fbpx
X

ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΑ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα μίας πόλης που αποτελεί μητρόπολη του κόσμου τους τελευταίους δύο αιώνες. Στέκει στην ίδια θέση, με την ίδια στάση, έχοντας καλωσορίσει εκατομμύρια ανθρώπων κατά την είσοδό τους στο νέο κόσμο. Το άγαλμα της Ελευθερίας εικονίζει την ελευθερία στην γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντικείμενο σκέψης αποτέλεσε ο τρόπος κατασκευής του οποίος προβλημάτισε τόσο τους μηχανικούς της εποχής ενώ εντυπωσιάζει για την καινοτομία του μέχρι και σήμερα. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1874 από τον έμπειρο γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί. Για την στήριξη του κολοσσιαίου αυτού αγάλματος ο Μπαρτολντί επιστράτευσε το ταλαντούχο δομοστατικό μηχανικό Γκούσταβ Άιφελ ο οποίος σχεδίασε τον μεταλλικό του σκελετό. Το έργο αυτό αποτέλεσε μια καλή πρόβα για την υλοποίηση του περίφημου πύργου του στο Παρίσι μετά από πέντε έτη.

Ο σκελετός αποτελείται από ένα πυλώνα που περικλείει ένα κλιμακοστάσιο διπλής έλικας. Τα τέσσερα κατακόρυφα υποστυλώματα που υποστηρίζουν τον πυλώνα συνδέονται με διαγώνιες ράβδους προσφέροντας ακαμψία ενώ το μήκος λυγισμού μειώνεται με σύνδεση των υποστυλωμάτων σε εννέα επίπεδα με δοκούς. Περιμετρικά του πυλώνα αναπτύσσεται ένα δευτερεύον δικτύωμα πάνω στο οποίο στηρίζονται τα σφυρηλατημένα  χάλκινα μέλη του αγάλματος.

Ο Άιφελ αν και γνώριζε για το γαλβανικό φαινόμενο, που προκαλεί την διάβρωση του χάλυβα όταν έρχεται σε επαφή με τον χαλκό, δεν έλαβε καμία μέριμνα με κίνδυνο το έργο να αστοχήσει πολύ σύντομα. Τη λύση στο πρόβλημα βρήκαν οι αμερικάνοι μηχανικοί οι οποίοι συναρμολόγησαν τον σκελετό του αγάλματος μετά την μεταφορά του από την Γαλλία. Απομόνωσαν την σύνδεση του χαλκού και του χάλυβα με ένα στρώμα από αμίαντο εμποτισμένο με άσβεστο. Ο σχεδιασμός ήταν καινοτόμος καθώς όχι μόνο απέτρεψε την οξείδωση αλλά επέτρεπε και τη σχετική μετακίνηση των δύο υλικών λόγω συστολοδιαστολών.

Το άγαλμα συντηρήθηκε επισταμένως στα εκατοστά του γενέθλια. Το σιδερένιο πλαίσιο είχε σκουριάσει πια, ενώ το ένα χέρι είχε χαλαρώσει και κινδύνευε να γκρεμιστεί. Καθαρίστηκαν επίσης τα φύλλα χαλκού που καλύπτουν τον σκελετό. Στη συνέχεια, μια μέρα μετά την εθνική εορτή των Αμερικανών το 1986, οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ρόναλντ Ρίκαν και Φρανσουά Μιτεράν «χάρισαν» και πάλι τη Lady Liberty στο κοινό. Από το 1984 το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος».

 

photo source: http://www.thetoc.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.