top of page

Inflatus




Με αφορμή έναν διαγωνισμό ιδεών που διεξήχθη από το Archisearch.com, άνοιξε ένας διάλογος και δημιουργήθηκε μια δεξαμενή ιδεών προς την κατεύθυνση να βρεθούν ιδέες από την αρχιτεκτονική και την design κοινότητα για την κατοίκηση, την εργασία , τον δημόσιο χώρο και την τουριστική βιομηχανία του μέλλοντος μετά την ύπαρξη του Covid-19. Η παρούσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μας αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστοι είμαστε, και με το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής εμβόλιο , η καθημερινή μας ζωή θα υποστεί πολλές αλλαγές, είτε κοινωνικά, οικονομικά και στην δημόσια υγεία. Στην τωρινή πραγματικότητα, βλέπουμε ανεπτυγμένες χώρες να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ισχύοντα προβλήματα.

Τα νοσοκομεία εκστρατείας δεν μπορούν να μαλακώσουν το πρόβλημα , αντίθετα, δημιουργούν άλλα ζητήματα, κυρίως με το γεγονός ότι απομακρύνουν τους γιατρούς από τα νοσοκομεία και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό. Δυσκολότερο από το να δημιουργηθούν περισσότερες υποδομές είναι να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για νοσοκομειακό εξοπλισμό. Ότι συμβαίνει στον κόσμο, είναι ατυχές, ότι συμβαίνει στα νοσοκομεία όμως είναι ένας εφιάλτης.

Μια ομάδα που συμμετείχε στον διαγωνισμό έδωσε μια απλή λύση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Δημιούργησαν μια φουσκωτή μονάδα, με σκοπό να ανακουφίσει τα νοσοκομεία, και να παρέχει ιατρικό εξοπλισμό πάντα κοντά στο ιατρικό προσωπικό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και εννιά ανθρώπους ανά 100 τμ.

Οι νοσοκομειακές μονάδες, έχουν τριγωνική μορφή και τρία παράθυρα, ώστε να υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός. Το σχήμα μπορεί να είναι προσαρμόσιμο σε κάθε τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τοποθετήσουμε την μονάδα κοντά σε νοσοκομεία, η σε ένα parking η ακόμα και σε μια περιοχή πρασίνου και να δημιουργήσουμε έτσι μια εγκατάσταση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να νικήσει τον ιό, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία των ανθρώπων.

Ελπίζουμε αυτή η ιδέα να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο , ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε και να βοηθήσουμε το ιατρικό προσωπικό να κάνει την δουλειά του και να επιστρέψει με ασφάλεια πίσω στις οικογένειές τους. Πηγή εικόνας και άρθρου: https://www.archisearch.gr/pandemicarchitecture/inflatus-pandemic-architecture-top100/


bottom of page