fbpx
X

100 χρόνια Μπάουχαους

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το ξεκίνημα του Μπάουχαους. Το Μπαουχάους (Bauhaus ή Bauhaus) ήταν αδιαμφισβήτητα με την μεγαλύτερη επιρροή, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή του 20ου αιώνα. Η προσέγγισή του στη διδασκαλία και στη σχέση της τέχνης, της κοινωνίας και της τεχνολογίας είχε σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και μετά το κλείσιμο της σχολής το 1933. Το Bauhaus επηρεάστηκε από τις καλλιτεχνικές σχολές του  19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα  όπως, το art nouveau και τα σχετικά στυλ του, όπως το Jugendstil και  το γερμανικό Sezession (Ζετσεσιονισμός). Όλα αυτά τα κινήματα επιδιώκουν τη διάκριση μεταξύ των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών και την επανένωση της δημιουργικότητας με την βιομηχανική παραγωγή. Η  μεγάλη επιρροή της σχολής Bauhaus οδήγησε στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης – και της σύγχρονης σκέψης – σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Μπάουχαους ως αρχιτεκτονική σχολή λειτούργησε κατά την περίοδο 1919 -1933, εγκαινιάστηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους στη Βαϊμάρη και συνεχίστηκε στο Ντέσαου. Τι έχει μείνει σήμερα, 100 χρόνια μετά, από την κληρονομιά του Μπάουχαους;

 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

 Η πρώτη φάση της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής Μπάουχαους, που εξελίχθηκε σε ρεύμα της πρωτοπορίας, ξεκίνησε το 1919 από τον Βάλτερ Γκρόπιους στη Βαϊμάρη προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση. Η δεύτερη φάση, μετά την παύση λειτουργίας της σχολής της Βαϊμάρης το 1924, συνεχίστηκε στο Ντέσαου. Το ιστορικό κτήριο της φωτογραφίας στο Ντέσαου είναι σήμερα Μνημείο της UNESCO.

Βασικά χαρακτηριστικά του Μπαουχάους ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Η σχολή Μπαουχάους απέρριπτε κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο, θεωρώντας πως η ίδια η πρώτη ύλη περιέχει ένα είδος φυσικής και εγγενούς διακοσμητικής ικανότητας. Στόχος της σχολής Μπαουχάους ήταν η αναβάθμιση των προϊόντων μαζικής παραγωγής, όπως τα έπιπλα, αλλά και ολόκληρης της έννοιας της κατοικίας, αν και τάχθηκε απέναντι στην τάση πλήρους εμπορευματοποίησης, κρατώντας τους καθηγητές που δίδασκαν έξω από τα στενά πλαίσια της παραγωγής, προτρέποντάς τους να θεωρούν το έργο τους ως έκφραση δημιουργικότητας και τέχνης. Η βαθύτερη θεωρία πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η εκπαιδευτική δομή της σχολής Μπάουχαους ήταν πως ο τελικός στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο κτίσμα. Με αυτό τον τρόπο, το κίνημα του Μπαουχάους προσπάθησε να ενοποιήσει την έννοια της τέχνης με τη διαδικασία της παραγωγής, υποτάσσοντας, παράλληλα, τα τεχνικά μηχανικά μέσα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Η σχολή αξιοποίησε την ανθρώπινη ατομική προσπάθεια στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής παραγωγής, που στο παρελθόν ήταν απόλυτα τυποποιημένη.
Το κτίριο Bauhaus θεωρείται ως βασικό έργο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Στο κτίριο οι αρχές της λειτουργικότητας συνδυάζονται με μια αξιόλογη αρχιτεκτονική ποιότητα για την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πρωτοποριακά υλικά όπως το γυαλί και το οπλισμένο σκυρόδεμα. Χτισμένο ως ινστιτούτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το κτίριο είναι μετουσίωση και έκφραση των ιδεών του Bauhaus. Πέρα από την αρχιτεκτονική σημασία με τις ριζοσπαστικές νέες προσεγγίσεις της, ο τόπος και ο χώρος έχει ιστορικά μοναδικό αντίκτυπο. Εδώ έγιναν ουσιαστικές συνεισφορές στην επαναστατική ανανέωση της τέχνης, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής στον εικοστό αιώνα. Το κτίριο είναι σήμερα η έδρα του ιδρύματος Bauhaus Dessau.

«Ξενοδοχείο Μπάουχαους»

Στους ξενώνες «Prellerhaus» είναι ακόμη έντονο το άρωμα της δεκαετίας του ’20. Τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από καθηγητές ή σπουδαστές της σχολής Μπαουχάους. Σήμερα πέντε δωμάτια του ξενώνα, τα οποία είχε σχεδιάσει η Μαριάνε Μπραντ, η μοναδική γυναίκα που δίδασκε μεταλλοτεχνία, έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενοδοχείο.

Πηγές:

https://www.theartstory.org/movement-bauhaus.htm.

https://www.bauhaus-dessau.de/en/history/unesco-world-cultural-heritage-1.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%82

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.