Το κτίριο θεωρείται ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μνημεία της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής. Αρχικά χρησιμοποιούταν ως καθολική χριστιανική εκκλησία η οποία κατασκευάστηκε από τους Βησιγότθους, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος. Μετά την ανακατάληψη της Ισπανίας από τους χριστιανούς, μετατράπηκε σε καθολικό ναό άλλη μία φορά. Το 1984 καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μια δεκαετία αργότερα ο χαρακτηρισμός αυτός επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της Κόρδοβας.

Οι επισκέπτες εισέρχονται στο συγκρότημα από την Puerta del Perdon (Πύλη της Άφεσης), διασχίζοντας τις εντυπωσιακές μπρούντζινες πύλες του 14ου αιώνα σε ρυθμό μουδέχαρ. Ένας πρώην μιναρές, που μετατράπηκε σε καμπαναριό, βρίσκεται δίπλα στην πύλη. Η είσοδος στο τζαμί βρίσκεται στην παλιά αυλή, την Patio de los Naranjos (Αυλή των Πορτοκαλιών). Το παλαιότερο τμήμα του τεμένους βρίσκεται απέναντι από την Puerta del Perdon και ανεγέρθη από τον Αμπντ αλ Ραχμάν Α’, μέσα σε έναν και μόνο χρόνο, το 786, με κίονες που προέρχονταν από ρωμαϊκά και βησιγοτθικά ερείπια.

Στον πίσω τοίχο του τεμένους βρίσκεται το τμήμα που έχτισε ο Αμπντ αλ Ραχμάν Β’ το 848 και που κατεδαφίστηκε μερικώς για να υψωθεί στη θέση του ο καθεδρικός ναός. Αυτό το τμήμα περιείχε ένα μιράμπ (κόχη προσευχών), το συμβολικό ιερό κέντρο εκείνης της περιόδου, με έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Ακολουθώντας τα ισλαμικά έθιμα, οι εσοχές αυτές αντικρίζουν πάντα τη Μέκκα στην ανατολή αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιθανότατα λόγω κακών υπολογισμών, η κόχη κοιτάει προς το νότο. Η Μεθκίτα της Κόρδοβας παρουσιάζει χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονική εμφάνιση παρόμοια με το Μέγα Τέμενος της Δαμασκού, και έτσι είναι φανερό ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Αμπντ αλ-Ραχμάν ως μοντέλο για τη δημιουργία του τεμένους αυτού.

Το κτίριο είναι γνωστό για την αίθουσα με τα αψιδωτά υποστήλια, με 856 κίονες από ίασπη, όνυχα, μάρμαρο και γρανίτη. Αυτοί αποτελούνται από τμήματα του ρωμαϊκού ναού ο οποίος βρισκόταν παλαιότερα στον χώρο, καθώς και άλλα κατεστραμμένα ρωμαϊκά κτίρια, όπως το αμφιθέατρο της Μέριδας. Οι διπλές αψίδες ήταν μια καινούργια εισαγωγή στην αρχιτεκτονική, επιτρέποντας την κατασκευή ψηλότερων ταβανιών απ’ ότι θα ήταν δυνατό με σχετικά κοντούς κίονες. Οι διπλές αψίδες αποτελούνται από μία κατώτερη πεταλοειδή αψίδα και μία ανώτερη ημικυκλική αψίδα. Οι διάσημες εναλλάξ σειρές κόκκινων και λευκών σφηνολίθων στις αψίδες είναι εμπνευσμένες από αυτές στον Θόλο του Βράχου[16] και επίσης μοιάζουν με αυτούς στον καθεδρικό ναό του Άαχεν, ο οποίος κατασκευάστηκε περίπου την ίδια περίοδο. Ένας κεντρικά τοποθετημένος θόλος έχει μπλε πλακάκια διακοσμημένα με αστέρια.

Ο καθεδρικός διαθέτει επίσης μία πλούσια επιχρυσωμένη κόγχη προσευχής ή μιχράμπ. Το μιχράμπ είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, με γεωμετρικά και ρευστά σχέδια φυτών. Άλλα εξέχοντα χαρακτηριστικά ήταν: η ανοιχτή αυλή (σαχν) που περιβάλλεται από στοές, ξύλινες επιφάνειες, μιναρέδες, πολύχρωμα μωσαϊκά και παράθυρα με χρωματιστό γυαλί.[16] Οι τοίχοι του τεμένους είχαν γραμμένες πάνω τους στίχους από το Κοράνι. Καθώς το Ισλάμ απορρίπτει όλα τα αγάλματα και απεικονίσεις ανθρώπων ή του θεού, η διακόσμηση του τεμένους έγινε με πλακάκια, καλλιγραφίες και αρχιτεκτονικές μορφές.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.