top of page
  • info8425872

Επαναχρησιμοποιημένα και ανακυκλωμένα υλικά σε project εσωτερικού σχεδιασμού.

Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση της εσωτερικής διακόσμησης είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όταν εξετάζουμε τις ποσότητες παραγωγής αποβλήτων και κατανάλωσης ενέργειας που εμπλέκονται στις διαδικασίες που σχετίζονται με το εργοτάξιο. Η δημιουργία δομικών στοιχείων με τον επανασχεδιασμό του ρόλου των παλαιών αντικειμένων ή υλικών αντιπροσωπεύει μια αντικειμενική προσέγγιση στην ανακύκλωση, ως πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και υπεύθυνο μέλλον. Στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής, είναι πολύ πιθανό ότι τέτοια υλικά, όταν ανακτηθούν ή ανακυκλωθούν από κατεδαφίσεις, για παράδειγμα, θα καταλήξουν τελικά να χρησιμοποιηθούν στη δομή ή τις προσόψεις των νέων κτιρίων.


Ωστόσο, η παρουσία αυτών των υλικών μέσα σε σπίτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία ή σε χώρους με οποιαδήποτε χρήση μπορεί να αποκτήσει νέα σημασία υποδεικνύοντας τον χαρακτήρα της επέκτασης και της διάδοσης της ευαισθητοποίησης σχετικά με βιώσιμες καθημερινές πρακτικές αφιερωμένες στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις μορφές του καπιταλισμού. Παραδείγματα εναλλακτικών ομάδων και ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί για μια αρμονική και ισορροπημένη σχέση με τους κύκλους της φύσης υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό παγκοσμίως, και η κληρονομιά τους μπορεί να μεταφραστεί σε σύγχρονη αρχιτεκτονική μαζικής παραγωγής με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


Ακολουθούν μερικά παραδείγματα έργων που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού τους με διάφορους τρόπους.


Κατά την κατασκευή σπιτιών, είναι ωφέλιμο να σκεφτόμαστε από την άποψη της ανακύκλωσης υλικών. Είναι ακόμη καλύτερο να αναπτυχθούν διαδικασίες όπου σκουπίδια ή άχρηστα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για νέα δομικά υλικά υψηλότερης χρησιμότητας από ότι είχαν αρχικά. Το σπίτι είναι κατασκευασμένο από επεξεργασμένα ανακυκλωμένα υλικά και το Upcycle House διερευνά πόσο πραγματικά είναι δυνατό να μειωθεί το αποτύπωμα CO2 χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά στο βαθμό που είναι δυνατόν. Η φέρουσα κατασκευή αποτελείται από δύο προκατασκευασμένα κιβώτια, ενώ η επένδυση οροφής και πρόσοψης είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα κουτιά σόδας από αλουμίνιο. Τα πάνελ προσόψεων, αποτελούνται από ανακυκλωμένο κοκκοποιημένο χαρτί μετά τον καταναλωτή, το οποίο συμπιέζεται και θερμαίνεται. Το πάτωμα της κουζίνας είναι υπενδεδυμένο με πλακάκια από απομεινάρια φελλού σαμπάνιας και τα πλακάκια μπάνιου είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο γυαλί.

Αυτό το σπίτι, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήταν καθόλου χρήσιμο. Είχε μόνο έναν όροφο, το δάπεδο από τούβλα ήταν σπασμένο, τα ογδόντα τετραγωνικά μέτρα ήταν σκοτεινά και κρύα και η δομή της ξύλινης στέγης ήταν σάπια. Μόνο τα γήινα τείχη φαινόταν ικανά να ανακαινιστούν, τα οποία δεν φαινόταν τόσο άσχημα με την πρώτη ματιά. Ήταν αδύνατο να ξαναχρησιμοποιηθούν τα κεραμίδια οροφής η κακή τους κατάσταση τα μετέτρεψε σε υλικό συμπλήρωσης βεράντας με βότσαλα παλαιών ελαστικών και κορυφογραμμή ανακυκλωμένου γυαλιού που θερμαίνει και φωτίζει το εσωτερικό.


Το Zero Waste Bistro, ένα προσωρινό εστιατόριο που ανατέθηκε από το Φινλανδικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο στη Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκε στο WantedDesign Manhattan, κατά τη διάρκεια του NYCxDesign τον Μάιο του 2018. Σχεδιασμένο από τη Linda Bergroth, και συν-επιμέλεια από τον Bergroth και σχεδιαστή Harri Koskinen, το Zero Waste Bistro χτίστηκε με νέες υλικές καινοτομίες και βιώσιμο σχεδιασμό.








bottom of page