fbpx
X

Η πλαστικότητα του όγκου

 

Το αρχιτεκτονικό μελετητικό γραφείο Oppenheim έχει ολοκληρώσει την Ayla Golf Academy και το Clubhouse στην Aqaba της Ιορδανίας, αντλώντας έμπνευση από τις φυσικές αμμουδιές και τα βουνά της γύρω περιοχής, καθώς και από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της αρχαίας Βεδουΐνης. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική μορφή του Ayla Clubhouse δημιουργεί μια μοναδική σχέση με τη φύση, κατακτώντας τη στοιχειώδη, ζωντανή ομορφιά του κυλιόμενου τοπίου της ερήμου. Το κτίριο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί τμήμα αναψυχής 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει οικιστικό, εμπορικό και ξενοδοχειακό χώρο με κέντρο το γήπεδο του γκολφ 18 οπών. Η ιδιαίτερη μορφή του  δημιουργεί μια σύνδεση με τη φύση, κατακτώντας την στοιχειώδη ομορφιά του κυλιόμενου τοπίου της ερήμου.  Ένα τεράστιο κέλυφος από σκυρόδεμα καλύπτει τις περιοχές του προγράμματος και περιβάλλει τους τοίχους κάθε όγκου. Αντί να έχει “συμβατικούς τοίχους και οροφές”, η κυρτή μορφή του κελύφους καθορίζει τους χώρους εντός του κτιρίου. Το καμπυλωτό κέλυφος του κύριου όγκου συνδυάζεται με τους γύρω αμμόλοφους, ενώ τα ανοίγματα στο κέλυφος προσφέρουν θέα στα βουνά Άκαμπα. Το τριγωνικό σχήμα των ανοιγμάτων είναι εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά μοτίβα της Ιορδανίας, ενώ οι αποχρώσεις των γύρω βουνών αντανακλώνται στα χρώματα του εκτοξευόμενου σκυροδέματος και των μετάλλων. Η κατασκευή του σχεδίου ήταν το αποτέλεσμα ενός προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ του ευρωπαϊκού γραφείου της αρχιτεκτονικής Oppenheim και του τοπικού εργατικού δυναμικού. Ένας τοπικός καλλιτέχνης βοήθησε επίσης να διαμορφώσει το κτίριο εφαρμόζοντας μια παραδοσιακή τεχνική χρωματισμού στις εσωτερικές επιφάνειες, παρέχοντας μια ξεχωριστή οπτική που παραμένει πιστό στο περιβάλλον και την έμπνευσή του.

Πηγές άρθρου & εικόνων:

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.