fbpx
X

Gardens by the Bay: Ένα “πράσινο” αρχιτεκτονικό θαύμα

Τα κολοσσιαία “υπερ-δέντρα” , γνωστά ως Gardens by the Bay, βρίσκονται στον περιοχή Bay South της Σιγκαπούρης και αποτελούν μέρος ενός έργου εξωραϊσμού και αστικής ανάπλασης 250 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του συμβουλίου των εθνικών πάρκων της Σιγκαπούρης που στοχεύει στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και την επαφή των πολιτών με το περιβάλλον. Οι υπεύθυνοι του έργου ελπίζουν, ότι το Gardens by the Bay θα καταστεί οικολογικός τουριστικός προορισμός, προβάλλοντας την βιοποικιλότητα, μέσω της έκθεσης μιας ποικιλίας φυτών από όλο τον κόσμο.

Το ανθρωπογενές μηχανικό δάσος αποτελείται από 18 τεχνητά “υπερ-δέντρα” που λειτουργούν ως κάθετοι κήποι. Τα τεχνητά δέντρα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, λειτουργούν ως αγωγοί εξαερισμού για τα κοντινά σε απόσταση θερμοκήπια και δημόσια κτίρια και συλλέγουν τα νερά της βροχής. Προκειμένου να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, 11 από τα “υπερ-δέντρα” είναι εφοδιασμένα με φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για τον φωτισμό και την παροχή νερού στα κοντινά σε απόσταση θερμοκήπια.

Σε ένα ύψος μεταξύ 25 και 50 μέτρων, κάθε “υπερ-δέντρο” διαθέτει τροπικά λουλούδια και σπάνια φυτά που αναρριχώνται σε ολόκληρη την κατασκευή του. Τα μεγάλα κουβούκλια στην κορυφή των τεχνητών δέντρων λειτουργούν επίσης ως ρυθμιστές της θερμοκρασίας. Απορροφούν δηλαδή και εξουδετερώνουν τη θερμότητα, παρέχοντας προστασία ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες της Σιγκαπούρης. Έχουν ανεγερθεί επίσης εναέριες γέφυρες που συνδέουν μεταξύ τους μερικά από τα υψηλότερα “υπερ-δέντρα”, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περπατούν ανάμεσα τους και να θαυμάζουν τους κήπους από μεγάλα ύψη.

Το “πράσινο” αυτό αρχιτεκτονικό θαύμα, διαθέτει επίσης δύο θερμοκήπια σε κοντινή απόσταση – το Cloud Forest και το Flower Dome – τα οποία ελέγχονται πλήρως από κλιματισμό και είναι εμπνευσμένα από το σχήμα της ορχιδέας. Οι υπεύθυνοι του έργου ελπίζουν ότι τα θερμοκήπια αυτά θα αποτελέσουν τα κύρια αξιοθέατα του πάρκου. Τα θερμοκήπια έχουν το μέγεθος τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου και φιλοξενούν 220.000 φυτά από σχεδόν κάθε ήπειρο. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μέσω της χλωρίδας, τις περιοχές της Κίνας, της Μαλαισίας, της Ινδίας και της Κολομβίας αλλά και πολλών άλλων χωρών και να μάθουν για τη σχέση μεταξύ των φυτών και της ιστορίας της Σιγκαπούρης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του θερμοκηπίου Flower Dome είναι ότι τα κηπευτικά απόβλητα τροφοδοτούν μια τεράστια ατμοστρόβιλο, η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί το κτίριο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που απαιτεί κάθε φυτό ξεχωριστά.

Το έργο, βρίσκεται τόσο σε αντίθεση, όσο και σε αρμονία με το εξαιρετικά πυκνό αστικό περιβάλλον της Σιγκαπούρης και το όλο εγχείρημα αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης, να μετατρέψει τη Σιγκαπούρη σε μια “πράσινη” πόλη, αντί για μια πόλη με “πράσινο”. Αν λοιπόν, απολαμβάνετε τη φύση και είστε ταυτόχρονα λάτρης της αρχιτεκτονικής, μην χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά το Gardens by the Bay, σε μια επίσκεψη σας στη Σιγκαπούρη.

 

previous arrow
next arrow
Slider

 

Photo source: Free stock, http://www.gardensbythebay.com.sg

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.