top of page
  • info8425872

World Architecture Festival 2021: Ποιό θα είναι το World building of the year?

Τα βραβεία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιηθούν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, 1 με 3 Δεκεμβρίου, όπου θα προκύψει το φετινό World Building of the year. Για την ανεύρεση του νικητή κλήθηκαν να συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας 154 κριτές από όλο το κόσμο, οπού εκεί θα συσκεφθούν και εντέλει θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.


Η λίστα με τους διαγωνιζόμενους έχει ήδη ανακοινωθεί και περιλαμβάνει 496 συμμετοχές, εμπεριέχοντας εμπορικά, οικιστικά και πολιτιστικά έργα που ολοκληρώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 2019 και του 2021.


Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Επαναφορά της πόλης: Πράσινο, Υγεία και αστική ζωή».

Σε πρώτο επίπεδο η ιδέα του πρασίνου αφορά τον σχεδιασμό του τοπίου, τη βιοποικιλότητα και τις οικολογικές ανησυχίες. Ωστόσο, η ιδέα της επαναφοράς της πόλης στο πλαίσιο του Covid-19 έχει λάβει νέες διαστάσεις. Η ιδέα της πράσινης πόλης σχετίζεται με την έννοια της βιωσιμότητας, η οποία περιλαμβάνει πλέον ιδέες για τον έλεγχο των πανδημιών και τον βαθμό στον οποίο οι ανησυχίες για την υγεία μπορούν να τροφοδοτήσουν τον αστικό και μη σχεδιασμό, σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Παράλληλα με τις 33 κατηγορίες βραβείων WAF, υπάρχουν πλήθος ειδικών βραβείων που απονέμονται σε έργα από την κύρια λίστα, όπως το βραβείο αρχιτεκτονικής σχεδίασης και το πρόγραμμα έρευνας για το νερό.


Δείτε παλαιότερες συμμετοχές που έχουν κερδίσει :

Βραβείο «World Building of the Year»: "Taikang Community Gui Garden' από την SUNLAY & SUNLAY FANGWEI".

Φωτ.: World Architecture Festival

Η σχεδιαστική ιδέα προέρχεται από το τοπικό φυσικό τοπίο και τον πολιτισμό της περιοχής Guangxi στην Κίνα, γνωστή για το ορεινό της έδαφος, τα ποτάμια και τις εκπληκτικές βεράντες ρυζιού. Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού για να προσεγγίσουν το τοπίο των γραφικών χωριών και να δημιουργήσουν ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον διαβίωσης για κοινότητες ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, κέντρων ιατρικής περίθαλψης, δραστηριοτήτων καθώς και υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση.


Βραβείο «Climate, Energy & Carbon»: "Paradise, London’ του Feilden Clegg Bradley Studios".


Φωτ.: World Architecture Festival

Ο «Παράδεισος» του Λονδίνου έχει ως στόχο να μετατρέψει μια τοποθεσία που δεν χρησιμοποιείται στο νότιο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, σε 60.000 τετραγωνικά μέτρα καθαρού μηδενικού άνθρακα και χώρου εργασίας. Υπολογίζοντας πως σε σχεδόν 60 χρόνια το αποτύπωμα θα είναι αρνητικό.

Το ορόσημο κτίριο με ξύλινη επένδυση θα έχει εκτεθειμένη δομή από ξυλεία με σταυρωτά φύλλα, φυσικό φως και εξαερισμό. Σχεδιασμένο για να είναι ένα μελλοντικά ευέλικτο και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας κτίριο, σχεδιάστηκε με εύκολα αποσυναρμολογούμενη δομή, ως κομμάτι της κατασκευαστικής στρατηγικής για το τέλος του κύκλου ζωής του.

Βραβείο «Τεχνολογίας Κατασκευών»: "Μουσείο Αρχιτεκτονικής + Κατοικίες» από τους Sou Fujimoto Architects".

Φωτ.: World Architecture Festival

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του "Πύργου Συγκυριαρχίας", βασίζεται στις παραδοσιακές καλύβες Bahay Kubo, που ερμηνεύεται μέσω μιας δομής που θυμίζει πλέγμα από μπαμπού και είναι συνυφασμένος με τη φυσική πανίδα με σκοπό να δημιουργήσει ένα εξελισσόμενο κάθετο δάσος.


Δείτε κάποιες από τις φετινές συμμετοχές στην κατηγορία "Hotel & Leisure Completed Buildings".


Cheetah Plains, Mpumalanga, South Africa.

Φωτ.: https://www.cheetahplains.com/private-villas


Behnisch Architekten, adidas World of Sports ARENA, Herzogenaurach, Germany.

Klein Dytham architecture, PokoPoko Clubhouse, Tochigi Prefecture, Japan.


SANJAY PURI ARCHITECTS, ARIA HOTEL, Nashik, India.


Comments


bottom of page