fbpx
X

Ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελλάδα μετρά ήδη 18 συμμετοχές στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ, με την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τους Δελφούς τα πιο δημοφιλή. Αξιοθέατα από διάφορες περιόδους της ιστορίας  συμπληρώνουν τη λίστα και αποτελούν αναγνωρίσιμες και εντυπωσιακές εικόνες διεθνώς. Μέρη που οπωσδήποτε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί έστω και μία φορά στη ζωή του. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πόλη της Ρόδου

Το κάστρο της Ρόδου κρύβει στο εσωτερικό του μια ολόκληρη μεσαιωνική πόλη η οποία αποτελεί τη πιο ζωντανή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης, γεμάτη καταστήματα καφέ και διαρκή κίνηση τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όσο και εκτός αυτής. Ολόκληρη η πόλη αποπνέει την αυθεντική ατμόσφαιρα μίας πόλης – μνημείου, πολλά σημεία ενδιαφέροντος κεντρίζουν τη προσοχή. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ο λόφος Μόντε Σμιθ και το εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου.

Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας

Μια περιπλάνηση στα σοκάκια της πόλης αρκεί για να χαρακτηριστεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας ως μοναδικής ομορφιάς Πόλη – Μουσείο.  Με επιρροές από την ενετική περίοδο κύρια τοπόσημα αποτελούν το Παλιό και το Νέο Φρούριο δεσπόζουν στη πόλη, ενώ η μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα η Σπιανάδα προσφέρει μεγάλο δείγμα αρχιτεκτονικής ποιότητας. Ο επισκέπτης για λίγο μεταφέρεται στην Ιταλία. Fun Fact: η Κέρκυρα αναδείχθηκε κορυφαία τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας μεγάλους και δυνατούς ανταγωνιστές.

Μονή Δαφνίου

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας εντοπίζεται ένα από τα τρία Μοναστήρια της ίδιας τυπολογικής σειράς (μαζί με τη Μονή Οσίου Λουκά στη Φωκίδα και τη Νέα Μονή Χίου), με οκταγωνικό σχήμα, που εντάχθηκαν τη δεκαετία του 1990 στον κατάλογο της UNESCO. Πρόκειται για την Μονή Δαφνίου που κτίστηκε περίπου τον 11ο αιώνα και προβάλλει μέσα από έναν εντυπωσιακό περίβολο και πυκνά δέντρα. Στο εσωτερικό της κρύβει καλοδιατηρημένα και εξαιρετικής αισθητικής, ψηφιδωτά, και αποτελεί ένα σημείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Μετέωρα

Η απόκοσμη ομορφιά των απότομων κατακόρυφων βράχων στα Μετέωρα δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο στην Ελλάδα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της βυζαντινής περιόδου, αλλά και ένα κατασκευαστικό επίτευγμα.  Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πάτμος

Το ιστορικό κέντρο της Χώρας, η Μονή του Αγίου Ιωάννη που ιδρύθηκε το 1088 και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αντιπροσωπεύουν την αναλλοίωτη ομορφιά του νησιού της Πάτμου, και είναι οι λόγοι για τος οποίους εντάχθηκε το νησί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο τρόπος ζωής και η παράδοση που παραμένει αναλλοίωτη στον τόπο, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα κατάνυξης στον επισκέπτη.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.