fbpx
X

ΞΕΧΑΣΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ / ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Στους τόπους όπου οι άνθρωποι ζουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχει αποδειχθεί ότι δε θέτουν τη διατήρηση της προσωπικής τους υγείας σε αυτοσκοπό της ζωής τους. Ζουν περισσότερο επειδή η υγεία πηγάζει από το σωστό περιβάλλον και τις σωστές υποδομές.

Ο Dan Buettner, ιδρυτής της Blue Zones και μέλος του National Geographic, έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια μελετώντας τα πέντε μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο (που ονομάζονται Blue Zones). Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών (Okinawa στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Nicoya στην Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα, Loma Linda στην Καλιφόρνια) ζουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέσο όρος ηλικίας είναι τα 100 ετη) και είναι πιο υγιείς. Δεν ασκούνται ενεργά ή αναζητούν με μανία την υγεία, αλλά η σωματική δραστηριότητα συμβαίνει φυσικά ως αποτέλεσμα της σχέσης τους με το περιβάλλον τους.

Στις blue zones ο Buettner λέει ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά, στα σπίτια των φίλων τους, έξω για φαγητό και όλα όσα συνηθίζονται στην καθημερινή ζωή. Σε αντίθεση με τις περισσότερα αστικά κέντρα, στις «μπλε ζώνες» οι καθημερινές μετακινήσεις αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες για περπάτημα. Οι κάτοικοι επίσης καλλιεργούν κήπους στην αυλή τους και τα σπίτια τους δεν είναι γεμάτα από σύγχρονες ανέσεις. Όλα αυτά σημαίνουν ότι αυτές οι μακρόχρονες συνήθειες τους έχουν κάνει να κινούνται κάθε μέρα χωρίς να το σκέφτονται.

Στις ΗΠΑ το 73% των ανθρώπων λένε ότι πρέπει να είναι πιο δραστήριοι και πάνω από το 60% περιγράφουν τον καθημερινότητά τους βασισμένη στην καθιστική ζωή. Η σύνηθης αντιμετώπιση είναι η εγγραφή στο γυμναστήριο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σε καμία περίπτωση δε μετατρέπεται σε συνήθεια που θα διαρκέσει 50 ή 60 χρόνια. Η εστίαση στην ατομική ευθύνη δεν οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς σε επίπεδο πληθυσμού, σύμφωνα με τον Buettner. “Είναι απόλυτη ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πείσουμε 330 εκατομμύρια Αμερικανούς – τα τρία τέταρτα των οποίων έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι δεν κάνουν αρκετή σωματική άσκηση – για να ξεκινήσουν να ασκούνται περισσότερο. Έχουμε προσπαθήσει για 70 χρόνια και εξακολουθούμε να έχουμε το 70% των Αμερικανών που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Δε λειτουργεί.”

Αναγνωρίζει ότι ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχει την πειθαρχία και την εστίαση να αποκτήσει μια ρουτίνα άσκησης για 30 ή 40 χρόνια για να δει τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ζουν σε ένα περιβάλλον που τους εξουσιοδοτεί να κινούνται και να πράττουν χωρίς νόημα. «Η απάντηση είναι ότι ο σχεδιασμός των πόλεων πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι περισσότερες πόλεις τα τελευταία 70 χρόνια έχουν σχεδιαστεί με τα αυτοκίνητα ως προτεραιότητα. Διαθέτουν μεγάλα όρια ταχύτητας, πολλές λωρίδες για αυτοκίνητα, είναι χωρίς πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους ή χώρους πρασίνου για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι οδηγούν περισσότερο και περπατούν λιγότερο.

Ο Buettner και η ομάδα του στις Blue Zones έχουν δουλέψει με δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία για να εισάγουν τον παράγοντα της βιωσιμότητας. Επισημαίνει ότι σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ο ΔΜΣ και το ποσοστό παχυσαρκίας σε αυτές τις πόλεις έχουν. «Έχουμε σκληρές αποδείξεις ότι όταν εστιάσει ο σχεδιασμός της πόλης στο περπάτημα, στην ποδηλασία, στη δημόσια συγκοινωνία και και στους ανοιχτούς χώρους, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ενός ολόκληρου πληθυσμού έως και 30%. Δεν υπάρχει γυμναστήριο, CrossFit ή πρόγραμμα άσκησης που μπορεί να βελτιώσει αυτούς τους τύπους αποτελεσμάτων σε πληθυσμιακό επίπεδο.»

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εάν περπατάτε περισσότερο από 45 λεπτά την ημέρα, παίρνετε το 90% της αξίας σωματικής άσκησης για μαραθώνιο”.  Αυτό προϋποθέτει το σχεδιασμό πόλεων, ανοιχτών χώρων συναρτήσει της καθημερινής χρήσης των από τους κατοίκους, σε όλες τις ώρες της ημέρας παρέχοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον στις διαφορετικές ομάδες που απαρτίζουν την κάθε πόλη.

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.