fbpx
X

Ο Tadao Ando σχεδίασε το νέο μουσείο της Κίνας

Ποιος είναι ο Tadao Ando;

O Ταντάο Άντο είναι ένας από τους μεγάλους δασκάλους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, παρότι δεν είναι πτυχιούχος αρχιτέκτονας. Βραβευμένος με Πρίτσκερ, έχει σχεδιάσει εκατοντάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίρια σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναγάγει σε ύψιστη αξία, στο έργο του, την ομορφιά της απλότητας και την ισορροπία του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Ήταν αυτοδίδακτος, οι σπουδές του ξεκίνησαν όταν για σύντομο χρονικό διάστημα δούλεψε δίπλα σε σχετικούς με το αντικείμενο επαγγελματίες όπως σχεδιαστές και πολεοδόμους. Έχει πει ο ίδιος: «Δεν ήμουν ποτέ καλός μαθητής. Προτιμούσα πάντα να μάθω μόνος μου έξω από την τάξη. Όταν ήμουν περίπου 18 ετών άρχισα να επισκέπτομαι ναούς, ιερά και μαγαζιά που σέρβιραν τσάι στο Κιότο και στην Νάρα, στην περιοχή υπάρχει πλήθος παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σπούδαζα αρχιτεκτονική επισκεπτόμενος τα ίδια τα κτίρια και διαβάζοντας βιβλία σχετικά με αυτά».

Το αρχικό του ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική καλλιεργήθηκε όταν ανακάλυψε σε ηλικία 15 ετών ένα βιβλίο με σκίτσα του Λε Κορμπυζιέ σε βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία στην Οσάκα. Χρειάστηκαν αρκετές βδομάδες για να εξοικονομήσει τα χρήματα ώστε να το αγοράσει. Μόλις το απόκτησε ο Άντο λέει: «έχω αντιγράψει τα σχέδια της πρώιμης περιόδου του τόσες πολλές φορές που οι σελίδες έχουν γίνει μαύρες. Αναρωτιόμουν πολλές φορές σιωπηλά πως ο Λε Κορμπυζιέ είχε σκεφτεί αυτό το έργο ή το άλλο».

Η αρχιτεκτονική του Άντο έχει ισχυρές επιρροές από την Ιαπωνική θρησκεία και τον τρόπο ζωής. Ο αρχιτεκτονικός τρόπος του αυτός λέγεται πως δημιουργεί το φαινόμενο haiku, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση και στον κενό χώρο έτσι αναπαριστώντας την ομορφιά της απλότητας. Του αρέσει να δημιουργεί πολύπλοκους χώρους κυκλοφορίας διατηρώντας ταυτόχρονα την οπτική εντύπωση της απλότητας.

Στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ολοκληρώθηκε το Μουσείο He Art, ή αλλιώς γνωστό ως HEM και θεωρείται ορόσημο για την περιοχή.  Τη δημιουργία του κυλινδρικού He Art Museum ανέθεσε στον Tadao Ando o He Jianfeng, γιος του δισεκατομμυριούχου He Xiangjian, για να στεγάσει τη συλλογή σύγχρονης κινεζικής τέχνης της οικογένειας He, από το όνομα της οικογένειας προέκυψε και το concept του σχεδιασμού, το οποίο σημαίνει αρμονία, ισορροπία και ένωση.

Η τσιμεντένια δομή του κτηρίου εκτίθεται σε όλο το μουσείο, παρέχοντας ένα λιτό σκηνικό για τα έργα τέχνης και είναι κατασκευασμένο από μια στοίβα κλιμακωτών, τσιμεντένιων δίσκων που τυλίγονται γύρω από ένα ζευγάρι ελικοειδείς σκάλες. Η καρδιά του μουσείου είναι η κεντρική αυλή του, όπου βρίσκονται οι σκάλες οι οποίες περιστρέφονται προς τα πάνω συνδέοντας και τους τέσσερις ορόφους και καταλήγουν σε ένα «μάτι» στην κορυφή που λειτουργεί ως φεγγίτης. Ο φεγγίτης βοηθά στη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός στους εκθεσιακούς χώρους και ενσωματώθηκε από τον Ando ως αναφορά στην αιθέρια χρήση του φωτός στις εκκλησίες. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια λιμνούλα που ολοκληρώνει το σχέδιο και έχει τοποθετηθεί εκεί ώστε να αντανακλά την πρόσοψή του κτιρίου αλλά και να δίνει μια αίσθηση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Ando θέλει το ΗΕΜ να είναι είναι ένα κέντρο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα ένας χώρος αρμονίας και σημείο συνάντησης για όλους.

Πηγές άρθρου : www.lifo.gr & https://el.wikipedia.org/

Πηγή εικόνων: www.lifo.gr Φωτ.: Courtesy of HEM

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.