fbpx
X

ΠΕΝΤΕ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Συχνά οι αρχιτέκτονες όταν σχεδιάζουμε ένα κτίριο επικεντρωνόμαστε το παρόν. Το πώς δηλαδή αυτό θα δείχνει ολοκληρωμένο, καινούριο και «φρέσκο».

Έτσι, τις περισσότερες φορές παραμελούμε το πως αυτό θα δείχνει με το πέρασμα του χρόνου. Πως τα στοιχεία της φύσης θα το επηρεάσουν ή θα το διαβρώσουν. Αυτή η φθορά δεν χρειάζεται απαραίτητα να μειώσει την αισθητική αξία του κτιρίου, ενώ ο χρόνος μπορεί να προσδόσει  μια διαφορετική δυναμικότητα στην ακεραιότητα κάθε υλικού.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να πετύχουμε ένα διαχρονικό αποτέλεσμα, στη κατασκευή ενός κτιρίου μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τα παρακάτω φυσικά υλικά που «ωριμάζουν» με τον καιρό, και αποδίδουν ένα όμορφο αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

ΦΥΣΙΚΟΣ ΛΙΘΟΣ

Η πέτρα είναι ένα υλικό πολύ οικείο καθώς χρησιμοποιείται ως δομικό ή διακοσμητικό υλικό σε πολλούς τόπους της χώρας μας. Κάθε πέτρινο κτίσμα προβάλλει την ιστορία μέσω των «μαλακωμένων» και φθαρμένων από τα φυσικά στοιχεία επιφανειών του, καθώς μπορεί να έχει επιβιώσει δεκαετίες ακόμα και αιώνες.

Το απίστευτα ευπροσάρμοστο υλικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ως συμπαγής κατασκευή τοιχοποιίας, αλλά και ως επένδυση προσόψεων δημιουργώντας ένα εξίσου υπέροχο μέτωπο του κτιρίου – ακόμα κι αν έχει τοποθετηθεί σε μικρές, κομψές, πέτρινες λεπτομέρειες.

ΞΥΛΕΙΑ “TEAK”

Το ξύλο τικ είναι ένα είδος ξύλου ιδιαίτερα ανθεκτικό στην σήψη και σε αντίθεση με άλλους τύπους ξυλεία, έχει σχετικά υψηλή ανθεκτικότητα σε παραμορφώσεις λόγω συστολής ή διαστολής.

Είναι ευρέως γνωστό στην κατασκευή σκαφών (χρησιμοποιείται ως δάπεδο στο κατάστρωμα αυτών) αλλά μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους κτιρίων, τόσο σε deck όσο και σε έπιπλα υπαιθρίων χώρων.

COR-TEN

Το Corten είναι ένα πολύπλευρο και ευπροσάρμοστο υλικό. Αποτελείται από φύλλα χάλυβα στην επιφάνεια των οποίων έχει διαμορφωθεί ένα προστατευτικό στρώμα οξείδωσης, το οποίο ανανεώνεται διαρκώς και προστατεύει το μέταλλο από την περαιτέρω διάβρωση. Ανάλογα με τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, η διαδικασία οξείδωσης διαρκεί μέχρι και τρία χρόνια. Λόγω της χαρακτηριστικής επιφανείας, της πατίνας του και της αντοχής στις καιρικές συνθήκες, χρησιμοποιείται συχνά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, σε υψηλής ποιότητας διακοσμήσεις, σε ιδιόμορφες κατασκευές κήπων και σε αντικείμενα τέχνης. Η ζεστασιά και η τραχύτητα του αποπνέουν μία ανόθευτη φυσικότητα η οποία επικοινωνεί αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο. 

ΠΕΥΚΟ

Το πεύκο είναι ένα ακόμη ξύλο που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η επιφάνειά του όταν δεν υπόκειται σε κάποια επεξεργασία, αφυδατώνεται φυσικά και όταν εκτίθεται στα στοιχεία, και αποκτά μια γκριζωπή απόχρωση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε επενδύσεις τοίχων και δαπέδων, ενώ σε πολλές τοποθεσίες ο χρωματισμός του με την πάροδο του χρόνου σχηματίζει μια οπτική σύνδεση με το φυσικό τοπίο.

ΧΑΛΚΟΣ

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που φημίζεται για την πράσινη πατίνα που αναπτύσσεται στην επιφάνειά του, η οποία διαρκεί μέχρι 30 χρόνια σε καθαρό περιβάλλον. Η ελαφριά πράσινη αντοχή προκαλείται από την αντίδραση με το οξυγόνο στον αέρα, το οποίο στη συνέχεια παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα. Ο ορείχαλκος οξειδώνεται ομοίως για να σχηματίσει μια τελική πράσινη πατίνα με τόνους υπόλευκου μπρούντζου.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.