fbpx
X

O Hyunseok An σχεδιάζει ένα βιώσιμο μικρο-αγρόκτημα φυκών για το σπίτι.

Ο πτυχιούχος σχεδιαστής Hyunseok An θέλει να τονίσει τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι “μη εκτιμηθείσες” άλγες ή αλλιώς φύκια δημιουργώντας στο εσωτερικό του σπιτιού μας ένα μικρο-αγρόκτημα.

Σχεδιασμένο με σκοπό να εισάγει  τα φύκια στην καθημερινότητα μας, το Micro Farm της Coral είναι ένας βιολογικός αντιδραστήρας τοίχου που στοχεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενσωματώσουν τα φύκια στη διατροφή τους.

Ως μέρος του μεταπτυχιακού του έργου στη σχολή σχεδιασμού της Ρόουντ Αϊλαντ, πρότεινε την ενσωμάτωση της κατανάλωσης αλγών στη καθημερινή μας τελετουργία μέσω δραστηριοτήτων οικιακής γεωργίας.“Τα φύκια είναι μερικά από τα πιο αποδοτικά συστήματα καθαρισμού διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, με 10 φορές μεγαλύτερη δέσμευση CO2 από τα χερσαία φυτά”, εξήγησε ο σχεδιαστής.

Σύμφωνα με τον An, τα αλκάλια θεωρήθηκαν “το πιο ιδανικό φαγητό για την ανθρωπότητα” στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα του 1974, ενώ η NASA χρησιμοποιεί τα φύκια ως συμπληρώματα διατροφής σε μακροπρόθεσμες αποστολές διαστημικών αποστολών λόγω του πλούσιου, ισορροπημένου περιεχομένου διατροφής.

“Τα φύκια είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα αλλά είναι ένα απρόσμενο μέρος της φύσης”, πρόσθεσε ο σχεδιαστής. “Το Coral προτείνει έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο να φέρουμε τα φύκια πιο κοντά στη καθημερινότητα μας.” Αποτελούμενο από 16 κύβους που χωρούν σε ένα ξύλινο τετράγωνο πλέγμα , κάθε κελί καλλιέργειας που βρίσκεται στον τοίχο αλλάζει χρώμα. Από διαφανές, σε ελαφρύ πράσινο χρώμα της μέντας και τελικά σε ένα σκοτεινό πράσινο του δάσους όταν τα φύκια είναι έτοιμα να καταναλωθούν .Όταν αναπτυχθεί πλήρως, το κελί περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φύκια, την συνιστώμενη δηλαδή ημερήσια πρόσληψη.

Το  Coral  έχει κύκλους δύο εβδομάδων, όπου κάθε κελί καλλιέργειας χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί ξανά μετά τη συγκομιδή. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να μεγαλώνουν και να τρώνε άλγη καθημερινά, χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο ενός κελιού την ημέρα. Ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε επίσης αυτή τη διαδικασία αλλαγής χρώματος ως μέσο για να καταστήσει τα φύκια περισσότερο αισθητικά ευχάριστα. Με σύμμαχο το design έκανε στην ουσία μια πιο ελκυστική εικόνα για τα φύκια, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τα υποδεχτούν στο σπίτι τους είτε για διακοσμητικούς σκοπούς είτε για τη διατροφή τους.

Σχεδιασμένο με σχέδια κοραλλιογενών σχεδίων που εκτυπώνονται σε κάθε κελί, το Coral επιδιώκει επίσης να επισημάνει τα περιβαλλοντικά οφέλη των φυκών στην αποτροπή του γεγονότος της λεύκανσης των κοραλλιών. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση των πλεονεκτημάτων της χρήσης φυκών.

Το γαλλικό στούντιο XTU Architects ανέπτυξε πρόσφατα μια ιδέα για τέσσερις γυάλινους πύργους σε Hangzhou της Κίνας, με «βιολογικές προσόψεις» που καλύπτονται σε πάνελ εμποτισμένα με μικροφύκη για να παρέχουν φυσική μόνωση. Ομοίως, το γραφείο αρχιτεκτονικής EcoLogicStudio που εδρεύει στο Λονδίνο αξιοποίησε τη φωτοσύνθεση στα φύκια για να αφαιρέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με μια «ζωντανή κουρτίνα», σχεδιασμένη για να ξεκουράζει τις προσόψεις των κτιρίων καθώς συλλαμβάνει και αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα.

 

Πηγή https://www.dezeen.com/2019/07/04/hyunseok-an-algae-the-coral-micro-farm/?fbclid=IwAR2cEMGjAZ-34bczz6EusnNFsn5Y_H1pKu30I8TLLUAWdznOHHGYhPLbWdA #Design#Sustainabledesign#Products#Algae#Decoration#productdesign#

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.