fbpx
X

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ COVID-19

Την τελευταία κρίσιμη περίοδο πολλοί σχεδιαστές εστίασαν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία αντικειμένων για την ομαλή ένταξη στην καθημερινότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων  λόγω του Covid-19, σχεδιάζοντας από τρόπους για την οριοθέτηση της κοινωνικής απόστασης σε πάρκα, μέχρι μη συμβατικές μάσκες προσώπου.

Το γραφείο του Βερολίνου Plastique Fanstique δημιούργησε μια διάφανη ασπίδα, εμπνευσμένη από τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1950 και τα “ουτοπικά κινήματα” της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για ένα αντικείμενο σε σχήμα μπάλας ψαριού, που ονομάζεται iSphere, αποτελείται από δύο διαφανή, κοίλα ημισφαίρια που έχουν συγκολληθεί.

Οι Ιταλοί σχεδιαστές MARGstudio, Alessio Casciano Design και Angeletti Ruzza θεώρησαν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φορούν πολύχρωμες, ασπίδες προσώπου για να κοινωνικοποιηθούν με φίλους και οικογένεια μόλις ολοκληρωθεί η κορύφωση της πανδημίας. Το concept, ονομάζεται Soffio, βασίζεται σε μία φουσκωτή δομή από PVC, προστατεύει την περιοχή του κεφαλιού και είναι στερεωμένη σε αυτό με ελαστικό ιμάντα. Για την προστασία του προσώπου χρησιμοποιείται ένα πλαστικό κάλυμμα και έχει κλίση προς τα πάνω ώστε να επιτρέπει στο χρήστη να τρώει ή να πίνει ενώ το φοράει.

Ο σχεδιαστής του Λονδίνου Paul Cocksedge και το στούντιο σχεδίασης SBGA Blengini Ghirardelli και οραματίστηκαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα δημόσια πάρκα, ενώ εξακολουθούν να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας και την διατήρηση των αποστάσεων. Ο SBGA Blengini Ghirardelli πρότεινε τη χρήση ενός πλαισίου φτιαγμένου από πολύχρωμες ράβδους από υαλοβάμβακα που θα προσκολούνται για να σχηματίσουν έναν κύκλο στο έδαφος για να καθίσουν μέσα έως και δύο άτομα, ενώ ο Cocksedge προτείνει τη χρήση μιας κυκλικής κουβέρτας για πικνίκ με θέσεις πάνω στην περίμετρό της, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων και αποτελούν τα σημεία στα οποία θα κάθεται ο χρήστης.

Το Interior design studio Roar συνέταξε μια έκθεση τάσεων, η οποία προβλέπει πώς τα εστιατόρια θα αλλάξουν μετά το Covid-19, η οποία περιλαμβάνει “σοβαρά αλλά μικρής διάρκειας ζωής” περιοριστικά σχέδια. Αν και τα φυσικά μενού και οι πληρωμές με μετρητά θα ανήκουν πια στο παρελθόν, ο σχεδιασμός των ίδιων των εστιατορίων θα κατευθυνθεί περισσότερο προς την “διαφυγή” και μπορεί να δούμε ακόμα και ένα νέο σύγχρονο κίνημα μοντερνισμού να γεννιέται.

Πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική – συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Μιλάνου – ανταποκρίνονται στην πανδημία με σχέδιο να απομακρύνουν από τους δρόμους τα αυτοκίνητα για να κάνουν τις πόλεις πιο φιλικές προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Ελπίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν, θα ενισχυθεί η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, προσφέροντας περισσότερο χώρο στους ανθρώπους για να διατηρήσουν την κοινωνική απόσταση.

 

 

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: 

https://www.dezeen.com/2020/05/09/this-week-on-dezeen-post-coronavirus-design/

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ:

https://www.dezeen.com/2020/05/09/this-week-on-dezeen-post-coronavirus-design/

https://www.dezeen.com/2020/05/06/plastique-fantastique-isphere-face-shield-design-coronavirus/

https://www.dezeen.com/2020/05/03/paul-cocksedge-here-comes-the-sun-social-distancing-blanket/

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.