Το Hotel Føroyar στις Νήσους Φερόε
Οι Νήσοι Φερόε, από τους πιο ιδιαίτερους τουριστικούς προορισμούς, βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα νήσων, που αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 1.399 τετρ. χλμ., με μήκος ακτογραμμής 1.117 χλμ.
Παρά το μεγάλο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκονται, το κλίμα των νησιών είναι μάλλον ήπιο με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το ονομά τους σημαίνει Νησιά των Προβάτων. Το φυσικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο και η τοπογραφία τους ξεχωριστή. Τα νησιά είναι γενικά βραχώδη με χαμηλές κορυφές, ενώ οι ακτές τους είναι απόκρημνες. Έχουν μάλιστα τις ψηλότερες βραχώδεις ακτές σε όλη την Ευρώπη, και ορισμένες από τις ψηλότερες παγκοσμίως.
Σε ένα έντονα φυσικό περιβάλλον κοντά στην Τόρσχαβν, την πρωτεύουσα των Νήσων Φερόε, βρίσκεται το διάσημο ξενοδοχείο Hotel Føroyar. Πρόκειται για το μόνο 4 αστέρων ξενοδοχείο στην περιοχή αλλά και το μεγαλύτερο, με 216 κρεβάτια.
Λόγω και της μεγάλης του έκτασης, το μεγάλο στοίχημα της ομάδας αρχιτεκτόνων ήταν η ένταξη του κτίσματος στο υπάρχον φυσικό τοπίο. Η δανέζικη εταιρία Friis & Moltke ήταν αυτή που σχεδίασε το σύγχρονο αυτό κατάλυμα στην κορυφή ενός λόφου.
Η επιμήκης, κλιμακωτή δομή του σχηματίζεται από χαλύβδινες στέγες, τυπικές της αρχιτεκτονικής των νησιών, με εκτεταμένες σειρές από παράθυρα που λάμπουν ανάμεσα τους. Τα φυτεμένα δώματα αλλά και οι έντονες γραμμικές χειρονομίες που σχηματίζουν τους όγκους του ξενοδοχείου συμβάλλουν στην οπτική ενσωμάτωση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον του. Το κτίριο δεν προβάλλει, αλλά γίνεται ένα με το φυσικό τοπίο.
Σε αντιστοιχία με το εξωτερικό του, ο εσωτερικός χώρος διαμορφώνεται μέσω ήπιων χειρισμών. Δεν ανταγωνίζεται τις επιβλητικές απόψεις της πόλης και της θάλασσας, αλλά είναι απλά διακοσμημένο, με μια ουδέτερη χρωματική παλέτα που αφήνει να τονίζονται εμφατικά μόνο λίγα έργα αφηρημένης τέχνης, όπως εκείνα της αξιοσημείωτης ντόπιας ζωγράφου Hansina Iversen.
Όπως επισυμαίνουν στο επίσημο site τους οι αρχιτέκτονες του έργου: «Στο εσωτερικό του Hotel Føroyar δημιουργείται ένα ατέρμονα εναλλασσόμενο παιχνίδι φωτός και σκιάς, ανάμεσα σε μακρά σκοτεινά περάσματα και φωτεινά και φιλικά δωμάτια. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν εντυπωσιακή θέα στην πόλη.»
Το Hotel Føroyar είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής που σέβεται το φυσικό τοπίο, επεμβαίνει διακριτικά στο χώρο και εντάσσεται στο προπάρχον περιβάλλον του.
Πηγή εικόνας: https://www.architecturaldigest.com/story/faroe-islands-guide-for-design-lovers
Related Posts
- Έργα γεωργικού πολιτιστικού τουρισμού ( 02/02/2021 )
- Vessel Public Landmark: ένα από τα μεγαλύτερα έργα ακινήτων στην αμερικανική ιστορία ( 29/01/2021 )
- Ο Tadao Ando σχεδίασε το νέο μουσείο της Κίνας ( 21/01/2021 )
- Νέες Τεχνολογίες και τεχνικές για την προστασία των ξύλινων κατασκευών ( 15/01/2021 )
- Stefano Giovannoni ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ALESSI ( 05/01/2021 )
- Hotel’s wake-up call – using lighting ( 27/12/2020 )
- Sengal House ( 22/12/2020 )
- Container: Μια Εναλλακτική Αρχιτεκτονική Προσέγγιση ( 14/12/2020 )
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑ
- MORPHÓ on Ξεκίνησαν οι υποβολές για το ΕΣΠΑ ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
- Ελένη Σφυρίου on Ξεκίνησαν οι υποβολές για το ΕΣΠΑ ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
- Σύγχρονες κατασκευές, πάνω σε παλιά κτίρια | MORPHÓ Blog on ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ
- Οι 5 κορυφαίες αρχιτεκτονικές τάσεις για το 2017 | MORPHÓ Blog on ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
- «Παθητικό Σπίτι»: Η κατοικία του μέλλοντος | MORPHÓ Blog on ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Leave a reply