fbpx
X

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ένα σύστημα θέρμανσης στο οποίο η θερμική ενέργεια προέρχεται από το εσωτερικό του δαπέδου. Σε ολόκληρη την επιφάνεια κάτω από το δάπεδο τοποθετούνται (εγκιβωτίζονται) ειδικοί σωλήνες στους οποίους διοχετεύεται το ζεστό νερό. Έτσι, ο χώρος θερμαίνεται ομοιόμορφα σε σταθερή θερμοκρασία χωρίς να δημιουργούνται ρεύματα αέρα όπως γίνεται σε άλλους τρόπους θέρμανσης (καλοριφέρ, fan coils, κ.λ.π.) και η κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο είναι η καλύτερη δυνατή.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, αν και έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια, έχει μακρά ιστορία που ανάγεται στη Μινωϊκή περίοδο. Η αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως ευρήματα σύμφωνα με τα οποία στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους. Στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα το «υπόκαυστον». Άναβαν στα υπόγειά τους φωτιά και με ανοιχτούς αγωγούς που περνούσαν μέσα από τους τοίχους και τα δάπεδα, έστελναν ζεστό αέρα και θέρμαιναν τους χώρους του σπιτιού. Η τεχνική διατηρήθηκε στο Βυζάντιο και τους λαούς της μέσης ανατολής, αλλά στη δυτική Ευρώπη η χρήση της μειώθηκε και εξαφανίστηκε. Στη σύγχρονη μορφή της η ενδοδαπέδια θέρμανση με δίκτυο αγωγών διαδόθηκε μετά την ανακάλυψη των σύγχρονων πολυμερών πλαστικών που επιτρέπουν την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου με σχετικά χαμηλό κόστος.

Ο χαρακτηρισμός ενδοδαπέδια αφορά το σύστημα απόδοσης της θερμικής ενέργειας στους χώρους και όχι το πώς παράγεται αυτή η θερμότητα. Το δίκτυο μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε διάταξη παραγωγής θερμικής ενέργειας: λέβητα (πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, ξύλου ή pellet), αντλία θερμότητας, ηλιακά συστήματα, γεωθερμία κτλ. ή συνδυασμούς αυτών (υβριδικά συστήματα). Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες νερού που χρειάζεται η ενδοδαπέδια καθιστούν ιδανικό το συνδυασμό με αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών ή υβριδικό σύστημα για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους λειτουργίας.

Όπως και τα καλοριφέρ, η ενδοδαπέδια θέρμανση μας προσφέρει ένα σύστημα μεγάλης θερμικής αδράνειας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε το σύστημα να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και να αρχίσει να αποδίδει την επιθυμητή θερμική άνεση. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι διατηρείται σε αυτό το επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διαστημά, σε αντίθεση με συστήματα θέρμανσης αέρα, όπως τα κλιματιστικά. Συνεπώς σε χώρους που υπάρχει απαίτηση για πολλές ώρες λειτουργίας θέρμανσης αποτελεί μια ιδανική λύση. Επιπλέον το σύστημα σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το δροσιμό του χώρου με ήπιο τρόπο. Με ένα σύστημα θέρμανσης και ψύξης δαπέδου καταργούνται τα εμφανή σώματα καλοριφέρ και  air  condition. Το  γεγονός αυτό  έχει   ως   αποτέλεσμα  την   απόλυτη  ελευθερία  στη   διαμόρφωση των  χώρων, αφού ο  χώρος απαλλάσσεται από  καθετί   που  δεσμεύει τη διαμόρφωση του.

Στα σημαντικότερα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το σημαντικό κόστος εγκατάστασης. Ειδικά για περιπτώσεις υφιστάμενων κτιρίων, οι απαιτούμενη παρέμβαση έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλες λύσεις. Επιπλέον, η λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν επιτρέπει τη χρήση χαλιών, μοκετών κλπ καθώς μειώνουν σημαντικά την απόδοση της.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.