fbpx
X

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα πλωτό νησί που έχετε κατασκευάσει από σκουπίδια. Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά αυτή είναι η ζωή του Richart Sawa, ενός βρετανού μετανάστη που ζει στο Μεξικό. Ο Richart είναι ο άνθρωπος πίσω από το Joysxee, ένα τεχνητό νησί που επιπλέει πάνω σε 150000 πλαστικά μπουκάλια σε μια λιμνοθάλασσα στο Isla Mujeres, κοντά στο Cancún στο Μεξικό.

Η κατασκευή ενός πλωτού νησιού ακούγεται περίπλοκη, αλλά η δομή του Joysxee είναι εκπληκτικά απλή. Κάτω από την επιφάνεια του νησιού υπάρχει μια μάζα από πλαστικές σακούλες που είναι γεμάτες με ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και είναι δεμένα μεταξύ τους. Στην κορυφή αυτής της πλωτής βάσης, ο Richart δημιούργησε μια ξύλινη πλατφόρμα, την οποία κάλυπτε με άμμο. Το Joysxee διαθέτει έναν μικρό κήπο με βότανα, μπανάνες, φιστίκια και άλλα φυτά. Η φύτευση προσφέρει πολλαπλά οφέλη όπως την παροχή τροφής, σκιάς και δομικής σταθερότητας. Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν, οι ρίζες τους τυλίγονται γύρω από τα μπουκάλια, και τα συνδέουν όλο και πιο κοντά μεταξύ τους κάνοντας το έδαφος ολοένα και πιο στερεό. Περπατώντας, λοιπόν, σε αυτό το μικρό νησί είναι σαφές ότι παρατηρούνται ορισμένα σημεία να είναι πιο σταθερά από άλλα, τα οποία είναι αυτά όπου οι ρίζες έχουν διεισδύσει βαθύτερα.

Πάνω σε αυτά τα θεμέλια ο Richart έχει χτίσει ένα διώροφο σπίτι, κυρίως από ανακυκλωμένα υλικά. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά και εξοικονομεί πολλά χρήματα. Μέσα στο σπίτι υπάρχει αρκετή αστάθεια λόγω της κίνησης του νησιού, αλλά αυτό απλά προσθέτει στη μοναδική ατμόσφαιρα. Ο Richart στοχεύει να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμος, συνεπώς συλλέγει όμβρια ύδατα από την οροφή. Η ενέργεια προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες, αλλά δεν υπάρχουν μπαταρίες και έτσι το Joysxee συνδέεται με ηλεκτρικό δίκτυο.

Το Joysxee χρειάζεται πολύ τακτική συντήρηση, για να μην καταρρεύσει. Μερικές φορές τα μπουκάλια αποσυνδέονται και απομακρύνονται και πρέπει να συλλεχθούν ή και να αντικατασταθούν, ή ακόμα να προστεθεί μια εντελώς νέα τσάντα μπουκαλιών αν μια περιοχή αρχίσει να βυθίζεται. Το σπίτι χρειάζεται επίσης τακτικές επισκευές, λόγω του ανέμου και του ηλίου, μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι οι κύριοι εχθροί που βλάπτουν τη δομή. Ωστόσο ένα πλωτό νησί έχει τα οφέλη του, όπως η ανθεκτικότητα στις πλημμύρες, καθώς τα δέντρα στο νησί γίνονται ισχυρότερα και το Joysxee τείνει να γίνει όλο και περισσότερο σαν ένα φυσικό νησί που μπορεί να διατηρηθεί.

Το Joysxee είναι στην πραγματικότητα η τρίτη προσπάθεια της Richart να κατασκευάσει ένα πλωτό νησί από μπουκάλια στο Μεξικό. Η πρώτη απόπειρα σταμάτησε νωρίς, ενώ η δεύτερη διήρκεσε επτά χρόνια πριν καταστραφεί από έναν τυφώνα. Οι αρχές δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Richart, εν αντιθέσει με τους γείτονες. Το Joysxee βρίσκεται σε μια πλούσια γειτονιά της Isla Mujeres, και οι γείτονες είναι δυσαρεστημένοι καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται το Joysxee.

Ο Richart βλέπει το Joysxee ως ένα είδος κιβωτού του Νώε που μπορεί να επιβιώσει από την Ημέρα της Κρίσης. Πράγματι, ολόκληρο το έργο εμπνέεται από τη θρησκεία και η ιδέα ενός πλωτού νησιού των σκουπιδιών ήρθε για πρώτη φορά στον Richart σε ένα όραμα που είδε μετά από προσευχή. Χρόνια αργότερα, μια σειρά απροσδόκητων γεγονότων τον οδήγησαν στην πόλη του Μεξικού και στους πλωτούς κήπους των Αζτέκων. Θυμήθηκε το όραμά του και επηρεάστηκε τόσο από αυτό που είδε που αποφάσισε να κατασκευάσει το πλωτό του νησί στο Μεξικό.

Όποια και αν είναι η έμπνευση πίσω από το Joysxee, έχει ένα έγκυρο μήνυμα στον κόσμο. Ο Richart είναι ευαισθητοποιημένος με ότι αφορά την προστασία του πλανήτη και περιγράφει την Ημέρα της Κρίσεως ουσιαστικά ως περιβαλλοντική καταστροφή.

Το Joysxee γίνεται ολοένα και πιο διάσημο και ο Richart προσφέρει εκδρομές σε επισκέπτες και αρκετοί επιθυμούν να μείνουν ακόμη και μια νύχτα στο νησί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται το Joysxee έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του προβλήματος των σκουπιδιών και ειδικά των πλαστικών. Και με αυτόν τον τρόπο, ο Joysxee δείχνει στους επισκέπτες αυτούς τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα σκουπίδια από ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε έναν πόρο.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας:

https://www.fieldstudyoftheworld.com/floating-bottle-island-joysxee/

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.