fbpx
X

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου κάθε άλλο παρά για αυτό το θέμα μας βάζει να σκεφτούμε, όμως το γραφείο για πολλούς από εμάς δεν παύει να είναι το σημείο που σκεφτόμαστε, δημιουργούμε και οργανωνόμαστε προκειμένου να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα.

Ειδικά στις μέρες μας, όπου η τεχνολογία, το internet και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους να εργάζονται από το σπίτι, το home office  είναι ένας χώρος καθημερινότητας που θεωρείται απαραίτητος σε κάθε νέο σπίτι.

Το γραφείο μας λοιπόν, είτε βρίσκεται στριμωγμένο σε μία γωνία του σπιτιού, είτε αποτελεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο, πρέπει να αποτελεί έναν χώρο που μας εμπνέει και μας δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση.

Επιλογή σημείου

Το σημείο που θα οργανωθεί το γραφείο είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας για την σωστή λειτουργία του. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα δημιουργεί όμορφη διάθεση και παραγωγικότητα, και η σωστή χωροθέτηση δίνει την απαραίτητη λειτουργικότητα και αρμονία στον χώρο ώστε αυτή να επιτευχθεί. Ιδανικό μπορεί να είναι το γραφείο να αποτελεί ανεξάρτητο δωμάτιο, πολλά διαμερίσματα όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους χώρους του σπιτιού, οι οποίοι συχνά μένουν ανεκμετάλλευτοι:

Μπροστά σε ένα παράθυρο.

Αυτή θεωρελιται μία από τις καλύτερες θέσεις για την τοποθέτηση του ιδιωτικού σας γραφείου. Υπάρχει φυσικός φωτισμός- πράγμα που θεωρείται κλειδί για την ευεξία κατά τη διάρκεια της εργασίας- ενώ υπάρχει η δυνατότητα, ακόμα και αν η θέα δεν είναι ιδανική, να ξεκλέψετε λίγες ματιές και να αλλάξετε παραστάσεις.

Στην «αχρηστη» γωνία

Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια αχρησιμοποίητη γωνία που δεν αποτελεί λειτουργικό κομμάτι κανενός χώρου. Αυτή η γωνία μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο άκρως λειτουργικό γραφείο, ενώ με τον σωστό εργονομικό σχεδιασμό μπορεί να εξοπλιστεί με ράφια, συρτάρια και ντουλάπια που μπορούν να υποδεχτούν τα απαραίτητα «εργαλεία».

Στο χώλ-είσοδο

Το χωλ αποτελεί τον πλέον άβολο χώρο κάθε σπιτιού που σέβεται τον εαυτό του. Γιατί αυτός ο χώρος λοιπόν να μην μετατραπεί σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον με βάσει τον ανάλογο σχεδιασμό;

Στοιχεία κλειδιά

Πέρα από τη χωροθέτηση του γραφείου, σημαντικό ρόλο παίζουν και η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός για τη σωστή λειτουργικότητα ενός home office.

Αποθηκευτικοί χώροι

Πρέπει να προσδιοριστεί και να προδιαγραφεί εξ αρχής πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόμαστε και τα είδη αυτού. Απαραίτητα είναι τα ράφια ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και οπτική επαφή με το υλικό που διαχειριζόμαστε καθημερινά, τα συρτάρια ώστε να αποθηκεύονται απαραίτητα αντικείμενα και τα κλειστά ντουλάπια ώστε να κρύβονται όσα δεν επιθυμούμε να βρίσκονται σε κοινή θέα. Υποστηρικτικά μπορούμε να έχουμε κουτιά αποθήκευσης και φακέλους οργάνωσης που να καλύπτουν την αισθητική που θέλουμε να αποδώσουμε στον χώρο μας.

Επιφάνειες

Πέρα από τα έπιπλα που θα χρησιμοποιηθούν, οι τοίχοι και το δάπεδο ολοκληρώνουν τη σύνθεση για τον χώρο εργασίας μας. Μπορεί ένας τοίχος να βαφτεί σε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο χρώμα ή να τοποθετηθεί μία ιδιαίτερη ταπετσαρία και στο δάπεδο να τοποθετηθεί ένα χαλί, ώστε ο χώρος να αποκτήσει μία ενότητα. Ενδιαφέρον στοιχείο μπορεί να αποτελέσει ένας πίνακας για σημειώσεις ή κάποια σύνθεση με κάδρα.

Φωτισμός

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο φωτισμός του χώρου εργασίας, Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για φυσικό φωτισμό είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον. Ιδανικός φωτισμός για ένα γραφείο είναι να έρχεται από τη πλάγια και πίσω πλευρά του κεφαλιού, ώστε το φως να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια.

Επιπλέον στοιχεία

Πέρα από τα βασικά που θεωρούνται απαραίτητα, μικρά αλλά σημαντικά στοιχεία βοηθούν στην οργάνωση του ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος στο γραφείο του σπιτιού σας.  Τοποθετήστε κάποια φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία καθαρίζουν τον αέρα ενώ παράλληλα δίνουν μία αισθητική, ενώ κρύψτε τα καλώδια με έξυπνους τρόπους εξ αρχής, ώστε να μην σας τραβούν την προσοχή χωρίς λόγο.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.