fbpx
X

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΆ ΥΛΙΚΆ ΔΌΜΗΣΗΣ

Η ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη έχει οδηγήσει παγκοσμίως σε μία μεγάλη προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μεγάλο μέρος της οποίας επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό κλάδο και στη λειτουργία των κτιρίων.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση ενός υλικού που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υλικό αυτό είναι οικολογικό και περιβαλλοντικά φιλικό.

‘Ένα πραγματικά οικολογικό υλικό δόμησης χρειάζεται να έχει μία σειρά χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων. Αρχικά, κατά τη διαδικασία παραγωγής, το υλικό πρέπει να μην απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και την επεξεργασία του και παράλληλα να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, χρειάζεται το υλικό να μην είναι τοξικό και βλαβερό για την υγεία των χρηστών, αλλά και για το περιβάλλον. Τέλος, με το πέρας της ζωής του κτιρίου, το υλικό πρέπει να μπορεί να ανακυκλωθεί και να αφομοιωθεί από το περιβάλλον.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικά οικολογικά υλικά, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα οικοδομικά υλικά.

Πρώτο υλικό στη λίστα είναι το ξύλο, το οποίο μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, από τα πατώματα και τις στέγες του κτιρίου, μέχρι τα κουφώματα, τα έπιπλά κ.ά. Το ξύλο είναι ένα φυσικό και απόλυτα οικολογικό υλικό, όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να προέρχεται από ελεγχόμενες και πιστοποιημένες δασικές καλλιέργειες, να υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπτυξη καλλιεργειών οικοδομικής ξυλείας με αυστηρά πρότυπα και κατά την επεξεργασία και τη συντήρησή του να χρησιμοποιούνται αβλαβή φυσικά παρασιτοκτόνα και μη τοξικά υλικά φυτικής προέλευσης.

Δεύτερη στη λίστα είναι η ευρύτερη κατηγορία των κεραμικών υλικών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα τούβλα, τα κεραμίδια και τα πλακάκια, φυσικά προϊόντα με βάση το χώμα και το νερό. Το μειονέκτημα αυτών των υλικών είναι η μεγάλη ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή τους, κατά τη διαδικασία του ψησίματος, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει αναβιώσει η χρήση της άψητης αργίλου, δηλαδή των πλίνθων. Η ωμή άργιλος παίρνει σχήμα με τοποθέτηση σε κατάλληλα καλούπια και αποτελεί ένα άριστο δομικό υλικό αναφορικά με τη μηχανική της αντοχή, τις θερμομονωτικές τις ιδιότητες και τη δυνατότητα αναπνοής των εξωτερικών τοιχοποιιών.

Άλλο ένα υλικό είναι η φυσική πέτρα, η οποία έχει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες και μεγάλη αντοχή. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μη γίνεται αλόγιστη εξόρυξη της, η οποία αλλοιώνει και υποβαθμίσει αισθητικά το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, κατά την τοποθέτησή της και τη συντήρησή της στο κτίριο πρέπει να μη γίνεται χρήση τοξικών βερνικιών.

Αναφορικά με τα μονωτικά υλικά, μία καλή εναλλακτική είναι το ξυλόμαλλο (ή Ηρακλείτης), ένα μονωτικό υλικό που παράγεται από την πρόσμιξη τσιμέντου και ινών ξύλου, ανακυκλώσιμο και αβλαβές για την υγεία. Για την παραγωγή του δε χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και καίγεται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς, χωρίς να απελευθερώνει τοξικές ουσίες. Εκτός από το ξυλόμαλλο, καλή λύση αποτελεί και ο φελλός, ένα θερμομονωτικό υλικό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας παραγωγής και 100% ανακυκλώσιμο, όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφευχθούν προϊόντα φελλού για την παραγωγή των οποίων έχει γίνει χρήση συνθετικής κόλλας με φορμαλδεϋδη.

Τέλος, αναφορικά με την επεξεργασία των τελικών επιφανειών και το φινίρισμα αυτών, πολύ καλές επιλογές αποτελούν το κερί από μέλισσες και τα οικολογικά χρώματα. Το κερί είναι το καλύτερο μέσο για το φινίρισμα και την προστασία ξύλινων δαπέδων και λοιπών κατασκευών ξύλου. Τα οικολογικά χρώματα παράγονται από συστατικά που έχουν ως πρώτη ύλη φυτικές ρητίνες και έλαια, κεριά και ορυκτά υλικά όπως η κιμωλία, η ώχρα, ο βόρακας, κ.ά., τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο, φιλικά προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλώσιμα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα που παρέχουν είναι ισάξιο των αντίστοιχων χημικών.

Πηγή Άρθρου: www.eletech.gr
Πηγή εικόνας: www.eletech.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.