fbpx
X

Ξεκίνησαν οι υποβολές για το ΕΣΠΑ ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ξεκίνησαν χθές 18/12/2017 οι υποβολές για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τίτλο  «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για  επαγγελματίες να επενδύσουν και να εισέλθουν στον κλάδο του τουρισμού. Η τελική προθεσμία των υποβολών είναι στις 28/3/2018.

Ποιό είναι το ύψος της επιχορήγησης;

Ο προϋπολογισμός (που αφορά τη δημόσια δαπάνη) του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ , ενώ το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επένδυση κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ, αλλά το επιπλέον ποσό δεν θα επιδοτείται αλλά θα πρέπει να καλυφθεί, είτε με επιπλέον κεφάλαια του ιδιώτη, είτε με δανεισμό. Το ύψος της επιδότησης απο την άλλη, φτάνει το 45%, με δυνατότητα ωστόσο διεύρυνσης στο 50%, εάν υπάρξει πρόβλεψη για τη δημουργία θέσεων απασχόλησης. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής με προυπολογισμό 400.000 ευρώ, μπορεί να λάβει επιδότηση μέχρι και 180.000 ευρώ. Εάν ωστόσο, υπάρξει πρόβλεψη για δημιουργία θέσεων εργασίας, το ποσό επεκτείνεται στα 200.000 ευρώ.

 

Ποιοί είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος;

Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού και ανήκουν στις παρακάτω 2 κατηγορίες:

 • Κατηγορία Α. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης, πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
 • Κατηγορία Β. Επιχειρήσεις της υποενότητας 5.1 «Τουριστικά Καταλύματα» της Ενότητας 5 «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ» που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης ισχύουν σωρευτικά :
 1. Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 του Παραρτήματος V ή/και τους ΚΑΔ : 41.20.20.01 ή 41.20.20.02

 2. Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών).

 3. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.

 4. Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.

Ποιές οι επιλέξιμες δραστηριότητες;

 1. Ξενοδοχεία κατηγορίας 3 αστέρων και άνω, δυναμικότητας 10 έως και 50 κλινών.
 2. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
 3. Οργανωμένα Camping κατηγορίας 3 αστέρων και άνω.
 4. Ξενώνες φιλοξενίας νέων.
 5. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (το ελάχιστο 3).
 6. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, κατηγορίας 3 κλειδιών και άνω, με ελάχιστη δυναμικότητα 10 κλινών.
 7. Τουριστικά γραφεία. (Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, ναυλομεσιτικά γραφεία κ.α)
 8. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και λοιπές τουριστικές δραστηριότητες. (Αθλητικός Τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου κ.α)

Προκειμένου να υποβάλετε ένα ολοκληρωμένο και δομημένο φάκελο, θα χρειαστείτε τόσο μηχανικό, ο οποίος θα αναλάβει σε πρώτη φάση τη γνωμάτευση και την προμελέτη και σε δεύτερη φάση έναν εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει τα διαδικαστικά και τα οικονομικά της επένδυσης. Τόσο η δουλεία του μηχανικού, όσο και του συμβούλου είναι καθοριστικές για την πορεία του φακέλου, καθώς μια πλήρης, λεπτομερής και ορθή προμελέτη, αποκτά δραματικά περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη μοριοδότηση και ως εκ τούτου έγκριση.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΕΔΩ

 

 

 

πηγή φωτογραφίας:  www.espa.gr

Tags:

2 Comments

 1. Ελένη Σφυρίου
  Posted on 10/02/2018 at 6:58 pm

  Εχω στη κυριότητά μου ένα κατάλυμα 15 δωματίων (3 κλειδιά )στον ιστορικό οικισμό της Λίνδου στο νησί Ρόδος.
  Ενδιαφέρομαι να ακούσω την πρότασή σας για ανακαίνιση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου. Πρίν 2 χρόνια έκανα ανακαίνιση στον χωρο της πισίνας και του Pool bar.
  Ευχαριστώ

 2. MORPHÓ
  Posted on 11/02/2018 at 5:32 pm

  Καλησπέρα σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας Δευτέρα – Παρασκευή 10-6, στο 211 411 5077 και θα βρούμε μαζί τη λύση που σας ταιριάζει.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.