fbpx
X

Η ιστορία της «μπλε» πολυκατοικίας στα Εξάρχεια

Η Μπλε πολυκατοικία είναι μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1933 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο και βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους στην περιοχή των Εξαρχείων, δεσπόζοντας πάνω από το βόρειο τμήμα της πλατείας.

Η πολυκατοικία αυτή, μελετημένη μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια χρωματίζεται μπλε, ύστερα από πρόταση του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και αποτελεί παράδειγμα πρωτοτυπίας στο σχεδιασμό αθηναϊκής πολυκατοικίας. Ο Παπαλουκάς επέλεξε τερακότα για τη βάση και για τα εσωτερικά των στηθαίων του κτιρίου, μπλε κοβαλτίου στους κύριους όγκους και λευκό στα κουφώματα.

Πρόκειται για ένα εξαώροφο συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από δύο κτήρια, με διαφορετικές εισόδους, που ενώνονται μεταξύ τους μέσω του δώματος και του φωταγωγού.  Στα αρχικά σχέδια του Παναγιωτάκου προβλεπόταν και πισίνα, η οποία τελικώς δεν κατασκευάστηκε. Το έργο αυτό για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού της δεκαετίας του ’30.
Ιδιαίτερη μέριμνα είχε δοθεί επίσης στη μορφή και την ποιότητα κατασκευής των κοινόχρηστων χώρων (είσοδοι, θυρωρεία, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, πλυντήρια κ.τ.λ.), με αποκορύφωμα το μεγάλο κοινό εντευκτήριο στο δώμα, με καταπληκτική θέα, ένα μοναδικό, πράγματι, εύρημα στο πλαίσιο ενός οράματος κοινωνικής επαφής και συνεύρεσης των ενοίκων, “μιάς γειτονιάς καθ’ ύψος”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ανηψιά του Παναγιωτάκου.

Σε βάθος χρόνου, το δώμα δεν αγκαλιάστηκε από τους ενοίκους, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μικρά, επιμέρους διαμερίσματα αυξάνοντας, με αυτό τον τρόπο, το συνολικό αριθμό διαμερισμάτων του συγκροτήματος από τα 32 στα 39

Η Μπλε Πολυκατοικία κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη επιβράβευση, ο γνωστός αρχιτέκτονας και διακοσμητής Le Corbusier, πρωτοπόρος του Bauhaus και του Μοντερνισμού, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα, δήλωσε για την Μπλε πολυκατοικία “C’est tres beau”. Ενώ ο Άρης Κωνσταντινίδης, γνωστός για την αυστηρή κριτική του, μιλούσε με θερμά λόγια για το μεσοπολεμικό έργο του Παναγιωτάκου και τον θεωρούσε ως τον πιο προικισμένο αρχιτέκτονα της ομάδας μελέτης των μοντέρνων κτιρίων.

Το κτήριο αυτό κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε την αντικατασκοπική οργάνωση “Μίδας” καθώς και το επιτελείο του αξιωματικού Γιάννη Τσιγάντε. Την εποχή των Δεκεμβριανών οι μαχητές του ΕΛΑΣ τρεις φορές είχαν αποπειραθεί να ανατινάξουν το κτίριο.

Η Μπλε Πολυκατοικία αποτέλεσε στέγη σημαντικών προσωπικοτήτων της νεότερης ιστορίας μας. Σε διαφορετικές εποχές, ήταν ένοικοι ο «Νέστορας» της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος και ο αιρετικός Ρένος Αποστολίδης, ο χαρισματικός Φρέντυ Γερμανός, ο αριστοκράτης Δημήτρης Χορν και το κορυφαίο θεατρικό ζεύγος Κατίνα Παξινού-Αλέξης Μινωτής. Επίσης, τα διαμερίσματα της μετατρέπονταν συχνά σε πλατό διαφόρων ελληνικών ταινιών όπως “Ο Ζηλιαρόγατος” με τους Βασίλη Λογοθετίδη και Ίλυα Λιβυκού και ‘Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης’ με τους Μίμη Φωτόπουλο και Νίκο Σταυρίδη. Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία έχουν πραγματοποιηθεί και τα γυρίσματα της σειράς “Λόγω Τιμής”.

 

Πηγή εικόνας: www.oneman.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.