fbpx
X

”ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΑΚΤΑΙΟΝ” ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

 

Στις 22 Σεπτέμβριου του 1900,  θα τοποθετηθεί για πρώτη μια τεράστια πινακίδα στο οικόπεδο του πρώτου οικιστή του Νέου Φαλήρου τον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο που θα αναγράφει ότι σε αυτό το σημείο θα ανεγερθεί το ”Μέγα Ξενοδοχείον Ακταίον” .

Ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου, διευθυντής σε τράπεζα ήταν αυτός που αγόρασε το οικόπεδο από το Γιαννόπουλο και σε έκταση 10.000 τετραγωνικών πήχεων ξεκίνησε την ανέγερση του ξενοδοχείου.

Η κατασκευή και τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Πάνου Καραθανασόπουλου, ο οποίος ήταν μαθητής του Ερνεστ Τσίλερ και κύριος βοηθός του στην κατασκευή και την υλοποίηση του έργου ήταν ο Λάζαρος Γλήνης. Ο Βασιλιάς, τα μέλη της  βασιλικής οικογένειας  και ιδιαίτερα ο πρίγκηπας Νικόλαος κάνανε συχνά επισκέψεις στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου αφού η ανέγερση του αποτελεί για την εποχή του έργο οικονομικής ανάπτυξης. Και τον Μάιο του 1903 ολοκληρώνεται το έργο.

Ο ιδιοκτήτης του ο Ιωάννης Πεσματζόγλου πετυχαίνει μετά από μακρές διαπραγματεύσεις  να το νοικιάσει και να μην το λειτουργήσει ο ίδιος. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1902 ανακοινώνεται ότι το ”Μέγα Ξενοδοχείον Ακταίον” ενοικιάσθηκε για 100.000 δρχ από τον έμπειρο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη Α.Μελιέρ (Α.Μeslier)  του ξενοδοχείου ”Κρυστάλ Παλλάς” στην Κωνσταντινούπολη.

O Μελιέ μετονομάζει το Ακταίον σε Ακταίον Παλλάς , κατά το πρότυπο Κρυστάλ Παλλάς και σε μεταγενέστερο χρόνο χαράζεται το Παλλάς κάτω από τις κεντρικές εισόδους του ξενοδοχείου και κάτω από την αρχική επιγραφή Ακταίον. Ο Μελιέ αποφασίζει να εξοπλίσει-επιπλώσει και να το διακοσμήσει μόνος του το ξενοδοχείο δίνοντας για την εποχή το τεράστιο ποσό  των 2.000,000 δρχ και έχοντας απαλλαγή ενοικίου για  δύο χρόνια.

Τον Ιούνιο του 1903 ξεκινά η λειτουργία του, ένα πενταόροφο ξενοδοχείο με 160 δωμάτια και σαλόνια για την διοργάνωση εκδηλώσεων, χορών και συνεδρίων.

Η Αυτοκρατορική φιλαρμονική του Ρωσικού Στόλου ήταν η πρώτη ορχήστρα που έπαιξε μουσική στα σαλόνια του Ακταίον Παλλάς. Μαζί με την λειτουργία του Ακταίον ξεκίνησε και τη λειτουργία της και η Κολυμβητική Σχολή του Πειραιώτη φαρμακοποιού Παναγιώτη Νάστου, η σχολή αυτή ήταν η πρώτη του είδους και ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου το 1903, στην εξέδρα μπροστά στο ξενοδοχείο. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έμεινε εκεί η αυτοκράτειρα Ευγενία αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαίμης.

Από το 1930 στο ξενοδοχείο διεξάγονταν τα καλλιστεία ομορφιάς, για την ανάδειξη της Μις Πειραιά και το 1935 λειτούργησε ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος στο Νέο Φάληρο, στις τραπεζαρίες του  ΑΚΤΑΙΟΝ  μέχρι το 1956, από τον επιχειρηματία Άγγελο Γκρέκα. Πρίγκηπες, πολιτικοί, λογοτέχνες, ποιητές, ηθοποιοί και διεθνείς επιχειρηματίες πέρασαν από τα σαλόνια του Ακταίον, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά.

Αυτή η υπέρλαμπρη κατασκευή δεν κατεδαφίστηκε ξαφνικά, πέρασαν πολλά χρόνια που τμηματικά κατεδαφιζόταν και κανείς δεν αντέδρασε. Με την δικαιολογία ότι το κτίριο θα κατέρρεε λόγω κακής θεμελίωσης άρχισαν να αφαιρούν τους τεράστιους θόλους οροφής που είχε. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου καταλήφθηκε από τους κατακτητές και στην συνέχεια βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1944.

Μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στέγασης εκ Ρουμανίας Ελλήνων προσφύγων και στη δεκαετία του 70′ στέγαζε ένα κέντρο που έφερε την ονομασία <<Σινικόν>> . Ρεβεγιόν, χοροεσπερίδες και εκδηλώσεις συλλόγων φιλοξενούνταν στη σάλα του Σινικόν.

Η κατεδάφιση του <<Μέγα Ξενοδοχείον Ακταίον>> θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό έγκλημα ανάμεσα σε τόσα άλλα που έγιναν, όπως τη Ράλλειος Σχολή, το Θεατράκι του Τσίλερ, τη βίλα Ζαχαρίου και το ιστορικό Ρολόι του Πειραιά.

 

Πηγή εικόνας: www.pireaspireaus.com

Πηγή άρθρου: www.kanaliena.gr

 

 

 

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.