fbpx
X

Boutique Hotels: Μια εναλλακτική πρόταση διαμονής

Η ιστορία των lifestyle η αλλιώς Boutique Hotels αρχίζει στις αρχές του 1980, όταν ο Ian Schrager χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο αυτό στο πρώτο του ξενοδοχείο, στη Νέα Υόρκη.

Τι είναι λοιπόν τα boutique hotels;

Boutique θεωρείται γενικά ένα  ξενοδοχείο -απο 3 αστέρια και άνω- με μικρό αριθμό δωματιών (συνήθως κάτω απο 50-60). Πέρα απο τον μικρό αριθμό των δωματίων, αυτό που κάνει πραγματικά ενα boutique hotel μοναδικό είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του και η ζεστή αύρα που απονέει ο εμπνευσμένος σχεδιασμός και η θεματολογία του. Ένας μικρός και εύκολα προσδιορίσιμος χώρος, ο οποίος δίνει την αίσθηση ενός μικρού ξενώνα, μέσα στον οποίο εξοικιώνεται γρήγορα ο επισκέπτης. Για τον  λόγο αυτό, τα ξενοδοχεία αυτά, προτιμώνται από πολυταξιδεμένους επιχειρηματίες που αναζητούν ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο για να μείνουν.

Ποια η διαφορά τους απο ένα κοινό κατάλυμα;

Ένα Boutique Hotel διακρίνεται για το ιδιαίτερο concept πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το θεματικό interior design, την πολυτέλεια, τη διακόσμηση και τις ιδιαίτερες  παροχές και υπηρεσίες, στοιχεία που το διαφοροποιούν και από ένα οποιοδήποτε κατάλυμα. Στόχος του είναι να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση διαμονής και να κάνει την πολυτέλεια και την ιδιαιτερότητα ενός χώρου προσιτήΓια παράδειγμα, η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ενός boutique hotel μπορεί να είναι εμπνευσμένη από ένα αρχιτεκτονικό κίνημα ή το χώρο της τέχνης (με την ανάλογη διακόσμηση), να κάνει χρήση παραδοσιακών ή ιδιαίτερων κτιρίων ή να περιέχει στοιχεία περασμένων δεκαετιών. Κάθε δωμάτιο η χώρος ενός boutique hotel, μπορεί να είναι διαφορετικός και να συνδυάζει άλλοτε το κλασικό και άλλοτε το μοντέρνο στοιχείο, αποδίδοντας μια ιδιαίτερη θέρμη και θαλπωρή στο χώρο.

Πρακτικά -στην Ελλάδα-, το σήμα Boutique Hotel αναφέρεται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων. Το καλοκαίρι του 2017 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ενεργοποίησε την ηλεκτρονική διαδικασία πιστοποίησης τουριστικών καταλυμάτων ως Boutique Hotels. Σκοπός της συγκεκριμένης διδικασίας είναι η πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας (οι οποίες κάνουν και ένα boutique hotel ξεχωριστό) και ο περιορισμός του αυτοπροσδιορισμού των επιχειρήσεων ως boutique hotels, καθώς θέτονται πλέον σαφή όρια και αυστηρά κριτήρια.

Τι επιπλέον μπορούν να προσφέρουν;

Άλλο ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τα Boutique Hotels είναι οι αναβαθμισμένες παροχές και υπηρεσίες προς τους πελάτες του. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η παροχή internet σε όλους τους χώρους, η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο/ λιμάνι, η υπηρεσία φύλαξης αποσκευών, η υπηρεσία γρήγορης αναχώρησης, το διευρυμένο ωράριο της reception, η ύπαρξη bar ή εστιατορίου, παιδότοπου, spa, χώρων αναψυχής κ.α. Επίσης, η συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, η πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης και ασφαλείας (ISO), οι δράσεις εταιρικής ευθύνης και η ανάπτυξη περιβαλλοντικών προτύπων.

Στις επιπλέον παροχές μπορούν να προστεθούν οι υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, οι δυνατότητες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και άθλησης κ.α

Γιατί Boutique Hotel;

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός βρίσκεται σε ιδιαίτερη ακμή, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων είναι μεγάλος και η ανάγκη αναβάθμισης δομών και υπηρεσιών επιτακτική. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο του τουρισμού και η ανάδειξή του ως την κύρια βιομηχανία της Ελλάδας, συντελούν ολοένα και περισσότερο στην ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχείων.  Τα boutique hotel “αναδύονται” και αυτά ως εναλλακτική και ποιοτικότερη πρόταση μέσα απο αυτή τη συγκυρία και υπόσχονται μια νέα και ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο περιβάλλον ενός boutique hotel, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη, γι αυτό και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα “αντι-πρόταση” διαμονής.

 

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.