top of page
  • info8425872

Αρχιτεκτονική με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η ελευθερία των ανθρώπων να δημιουργούν, να ονειρεύονται και να θωρούν σημαντική την ποιότητα του χώρου στον οποίο βρίσκονται κρατά ‘’ζωντανή’’ την Αρχιτεκτονική και υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της φύσης της ως ταυτόχροναδιεπιστημονική, ανθρωπιστική και τεχνική υπηρεσία και γνώση.


Ωστόσο η ταχύτητα των εξελίξεων και των αλλαγών σε όλους τους τομείς που βιώνει η ανθρωπότητα, η πληθώρα των επιλογών, αλλά και η διαστρεβλωμένη οπτική περί πολυτέλειας τείνουν να παραγκωνίζουν την θέση ότι η υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικήείναι βαθιά ανθρωποκεντρική.


Θεωρώντας την αρχιτεκτονική κοινωνική ευθύνη και θέτοντας ως κεντρικό σχεδιαστικό υποκείμενο τον άνθρωπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχης αισθητικής κατασκευές, ακόμη και επιδιώκονταςχαμηλό κόστος υλικών, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους για τις λειτουργικές και σχεδιαστικές απαιτήσεις, επαναφέροντας την μπρουταλιστική αισθητική και δημιουργώντας κατασκευές με ταυτότητα και ιστορία.


Η διαδικασία της κρητικής θεώρησης των μεθόδων μας αλλά και του παρελθόντος μας βοηθά στην εξέλιξή μας στο μέλλον, διδάσκοντάς μας χωρίς να μας δεσμεύει.


Αναζητώντας και εφαρμόζοντας μεθόδους όπου η ανθρωπιστική δράση και η οικολογική συνείδηση συναντούν την σύγχρονη αρχιτεκτονική, μπορεί να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογική διάσταση και τον άνθρωπο. Άλλωστε η ανάγκη του ΄΄κοινού καλού΄΄ είναι επιτακτική και είναι το όπλο μας για το μέλλον ως ανθρωπότητα. Ποιος ο λόγος άλλωστε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε κτίρια όπου δεν είναι λειτουργικά για τους ανθρώπους; Για όλους του ανθρώπους!


Στη τελευταία οργάνωση των βραβείων Pritzker, τα αντίστοιχα Nobel Αρχιτεκτονικής, η Anne Lacaton και ο Jean-Philippe Vassal, Γάλλοι αρχιτέκτονες, βραβεύτηκαν για το έργο τους, το οποίο τάσσεται στην παραπάνω λογική και προσέγγιση της αρχιτεκτονικής επιστήμης.


Jean-Philippe Vassal & AnneLacaton, @Googlesearch

«Η δουλειά μας αφορά την επίλυση περιορισμών και προβλημάτων και την εύρεση χώρων που μπορούν να δημιουργήσουν χρήσεις και συναισθήματα. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας και όλης αυτής της προσπάθειας, πρέπει να υπάρχει ελαφρότητα και απλότητα, όταν όλα όσα ήταν πριν ήταν τόσο περίπλοκα», δήλωσε ο Vassal.


Το έργο ανακαίνισης τους, σε ένα υφιστάμενο κτίριο στο Μπορντό της Γαλλίας, το Grand Parc, ένα αστικό συγκρότημα κατοικιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 4000 διαμερίσματα, αποτέλεσε τη πρώτη φάση ενός εκτεταμένου προγράμματος αναβάθμισης για ολόκληρη την περιοχή. Η παρέμβαση στο κτίριο των εργατικών κατοικιών του GrandParc, η οποία τροποποιεί τρία από τα γραμμικά τετράγωνα που παρέχουν κοινωνική στέγαση, δεν παρεμβαίνει στα αρχικά δομικά στοιχεία των κτιρίων. Η φιλοσοφία της διατήρησης όλων των εκμεταλλεύσιμων χαρακτηριστικών των εν λόγω κατασκευών είχε να κάνει με μια ορισμένη δέσμευση για βιωσιμότητα.


Με αυτόν τον τρόπο, μέσω δύο ταυτόχρονων λειτουργιών – επέκτασης και προσθήκης – η χρήσιμη επιφάνεια κάθε διαμερίσματος αυξήθηκε με μια επιφάνεια χρησιμοποιήσιμων μπαλκονιών, η οποία έδινε σε κάθε σπίτι έναν ιδιωτικό εξωτερικό χώρο. Η διάταξη αυτών, είχε θετική επίδραση στη θερμική απόδοση του περιβλήματος, ενώ επίσης λήφθηκε υπόψιν στον σχεδιασμό η οικονομική δυνατότητα των κατοίκων περί συντήρησης των διαμερισμάτων για μέγιστη δυνατότητα μελλοντικής εξοικονόμησης δαπανών.


Με έμφαση στις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και μεριμνώντας για τα κριτήρια και τις συνθήκες διαβίωσης τους σε αυτές τις κατοικίες, ανακαίνισαν τα κτίρια και έδωσαν το έναυσμα για την ολική αναβάθμιση της περιοχής του Μπορντό, απελευθερώνοντάς την από την περιθωριοποίηση!


@Google search





bottom of page