top of page
  • info8425872

Το μουσικό όργανο της θάλασσας.

Λόγω της τρέλας του Κορονοϊού που μας έχε κατακλύσει όλους αυτές τις μέρες ,σίγουρα θα παρακαλάγαμε να είχαμε στην χώρα μας αυτό το μουσικό όργανο για να μας ταξιδέψει και να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο αυτό που περνάμε .


Το μουσικό όργανο της θάλασσας (morske orgulje) βρίσκεται στις ακτές του Ζαντάρ της Κροατίας και είναι τα πρώτα μουσικά όργανα που παίζει η θάλασσα. Απλά και κομψά βήματα, χαραγμένα σε λευκή πέτρα, κατασκευάστηκαν στην αποβάθρα. Από κάτω, υπάρχουν 35 μουσικά συντονισμένοι σωλήνες με ανοίγματα σφυριγμάτων στο πεζοδρόμιο. Η κίνηση της θάλασσας σπρώχνει τον αέρα και - ανάλογα με το μέγεθος και την ταχύτητα του κύματος - παίζονται μουσικές χορδές. Τα κύματα δημιουργούν τυχαίους αρμονικούς ήχους.


Αυτό το αριστούργημα ακουστικής και αρχιτεκτονικής δημιουργήθηκε από τον ειδικό Δαλματικό ξυλουργό και αρχιτέκτονα Nikola Basic το 2005, ο οποίος έλαβε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου για αυτό το έργο. Πολλοί τουρίστες έρχονται να ακούσουν αυτό το μοναδικό μουσικό όργανο και απολαμβάνουν αξέχαστα ηλιοβασιλέματα με θέα τα κοντινά νησιά. Ο γνωστός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ είπε ότι το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο μπορεί να φανεί από αυτό ακριβώς το σημείο στην αποβάθρα Ζαντάρ.


Το θαλάσσιο όργανο (morske orgulje) είναι ένα φυσικό μουσικό όργανο, μήκους εβδομήντα μέτρων με τριάντα πέντε σωλήνες κατασκευασμένες κάτω από το τσιμέντο. Οι μουσικοί σωλήνες είναι έτσι τοποθετημένοι ώστε το θαλάσσιο νερό και τα αιολικά κινήματα να παράγουν μουσικούς ήχους που ακούγονται στους περαστικούς, ώστε να επιτυγχάνεται μια επικοινωνία με τη φύση .Με αυτό τον τρόπο προωθείται η ενότητα της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος. Καθώς οι θαλάσσιες δυνάμεις και οι ενέργειες είναι απρόβλεπτες από άποψη παλίρροιας και ανέμων, αυτό το όργανο προσφέρει ατελείωτη συναυλία πολυάριθμων μουσικών παραλλαγών, στις οποίες ο ερμηνευτής είναι η ίδια η φύση.


Χάρη στο μουσικό έργο Sea Instruments, οι κάτοικοι του Ζαντάρ αποκατέστησαν τη σχέση τους με τη θάλασσα. Χαοτικές εργασίες ανοικοδόμησης πραγματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της καταστροφής που υπέστη ο Ζαντάρ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , όπου είχε μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος του θαλάσσιου μετώπου σε ένα αδιάρρηκτο, μονότονο τσιμεντένιο τείχος. Τώρα κάτω από αυτά τα λευκά σκαλοπάτια , είναι ένα σύστημα σωλήνων από πολυαιθυλένιο και μια ηχητική κοιλότητα που μετατρέπει το χώρο σε ένα τεράστιο μουσικό όργανο.


ΠΗΓΕΣ

https://www.boredpanda.com/sea-organ-nikola-basic-zadar-

croatia/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

https://www.vice.com/gr/article/gqwyzm/learning-to-play-the-sea-organ-

58477f189851280248146dcd

bottom of page