fbpx
X

« Διάσπαρτο Ξενοδοχείο » το παράδειγμα του χωριού Corippo στην Ελβετία.

To ορεινό χωριό Corippo, μέσα στις πράσινες πλαγιές της κοιλάδας Verzasca της νότιας Ελβετίας, μοιάζει σαν κάτι από παραμύθι. Εκεί, σε ένα από τους μικρότερους δήμους της Ελβετίας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Αυτό που κάποτε ήταν μια ακμάζουσα αγροτική κοινότητα περίπου 300 ατόμων μειώθηκε σε μόλις 12 κατοίκους, 11 από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών. Σήμερα η μόνη οικονομική δραστηριότητα στην πόλη είναι η τοπική οστερία, δηλαδή ένα ρουστίκ εστιατόριο.

Στο  ιταλικό τμήμα της Ελβετίας, κοντά στο Λακάρνο, τα κτίρια της Corippo με στέγες από τοπικό γρανίτη του Τικένο, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα για αιώνες – είναι στα πρόθυρα να γίνει μια πόλη-φάντασμα.

 

Ωστόσο, ένα τοπικό ίδρυμα, το Fondazione Corippo 1975, έρχεται με έναν καινοτόμο τρόπο να σώσει το χωριό: το Corippo πρόκειται να γίνει το πρώτο «albergo diffuso» της χώρας ή αλλιώς το πρώτο διάσπαρτο ξενοδοχείο.

 

Τι είναι όμως ένα «διάσπαρτο ξενοδοχείο»?

 

Το Albergo Diffuso, χαρακτηρίζει μια καινοτόμα ιδέα που ξεκίνησε στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως μέσο αναβίωσης μικρών, ιστορικών ιταλικών χωριών και κέντρων πόλεων. Το «διασκορπισμένο ξενοδοχείο», «διάσπαρτο ξενοδοχείο» ή «εικονικό ξενοδοχείο», είναι ένα ξενοδοχείο που δεν βρίσκεται σε ένα ενιαίο συγκρότημα αλλά συγκροτείται από διάφορα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται εντός μιας μικρή κοινότητας και πληρεί τους ακόλουθους όρους:

– Διοικείται από έναν ιδιοκτήτη και παρέχει κανονικές υπηρεσίες ξενοδοχείου.

– Τα δωμάτια βρίσκονται σε υπάρχοντα μετασχηματισμένα κτήρια εντός ιστορικού κέντρου.

– Υπάρχει κεντρικός χώρος υποδοχής με χώρο φαγητού – εστιατορίου.

– Αποτελεί μέρος μιας γνήσιας κοινότητας, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να συμμετέχουν στην τοπική ζωή.

 

Κατ’αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχές στην Ιταλία, περίπου 30 από τα 70 παλιά παραδοσιακά κτίρια του χωριού Corippo – με σκεπές από σχιστολιθικές πλάκες, χτισμένα από τον τοπικό γρανίτη του Τικίνου πρόκειται να μετατραπούν σε εξοχικές κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείου.

 

Ο κ. Fabio Giacomazzi, αρχιτέκτονας και πρόεδρος του ιδρύματος, αναφέρει ότι με αυτό το εγχείρημα θα δώσει στους επισκέπτες «την ευκαιρία να βιώσουν μια πολύ ιδιαίτερη παραμονή σε ένα γνήσιο αγροτικό χωριό που παρέμεινε ουσιαστικά το ίδιο από το 1800.»

Εκτός από την απαλότητα της ατμόσφαιρας ενός αυθεντικού χωριού Ticino, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να κάνουν πεζοπορία στην περιοχή, να επισκεφθούν πολιτιστικούς χώρους και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία.

 

“Η ιδέα εμφανίστηκε στη δεκαετία του ‘90”, λέει ο Giacomazzi. “Η αρχική ιδέα ήταν να επαναφέρουμε τους μόνιμους κατοίκους αλλά δεν ήταν εφικτή, επειδή τα κτίρια είναι πολύ μικρά και δεν είναι άμεσα προσβάσιμα με το αυτοκίνητο”.

Και τώρα, τελικά, η ιδέα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Το πρώτο σπίτι, το Casa Arcotti με δύο κρεβατοκάμαρες, άνοιξε για τους επισκέπτες στα τέλη Ιουλίου του 2018, ενώ αρχικά ο ξενοδόχος έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το Πάσχα 2020.

 

Το πλήρες σχέδιο αποκατάστασης που ολοκληρώνεται σε τρία στάδια- εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 6,5 εκατομμυρία δολάρια. Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση και ανακαίνιση της οστερίας , ώστε να γίνει όχι μόνο το εστιατόριο του ξενοδοχείου αλλά και ένα σημείο υποδοχής και συνάντησης.

Οι δημόσιες πλατείες μπροστά από το δημαρχείο και την εκκλησία πρόκειται να μετατραπούν και να αποτελούν του υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, ενώ επίσης στο σχέδιο ανακαίνισης θα συμπεριληφθεί ένας μύλος, ένα φούρνος και ένα δωμάτιο ξήρανσης κάστανου.

 

Το έργο δεν χρηματοδοτείται ακόμη πλήρως, αν και οι New York Times ανέφεραν τον Αύγουστο του 2018 ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 2,7 εκατομμύρια δολάρια, μέσω δημόσιας χρηματοδότησης και τραπεζικών δανείων.

Υπήρξε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το έργο, με πολλούς επισκέπτες ενώ το 2017, το έργο κέρδισε το Ελβετικό Βραβείο Καινοτομίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων του Gastrosuisse.

 

Πηγή: https://edition.cnn.com/travel/article/corippo-switzerland-hotel/index.html?gallery=7

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.