fbpx
X

Διαφανές Μπετόν: Ένα καινοτόμο υλικό, που αλλάζει τα δεδομένα στην κατασκευή.

Είναι μπετόν, είναι ανθεκτικό, είναι και διαφανές. Ένα ιδιαίτερο ομολογουμένως υλικό,  που μπορεί να αλλάξει τη μορφή των κτιρίων,  φέρνωντας πραγματική επανάσταση στον τομέα των κατασκευών.

Σε ένα κόσμο γεμάτο τσιμεντουπόλεις με το σκυρόδεμα να κυριαρχεί παντού, το διαφανές μπετόν είναι η εναλλακτική πρόταση στην κατασκευή των κτιρίων του μέλλοντος. Ένα καινοτόμο υλικό που έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τα δομικά υλικά και την λειτουργικότητά τους. Πρόκειται στην ουσία για ένα μίγμα τσιμέντου και οπτικών ινών συνδυασμένων με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει στο εσωτερικό των κτιρίων. Ένας τοίχος για παράδειγμα, φτιαγμένος από το υλικό αυτό, ξεγελά δίνοντας την εντύπωση ενός αδιαπέραστου όγκου από τυπικό σκυρόδεμα, ενώ στην πραγματικότητα, χάρις σε ένα ενσωματωμένο στρώμα οπτικών ινών, αποκτά μία διαφάνεια, ικανή να αποδώσει οπτικά ένα περίγραμμα του εξωτερικού κόσμου, όπως για παράδειγμα, το περίγραμμα της σκιάς ενός ανθρώπου από την άλλη μεριά του τοίχου. Η διάθλαση του φωτός ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές ενός κτιρίου δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και άκρως εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το διαφανές μπετόν ή αλλιώς φωτοδιαπερατό σκυρόδεμα, έχει την ίδια αντοχή με το παραδοσιακό σκυρόδεμα και χρησιμοποιείται όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και ως βασικό δομικό υλικό. Είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων ενός κτιρίου, καθώς μεταφέρει το φως και τη θερμότητα του ηλίου στο εσωτερικό τους. Αυτός είναι και ο κυριότερός λόγος που χρησιμοποιείται σε βόρειες χώρες, όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο και οι απαιτήσεις θέρμανσης υψηλότερες. Πρόκειται για ένα ακριβό υλικό, αλλά η απόσβεση του κόστους θεωρείται δεδομένη και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό!

Εμπνευστής του πρωτοποριακού αυτού υλικού είναι ο Aron Losonczi, ένας 27χρονος αρχιτέκτονας από το Csongrad της Ουγγαρίας, ο οποίος το σενέλαβε σαν ιδέα κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Royal University of Fine Arts της Στοκχόλμης και έκτοτε το παρουσίασε σε διάφορες ευρωπαϊκές εκθέσεις για το interior design και την κατασκευή.  Το υλικό ονομάστηκε LiTraCon (Light Transparent Concrete) και η απήχηση του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε τον Losonczi στο να συστήσει την δική του εταιρεία με την ίδια επωνυμία. Το LiTraCon  βραβεύτηκε το 2005, ως το προϊόν με το καλύτερο design, λαμβάνωντας το «Red Dot Design Award». Η δυνατότητα του να προβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο το εσωτερικό των κτιρίων, προσδίδοντας τους ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς και οι θερμομονωτικές του ιδιότητες είναι οι αιτίες που οι αρχιτέκτονες το αγαπούν ιδιαίτερα. Το διαφανές μπετόν λοιπόν, ένα υλικό  ξεχωριστό και άκρως λειτουργικό, μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ένα μέσο έμπνευσης νέων αρχιτεκτόνων και να αποδώσει νέο χαρακτήρα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αναβαθμίζοντας εξ ολοκλήρου την αισθητική τους.

 

photo source: thefutureofthings.com

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.