fbpx
X

Το οικολογικό αποτύπωμα σαν μέτρο χωροταξικού σχεδιασμού_η περίπτωση της Νέας Υόρκης

Η Νέα Υόρκη, πρώην “Νέο Άμστερνταμ”, είναι η πιο πολυπληθής πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, όπου ο μεν πληθυσμός της υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ενώ η έκτασή της φθάνει τα 780 τ.χλμ.. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης.

Αποτελείται από 5 μεγάλα διαμερίσματα (που ονομάζονται boroughs στα Αγγλικά). Το καθένα απ’ αυτά αποτελεί μια ξεχωριστή κομητεία (Κουίνς, Μανχάταν, Μπρονξ, Μπρούκλιν, Στάτεν Άιλαντ).

Μέχρι το 1898 στη Νέα Υόρκη (όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο πολεοδομίας εκείνη τη χρονιά)  υπήρχαν άνθρωποι από τρία επαγγέλματα που έκαναν σκέψεις για τη χάραξη της πόλης και για τους τρόπους λειτουργίας της: αρχιτέκτονες, κοινωνικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι υγείας.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης πληθυσμού στο νησί του Μανχάταν υπήρχαν διάφορες σκέψεις για τη ρυμοτομία του. Παράλληλα μετά τα μέσα του 18ου αιώνα παρατηρείται μεγάλη αύξηση πληθυσμού, ενώ η άναρχη δόμηση και ρυμοτομία ήταν βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου καθιστώντας απαραίτητο το χωροταξικό σχεδιασμό.

Το σχέδιο περιλάμβανε στον άξονα Βορρά-Νότου 12 παράλληλες οδούς και 155 κάθετες στις πρώτους, στον άξονα Ανατολής-Δύσης δημιουργώντας έναν ορθογωνικό κάνναβο (Commissioner’s Plan of 1811). Μέχρι το 1853 το σχέδιο αυτό μετασχηματίστηκε αρκετά, διατηρώντας όμως το αρχικό πλέγμα. Εκείνη την εποχή ήταν εμφανής η έλλειψη πρασίνου, με αποτέλεσμα οι αρχιτέκτονες τοπίου Calvert Vaux και Frederick Law Olmsted να σχεδιάσουν το γνωστό σήμερα Central Park και να δημιουργηθεί το 1873.

Το 2007 προτάθηκε το PlaNYC, από τον τότε Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, σκοπός του οποίου ήταν να προετοιμαστεί η πόλη και η κοινωνία της για την υποδοχή 1 εκατομμυρίου κατοίκων, για την ενίσχυση της οικονομίας της, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της. Έτσι, πάνω από 25 υπηρεσίες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό την υλοποίηση του οράματος για μία πράσινη και μεγαλύτερη Νέα Υόρκη. Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλοί από τους μακροπρόθεσμους στόχους του οράματος έχουν επιτευχθεί ως ένα βαθμό, ενώ οι βασικές προτεραιότητες του σχεδίου είναι:

  • Κατοικία και γειτονιές
  • Πάρκα και δημόσιοι χώροι
  • Brownfields
  • Πλωτές μεταφορές
  • Παροχή νερού
  • Μεταφορές
  • Ενέργεια
  • Ποιότητα της ατμόσφαιρας
  • Στερεά απόβλητα και
  • Κλιματική αλλαγή

 

Το οικολογικό αποτύπωμα της Νέας Υόρκης και τα εκτεταμένα συστήματα μεταφοράς καθιστούν τη Νέα Υόρκη περισσότερο βιώσιμη από τις περισσότερες αμερικανικές πόλεις.

Πρόσφατα, η πόλη έχει επικεντρωθεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η κυβέρνηση της πόλης είναι υποχρεωμένη να αγοράζει μόνο τον πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό για χρήση σε δημόσια γραφεία της πόλης. Έχει το μεγαλύτερο και πιο οικολογικό στόλο λεωφορείων φυσικού αερίου στη χώρα, και μερικά από τα πρώτα υβριδικά ταξί. Η πόλη κατέχει, επίσης, ηγετική θέση στα “πράσινα” ενεργειακής απόδοσης κτίρια γραφείων, όπως το Hearst Tower. Ο δήμαρχος Michael Bloomberg είναι ένας από τους 248 δημάρχους από 41 κράτη που  έχουν υπογράψει συμφωνία για την κλιματική προστασία (U.S. Mayors Climate Protection Agreement).

Το 2000 η πολιτεία της Νέας Υόρκης εισήγαγε μια “πράσινη” φορολογική πολιτική για τα κτίρια. Το Department of Design and Construction της πόλης ανέπτυξε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών το 1999 που ενθαρρύνουν τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους κατασκευής για τα δημοτικά έργα. Οι κατευθυντήριες γραμμές οδήγησαν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε πράσινες κατασκευές δημοσίων έργων μέχρι το τέλος του 2005. Το 2005, η Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι τα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες και κοστίζουν πάνω $2,000,000 θα πρέπει να κατασκευαστούν με τα πρότυπα του προγράμματος LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), το οποία “βαθμολογεί” τα κτίρια σε διάφορους τομείς όπως στην κατανάλωση ενέργειας και νερού, στην ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων και στην επανάχρηση των υλικών κατασκευής.

Η Νέα Υόρκη, και ειδικότερα η περίπτωση του Μανχάταν, αποτελεί ένα πρότυπο χωροταξικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις που παρουσιάζει, ενώ καταφέρνει να “λειτουργεί” με τη σημαντική βοήθεια της πολιτείας, των νόμων και των οικονομικών πόρων. Το PlaNYC στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της με βασικό γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον. Στην περίοδο δράσης του εχει καταφέρει να επιλύσει σημαντικά προβλήματα της πόλης και να μετριάσει κάποια.  Είναι αλήθεια ότι η ανθρώπινη κλίμακα της πόλης αυτής διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με την Ελλάδα, όχι μόνο ως προς τα μεγέθη, αλλά και στο εύρος, στον τρόπο συμμετοχής και στις ευκαιρίες που δίνονται στους πολίτες και στις ομάδες ανθρώπων να εκφράσουν την άποψη τους στα θέματα που εξετάζει και σχεδιάζει να υλοποιήσει η πολιτεία.

Πηγή εικόνας: https://www.booking.com/hotel/us/the-plaza.el.html

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.